samostalna igra

Naučite dijete da se igra samostalno

Dijete se stalno “mota” oko vas i zahtijeva da se igrate, a vi imate osjećaj da cijele dane samo provodite u igri i ne stignete ništa napraviti. Pitate se zašto se to događa?

Možda odgovor leži u tome kako se igrate. Dijete, u većini situacija, zapravo, čeka da mama i tata pronađu vremena za igru s njim. Kad to vrijeme konačno pronađu, često vrlo brzo kažu da je za danas bilo dosta jer su umorni. Radite li to tako, vaše dijete nikada nema osjećaj da ste se s njim zaista igrali.

Pronađite vremena da se igrate koliko ga god to zabavlja. Neka dijete samo odluči kad mu je dosta. Ubrzo ćete shvatiti da kad se s njim poigrate do kraja, ono će tražiti da na trenutak bude samo i da koncentraciju usmjeri na druge stvari. Barem se neko vrijeme neće motati oko vaših nogu i tražiti pozornost.

Naučite dijete kako se igra
Činjenica je da se rijetko koje dijete mlađe od 2 godine može igrati samostalno. Ako i može, to je na jako kratko. Bebina mašta nije razvijena do tog stupnja da može sama osmisliti neku situaciju i razvijati je sa svojim akterima, herojima, doktorima ili pak vilama koje imaju posebne moći, a od toga se igra, zapravo, i sastoji. Dodajmo tome da i koncentracija traje vrlo kratko pa rezultati neće biti veliki. Ako se sami počnete igrati s djetetom, možete ga zapravo podučiti igranju. Time ćete postići da će se dijete prije znati igrati samo sa sobom i neće trebati odraslog animatora.

Za dobru igru potrebna je priča, glumci, kulisa i scenarij. Dakle, zamislite situaciju, mjesto radnje, oživite glumce, odnosno lutke i počnite s pričom. Igra će sama poteći, a dijete će dobiti model koji će mu služiti za sljedeće igre. Kad se igrate zajedno, objasnite mu kako se igra s određenom igračkom. Razigrajte scenarij u kojem i dijete sudjeluje. Dobar je početak da sami razvijete igru, primjerice, doktora i pacijenta s medvjedićem. Dajte mu lijekove, izmjerite temperaturu, provjerite grlo, preslušajte srce. Sigurno ćete ga zainteresirati i ono će se htjeti uključiti u igru. Na vama je da mu date inspiraciju za daljnji slijed događaja. Pustite ga da bude aktivno, da preuzme inicijativu i izmišlja što dalje. Pokažite mu kako može lutki "čitati" knjigu. Ima mnoštvo primjera kako možete dijete uvesti u igru i zaigrati ga. Kako vrijeme bude prolazilo, i vi i dijete bit ćete bolji u tome, a situacije da se "izvučete" bit će sve češće.

Uvijek mislite na to da umijeće igre s djecom znači prepustiti mu inicijativu. Dijete je najsretnije kada vodi igru, a vi ste njegov sudionik. Podupirite njegovu komunikaciju. Ako zna voditi dijalog, lakše će se zaigrati nego ako nema tu sposobnost.

Foto: Thinkstock

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

jednostavne igračke

Djeci trebaju jednostavne igračke

Pomislila sam to jedan od prošlih vikenda kad…

Na koje se sve načine roditelji mogu igrati s djecom?

Tri su načina na koja se možemo igrati…

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…