Kako ispravljati djetetov nepravilan govor

Pripazite na koji ćete način poticati razvoj govora kod djeteta kako ga ne biste opteretili pretjeranim ispravljanjem

Ako primijetite da vaše dijete između prve i treće godine često griješi u izgovoru, pa čak i smišljava vlastite riječi i konstrukcije, nemoje prenapadno reagirati i ispravljati na način da se dijete osjeti posramljeno da nešto pogrešno radi. Sve te pogreške su potpuno normalna faza u razvoju govora i ako pretjerano ispravljate sve što govori iole pogrešno, može kod djeteta izazvati gubitak želje za slobodnim izražavanjem. Uostalom, vaše dijete misli da ga svi dobro razumiju, jer pretpostavlja da vi uvijek znate što ono želi reći. Moglo bi postati frustrirano kad shvati da ga zapravo ne razumijete. Ako ga prečesto pitate da ponovi rečeno, više će se uznemiriti i zbuniti, možda i naljutiti. Pokušajte s potpitanjima doći do toga o čemu dijete govori ili ga preusmjerite na neku drugu temu.
Kad čujete pogrešno izgovorenu riječ ili jezičnu konstrukciju, ponovite je ispravno na način kao da se slažete s njim i samo je ponavljate da je potvrdite. Primjerice, kad dijete kaže: “Deda je stigla kući”, vi ponovite, “Da, deda je stigao kući”. Na taj način dijete čuje ispravnu rečenicu, a pritom se ne osjeća da ga se osuđuje zbog pogreške, niti mu ugrožavate samopouzdanje.

Poticanje jezičnih vještina

Stvarno je puno načina na koji možete poticati dijete na govor i razvoj jezičnih vještina. Svaki put kad se iskreno obradujete novoj riječi koju je dijete naučilo, potičete ga da se trudi izgovarati sve više novih riječi.
Tijekom razgovaranja s djetetom trudite se održavati stalni kontakt očima. Zajedno učite kratke brojalice i pjesmice i puno ponavljajte sve što govorite. Neka to uvijek više bude igra. Odgovorite djetetu kad god vam se obraća, sami mu ponavljajte često pitanja i komentirajte ono što radite.
Čitajte zajedno slikovnice i nakon nekog vremena pustite da dijete samo završava rečenice ili krajeve riječi. Svidjet će mu se da i samo može sudjelovati u čitanju. Tijekom čitanja komentirajte i ilustracije i pitajte ga što sve vidi nacrtano. Zadajte mu lagane zadatke da na stranici pronađe npr. bubamaru. Zajedno plešite i pjevajte, glumite ono što se u brojalici ili pjesmici događa. Primjerice u pjesmi Bila mama Kukunka, glumite kako mama i tata plaču kad im krokodil otme maloga Juju, glumite da trčite (makar na mjestu) kad mu nose vola pečenog i veselite se kad im krokodil opet vrati maloga Juju. Nemojte se ustručavati ponašati poput djeteta. Opustite se i zajedno smišljavajte razne igre u kojima se ponavljaju riječi koje će mu koristiti u svakodnevnom govoru. I sami puno čitatajte u djetetovoj blizini kako bi vidjelo da je to neka od poželjnih aktivnosti.

Tekst: roditelji.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Najčešće zablude i predrasude o govoru dječaka i djevojčica

Progovaraju li dječaci uistinu kasnije od djevojčica, kada…

usporen razvoj govora

Zašto moje dijete od dvije godine još uvijek ne želi govoriti?

Ovo pitanje liječnici relativno često mogu čuti u…

Otežava li moderna tehnologija razvoj govora i jezika kod djece?

U današnje vrijeme svako dijete bilo koje kronološke…

Mogu li i odrasli ispraviti svoj izgovor?

Ljude često zanima je li moguće ispraviti izgovor…

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…