mirne aktivnosti za djecu

Najbolje mirne aktivnosti za djecu! I zašto je mir važan za njihov razvoj?

U ubrzanom svijetu u kojem živimo, prepunom podražaja, ponekad je najkorisniji savjet - stati na loptu. A to je, iako dnevni odmor često žele izbjeći, itekako važno za dječji razvoj!

Mirno vrijeme važan je dio dana svakog djeteta, i to ne samo zbog odmora, već zato što im pomaže da se emocionalno resetiraju i ponovo napune, što je neophodno za upravljanje emocijama i rješavanje frustracija. Odmor je neophodan za rast tijela, zbog čega predškolske ustanove insistiraju na dnevnom spavanju, čak i kod veće djece. No prijelaz iz uobičajene dječje zaigranosti u mirno vrijeme nije jednostavan; mnoga djeca teško se umire, a još teže zaspu, tako da je dobar dnevni raspored, ali i ispravan izbor aktivnosti uoči smiraja, ključan.

Možete, primjerice, napraviti slikovni raspored aktivnosti. Doručak, odijevanje, igranje vani, odmor, vrijeme za kreativne igre i slično. Možete ispisati slike s interneta, fotografirati ili koristiti crteže (koje dijete samo može nacrtati), kako biste popunili raspored. Djeca dobro reagiraju na rasporede slika – zbog čega ste ih vjerojatno primijetili na zidovima svih vrtića i škola. Raspored slika pokazuje djeci što mogu očekivati ​​svaki dan. Kad djeca znaju da dolazi vrijeme za odmor , to im pomaže da se pripreme i pređu.

Djeca koja ne spavaju također trebaju mirno vrijeme za sebe. Njima odredite vrijeme trajanja odmora i inzistirajte da ga poštuju. Naravno, to ne znači da će morati ležati nepomično, no neka se umire i uživaju u tišini, a mi vam predlažemo nekoliko aktivnosti kako ispuniti to vrijeme. Najvažnije, gledanje u mobitel ili bilo koji drugi ekran, što uključuje i puštanje crtića, nije opcija.

Knjige su savršene tihe vremenske aktivnosti, čak i za djecu koja ne znaju čitati. Čitanje i samo gledanje knjiga pomaže u razvijanju svih vrsta akademskih i predakademskih vještina. Kada djeca čitaju istu knjigu iznova i iznova, oni uče predvidljivost i rutine. Djeca uče o sekvenciranju i mašti. Imajte veliku hrpu omiljenih knjiga i dopustite svom djetetu da ih čita tijekom odmora

Kockice i sve druge igračke s kojima mogu nešto graditi i stvarati omogućuju djeci trenutke mira i opuštanja, iako su zapravo uključeni u neku aktivnost. Neka vam obvezno pokažu što su napravili; možete organizirati i izložbu njegovih djeca i sl.

Bojanje također može pomoći djeci da budu kreativna i opuštena u isto vrijeme.

Zagonetke su izvrsne iz različitih razloga: potiču djecu na rješavanje problema, razvijaju finu motoriku, koordinaciju ruka-oko, vještine planiranja i fokusiranja. A sve u toliko potrebnoj tišini…

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstoc

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

dijete se opušta

Napetost i anksioznost kod djece! Ove tri tehnike dokazano pomažu

Disanje je jedan od najmoćnijih "alata" kojima se…

obitelj na ljetnom godišnjem odmoru

Kako se uistinu odmoriti na odmoru?

Što kad, umjesto kofera punog ljetne odjeće, ponesete…

Kako su poznate mame iskoristile produljeni vikend?

Kako je u četvrtak bio praznik Tjelovo, mnogi…

SOS za roditelje koji su zanemarili sebe

U golemoj količini zadataka, posebice onih vezanih uz…

Pročitajte i:

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…

Moje dijete se odviklo od pelena i odjednom ponovno počelo piškiti u gaće...

Vjerujemo da su se mnogi roditelji nakon uspješnog odvikavanja od pelena susreli s povratkom na…

U kakvoj su vezi deficit pažnje, koncentracija i školski uspjeh s boravkom u prirodi?

Virusi i bakterije brže se šire što smo više u zatvorenim prostorima. To itekako vidimo…