spavanje u roditeljskom krevetu

Zašto djeca ne žele na spavanje u svoju sobu i krevetić?

Odvajanje djeteta od roditelja, prelazak na spavanje u drugu sobu rijetko ide glatko. Tipično je za te prijelazne periode da roditelji ponekad popuste i dopuste djetetu da se vrati u njihov krevet. No, treba biti dosljedan.

Teško je dati univerzalan savjet o tome kada je najbolji trenutak da dijete počne spavati u svom krevetiću i u svojoj sobi jer to uvelike ovisi o temperamentu djeteta i situaciji u obitelji. Premda postoje neka generalna pravila, roditelji bi o tome trebali odlučiti prema svom unutarnjem osjećaju te poznavanju prirode i potreba svog djeteta.

U prvoj i drugoj godini života dijete ima intenzivnu, prirodnu potrebu da osjeća dodir majke ili drugih bliskih osoba. Najviše je vezano uz majku zbog hranjenja i njezina glasa, na koji je naviklo još dok je bilo u trbuhu i koji na njega djeluje umirujuće.
Znanstvenici su nedavno otkrili da je spavanje s majkom ili u blizini majke u prvoj godini života zdravo za dijete. Naime, u toj ranoj dobi djeca još nemaju posve automatizirano disanje, pa su mogući povremeni kratkotrajni zastoji disanja u snu, takozvana apneja, što može biti vrlo nezgodno. No kada je u blizini djeteta osoba koja diše, do apneje ne dolazi.

“Teško je davati univerzalne recepte, ali sažetak priče oko samostalnog spavanja i uspavljivanja djeteta jest - ključno je procijeniti je li djetetov otpor prema tome njegova stvarna potreba ili je riječ o nesigurnosti koja nije pogodna za njegovu dob i treba je rješavati tijekom dana. Moguće je i da je dijete jednostavno razmaženo i zna da može upravljati roditeljima kako želi. Ako je u obitelji još jedno dijete, starije, ono djeluje kao mali odgojni model mlađem. Velika je nevolja ako i starije ide roditeljima u krevet, na to bi trebalo misliti prije i ne dovesti se u takvu situaciju s mlađim. Odvajanje djeteta po pitanju spavanja važno je i za ponovno uspostavljanje veće bliskosti među roditeljima, što je najbolja podrška i oslonac djetetu”, istaknula je Radojka Sućeska-Ligutić, dječja psihologinja i specijalistica psihoterapije.

Kako i kada krenuti u akciju odvajanja?

  • Dobro je za taj proces isplanirati period kada su roditelji odmorniji i mogu si priuštiti pokoju neprospavanu noć.
  • Ako dijete dotapka tijekom noći u roditeljski krevet, treba ga vratiti u njegov krevet te tamo pomaziti i uspavati, ne u krevetu roditelja.
  • Od druge do četvrte godine dijete može u snu imati neke noćne more, no njih ne treba odmah pripisati posljedicama odvajanja.
  • Ako je dijete bilo tijekom dana napeto ili nesigurno više nego obično, odugovlačenje pri uspavljivanju potreba je da se ono opusti i "nahrani" blizinom roditelja. Ponekad, ako je dijete nesigurno tijekom dana u socijalnom životu ili odnosu s roditeljima, to može otežati odlazak na spavanje. Pokušajte te nesigurnosti riješiti tijekom dana. Razgovarajte s djetetom i provedite malo više vremena s njim u igri.

Tekst: Snježana Krčmar
Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

3 načina koja pomažu bebi da bolje spava

Noćno buđenje bebe uvijek je problematično za roditelje,…

beba se cesto budi

Vaša se beba često budi? Je li to normalno?

Novorođenčad spava oko 16 sati dnevno. Taj je…

Webinar koji vama i bebi osigurava mirniji san

Napokon možete saznati sve što vam je potrebno…

Stručni posjet patronažne sestre

Posjet patronažne sestre nije obavezan i koriste ga…

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…