udaranje glavom

Dijete udara glavom – ima li razloga za ozbiljnu zabrinutost?

Nije neuobičajeno da pedijatar čuje pitanja majke koja je zabrinuta jer njezino dvogodišnje dijete lupa glavom. Je li to normalno? Može li dijete oštetiti mozak ili se ozlijediti? Je li to znak autizma?

Ova pojava ma koliko zvučala ozbiljno ne treba toliko zabrinjavati roditelje. Prema časopisu Journal of the American Academy of child Psychiatry (JAACP), navodi bundoo.com, do 20% zdravih dvogodišnjaka prođe kroz fazu lupanja glavom.

Djeca normalnog razvoja mogu imati epizode koje potraju i do 15 minuta, a u nekim ekstremnim situacijama čak i više sati. Normalno je da dijete u takvoj epizodi uspije glavom lupiti čak 60 do 80 puta u minuti. Takvo se ponašanje javlja tri puta češće kod dječaka i na vrhuncu je između 18 i 24 mjeseci. Može potrajati nekoliko mjeseci ili pak nekoliko godina, no većina djece izađu iz te faze do treće godine.

Lupanje glavom može biti način kojim se dijete oslobađa sakupljene napetosti i samostalno se smiruje često upravo u krevetiću pred san. Najčešće se problem javlja kod djece koja se lako prestimuliraju. Katkad se lupanje povezuje i s izbijanjem zubića ili upalom uha kad dijete bol pokušava umiriti lupanjem glavom. Čest je dio napadaja bijesa (tantruma), ali i način kako djeca pokušavaju zadobiti pažnju roditelja kad su uzrujana.

lupanje glavom

Blaže forme repetitivnog dječjeg ponašanja kao što su lupanje glavom, sisanje palca, grizenje noktiju, škripanje zubima ili ljuljanje u ritmičnim pokretima koja ne ometaju svakodnevnu aktivnost obično nisu posljedica nekakve skrivene bolesti. No, ako dijete ima problema u aktivnostima jer stalno lupa glavom, trebalo bi isključiti moguće dijagnoze. Treba se konzultirati s liječnikom i isključiti poremećaje iz spektra autizma ili druge razvojne poremećaje ako lupanje glavom dolazi zajedno sa zabrinjavajućim znakovima kao što su:

  • ne reagira kad ga se zove imenom
  • ne ostvaruje kontakt očima
  • ne uključuje se u igru s objektima sa 18 mjeseci

Važno je znati da se izolirano lupanje glavom rijetko povezuje s autizmom ili razvojnim problemima i uglavnom ne dovodi do ozbiljnih ozljeda glave. Ako se pojavljuje kao pokušaj privlačenja pažnje roditelja, veća zabrinutost roditelja, povećava i učestalost lupanja. Ako ponašanje ne dobije snažnu reakciju roditelja, ono najčešće brže nestaje. Uz malo strpljenja, ovo ponašanje će vjerojatno uskoro proći.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia
Izvor: Bundoo.com

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

sjedenje u polozaju zabice

3 razloga zašto izbjegavati da dijete sjedi u položaju žabice

Djeca u igri zauzimaju svakakve položaje. Jedan od njih je i položaj žabice u kojem…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…