maštovita djec ai zašto je mašta važna za život

Mašta je supermoć dostupna svima! A koje su još ključne osobine uspješne djece?

Ponekad je dovoljno samo par minuta da svijet okrenemo naglavačke! Dakako, maštajući, no ova osobina, uz još neke, koje otkrivamo, ključan je "kapital" za život!

"Za maštanje nam nije potrebno ama baš ništa, osim malo vremena. Što više maštaš, to ti bolje ide. Ponekad je dovoljno samo par minuta da se svijet okrene naglavačke! Mašta je jedina supermoć dostupna SVIMA!" Tako kažu u Teatru Tirena, koji postoji već 22 godine i cilj mu je biti podrška u odrastanju djeci i mladima. Naime, kazališnim jezikom oni progovaraju o aktualnim problemima, a kroz dramsku igru razvijaju kreativnost i maštu, snalažljivost i odgovornost kod djece. Podrška su bili i tijekom pandemije koronavirusa, kada je objavljeno ukupno 27 video uradaka na temu “Mašta je supermoć”, koji su pogledani preko 90 000 puta!

U Tirenu je tijekom ova tri mjeseca pristiglo stotinjak zanimljivih dječjih radova nastalih prema "Mašta je supermoć" zadacima. Bilo je tu izokrenutih bajki, superheroja, predmeta koji pričaju, izmišljenih zemalja, lutaka, kućnih muzeja, tajnih agenata i mnogih drugih zanimljivih stvari.

"Neizmjerno su nas veselili dječji radovi koji su nam pristizali. Sretni smo što je toliko djece maštalo s nama! A posebno nam je drago što su neke škole naše zadatke uključile u svoju online nastavu. Riječ je o najmanje sedam osnovnih škola diljem Hrvatske u kojima su cijeli razredi radili naše zadatke”, rekla je Nina Horvat, glavna urednica serijala i umjetnička voditeljica Teatra Tirena.

Još je davno Einstein rekao kako je mašta mnogo važnija od znanja, a to je spoznala i moderna psihologija, pa je jasno kako su djeca koja znaju i vole maštati inteligentnija, imaju bolji vokabular, veću sposobnost koncentracije, snalažljivija… Mašta je iznimno važan segment razvoja. Pretpostavlja se da djeca imaju bujnu maštu i činjenica je da smo u djetinjstvu maštovitiji nego u odrasloj dobi. Međutim, i dječja se mašta razlikuje od djeteta do djeteta. Danas djeca odrastaju u izobilju igračaka i igara koje su definirane i po obliku i po uputama za rukovanje, što ostavlja malo prostora mašti. Maštu je potrebno neprestano poticati i hraniti jer je ona motor za nove ideje. Biti stvarno maštovit znači moći zamišljati stvarnost drukčijom od ove u kojoj živimo. Takva sposobnost omogućit će nove poglede na svijet. Stoga je mašta jedna od ključnih osobina uspješne djece. Koje su još, osim razvijene mašte, osobine uspješne djece, saznajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

dijete se igra kockicama

Kojih 6 igara pomaže djeci u razvoju njihovih životnih vještina?

Jedna od stvari zbog kojih volimo djetinjstvo je…

sretna djeca i roditelji

20 pravila roditelja uspješne djece

Svi želimo imati uspješnu djecu, ali nerijetko zaboravljamo…

dijete uči puzati

Mora li vaše dijete naučiti puzati?

Mnogi roditelji zabrinuti su jer njihovo dijete ne…

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…