jednogodišnje dijete

Što sve dijete od godine dana može i treba moći?

Sa navršenih godinu dana dijete se pretvorilo u pravog malog čovjeka. Mnoga djeca te dobi već hodaju, govore više riječi, jedu gotovo svu hranu i spremna su razumijeti nekoliko naredbi. Što još dijete s godinu dana može?

Pokazatelji razvoja

 • U 12. mjesecu života dijete će narasti samo 1 cm i postati teže za oko 350 grama.
 • Opseg grudnog koša trebao bi biti 2 cm veći od opsega glave. Ako utvr­dite da taj omjer nije u skladu s mjerama vašeg djeteta, svakako to kažite pedijatru.
 • Dijete u ovom razdoblju počinje sa­­mostalno hodati, sjediti i ustajati (bez opiranja o stabilnu površinu), a s poda može podići željeni predmet. Ako zatražite, pružit će vam igračku.
 • Dijete vježba s igračkama nauče­­ne radnje − kotrlja ih, pokušava hraniti… Ono što je već naučilo uspješno primjenjuje u raznim situacijama. Pri­­mjerice, kad nauči kako se hrani lut­­ka, pokušat će i vas nahraniti.
 • Dijete aktivno počinje usvajati go­­vor. Njegov je rječnik sve bogatiji, slu­­ži se s otprilike desetak dvosložnih riječi.
 • Mališan već može ispunjavati jednostavne zadatke! Donesi, daj, nađi − te riječi trebate što češće koristiti u komunikaciji s mališanima. Bez pret­hodnog pokazivanja dijete već zna na­­zive predmeta, razumije na koje se radnje odnose pojedine riječi te zna imena bliskih osoba.

Vaš mali pomoćnik
Dijete će željeti pomagati u svemu što radite, iako to više odmaže nego pomaže. Dajte mu poslove koje može obaviti a da pritom ne učini štetu − pri­mjerice, neka krpicom pokuša očistiti vrata ormara.

dijete pomaže mami

Dnevni raspored i prehrana

 • Dijete sada jede gotovo sve što jedu i odrasli. U prosjeku mu treba 5 obroka dnevno, svaka 4 sata. Nakon hranje­nja budno je 2-2,5 sati. Poslije toga spava 1,5-2 sata. Danju spava 2 puta, a noću 10-11 sati. Ne žurite s naglim prelaže­njem na 4 obroka dnevno. To bi uveli­ke povećalo količinu hrane i došlo bi do opterećenja probavnog sustava. A to bi, pak, moglo rezultirati proljevom i povraćanjem. Ako je dijete zdravo, nakon prve godine postupno možete prijeći i na takav način hranj­e­nja. Mijenja se raspored unošenja kru­te i tekuće hrane. Ujutro se pre­poručuje kruta hrana, primjerice kašica. Kefir je pogodan za podnevno razdoblje, tj. za treći dnevni obrok. Dnevna količina hra­­ne trebala bi ukupno iznositi 1200 ml. Stoga pravilno rasporedite obroke i vodite računa o tome kada je dijete jelo i koliko je hrane konzumiralo.

Prvi rođendan
Odlučili ste prirediti proslavu za pr­vi rođendan? Ne zabora­vite da ne smije biti puno gostiju jer bi to moglo previše opteretiti dije­te. Neka ove godine sve ostane u užem krugu obitelji.

Tjelesna njega

 • Ako je vaše dijete još prilično nesi­gurno dok hoda ili dok se penje na na­s­lo­njač, ne pani­ča­rite! Ne radi se ni o ka­kvom zaostajanju u razvoju. Naj­češ­će je riječ o tome da dijete pamti neki svoj neugodan pad s kauča i sl. pa je opreznije. Zato, ako vas grčevito drži za ruku i ne želi pustiti, dajte mu u ruku neku igračku koja će mu biti oslonac, primjerice plastični štap. Uskoro će postati sigur­nije.
 • Dijete sada već može samostalno sjediti u kadi i sada je i kupanje puno jednostavnije (naravno, ako se mališan voli kupati). Važno je da imate gumeni pod­­metač za kadu tako da se dijete ne posklizne, a dobro bi bilo imati i pri­­lagođeni sto­lčić na kojemu može udobno sjediti dok ga perete. Vrijeme je za vesele igre u vodi − plastične pa­t­­kice i ribice su, naravno, dobro­došle, ali dijete možete ra­z­ve­seliti i običnom plasti­čnom čašom od jogurta, manjim plastičnim bočicama kojima možete probušiti čepove tako da kroz njih curi voda, a ako mališan malo stisne bocu, otkrit će da može i prskati (ništa strašno ako ku­paonica bu­de mokra, pobrisat će­te!).
 • Bez obzira na to što je vaše dijete živahno i stalno u pokretu, ne zabora­vite na uobi­čajene vježbe. Time će­te i dalje poticati njegov pravilan raz­voj i ko­ordinaciju pokreta.
 • Mališani obožavaju promatrati ljude i prirodu te uživaju gledajući igru psa ili maca u parku. Redovito ga vodite u šetnje da se nauživa i zraka i novih doživljaja.
 • Na kraju prve godine morate s dje­­tetom otići na opći pregled. Pedi­jatar će provjeriti njegovo psihičko i fizičko stanje.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a…

I vaše dijete ne jede povrće? Možda radite baš ovo...

Čak 82,8% djece u Hrvatskoj ne jede povrće…

Najčešće zablude i predrasude o govoru dječaka i djevojčica

Progovaraju li dječaci uistinu kasnije od djevojčica, kada…

usporen razvoj govora

Zašto moje dijete od dvije godine još uvijek ne želi govoriti?

Ovo pitanje liječnici relativno često mogu čuti u…

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…