Zašto je “ne” sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

Osim povremenih tantruma izluđuje vas konstantno “ne” vašeg dvogodišnjaka?! Ne reagira na vaše molbe da primjerice hranu umjesto bacanja na pod ostavi na tanjuru, ne želi se odjenuti, ne želi se obuti, ne želi no ovo, ne želi ono… i više ne znate kako dalje. Ne brinite! “Ne” je sasvim uredu odgovor jednog dvogodišnjaka i točno ono što bi vaše dijete u toj fazi svoga života i trebalo govoriti. Naime, to je vrijeme kada se djeca počinju osjećati neovisnima i vrijeme kada biste vi kao roditelji trebali naučiti kako ne ugroziti djetetovu autonomiju a istodobno postići željeni cilj.

Američka autorica i edukatorica za odgoj Janet Lansbury navodi primjere koji nabolje pokazuju kako se vi kao roditelji trebate postaviti naspram svojeglavog djeteta. Ako vaše dijete ne želi odjenuti pidžamu prije spavanja, kažite mu: “O, ne želiš odjenuti pidžamu. Što bi želio odjenuti za spavanje?” Ili pak : “Hoćeš li birati između ovih dviju pidžama?”. Možete pokušati i ovako: “Shvaćam da ne želiš odjenuti pidžamu. No nećemo imati vremena za čitanje knjige ako je brzo ne odjeneš.”

Stvar je u tome, kaže Janet, da nastavljamo ohrabrivati integritet svog djeteta dajući mu opcije umjesto da mu šefujemo.

Isto tako kada djetetu, koje za vrijeme jela razbacuje hranu posvuda, kažemo “molim te ostavi hranu na tanjuru”, obično ne možemo očekivati da će to doista i učiniti. Tada pokušajte ovako: “Neka ti hrana bude na tanjuru dok jedeš. Ako ju bacaš to znači da više ne želiš jesti. Sklonit ću hranu i dati ti ju kasnije kada opet budeš gladan.”

Sve ovo, vjerujemo, zvuči puno jednostavnije na papiru negoli u praksi, no tek kad osvijestite kako biste se uistinu trebali odnositi prema djetetu, stvari će ići puno lakše. Zapamtite, “ne” je vrlo zdrava i pozitivna riječ za jednog dvogodišnjaka koji stalno eksperimentira, ali i odraz njegove privrženosti svom sigurnom utočištu, vama roditeljima.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…

Moje dijete se odviklo od pelena i odjednom ponovno počelo piškiti u gaće...

Vjerujemo da su se mnogi roditelji nakon uspješnog odvikavanja od pelena susreli s povratkom na…