čitanje s djetetom

Čitati ili pričati bajke ili oboje?

I čitanje i pričanje imaju svojih prednosti pa je najbolje primjeniti ih oboje. Naravno, vjerojatno ćete odlučiti i u skladu s vlastitim sklonostima i uz osluškivanje djetetovih reakcija. Pritom je na kraju ipak najvažnije da vam čitanje i pričanje bude ugodno i da ste uživljeni u to što radite

Pričanje je obično znatno življe od čitanja jer se mijenja intonacija glasa, a odrasli koji priča više se usredotočuje na iskazivanje svojih osjećaja. Kad pričate radite grimase svojih osjećaja, gestikulirate, a sve to pričanje čini puno zanimljivijim djetetu.

No, nije uvijek lako smisliti dobru priču koja će djetetu biti zanimljiva. Stoga mnogi odrasli radije posežu za slikovnicom. I čitanje priče iz slikovnice ima svoje prednosti, jer dijete se lakše koncentrira listajući slikovnicu, povezujući slike i tekst s onim što mu se govori. Slike koje gleda dok odrasli čita pridonose razumijevanju sadržaja. Dakle, čitanje i pričanje imaju svojih prednosti pa je najbolje primjeniti ih oboje.

Pritom je svakako važno što dijete voli, čemu se više veseli i u čemu više i aktivnije sudjeluje. Važno je da i odraslom čitanje pričanje bude ugodno iskustvo jer odrasli svoje raspoloženje prenosi i na dijete. Dakle, u dogovoru s djetetom valja odabrati što i kako. Slikovnicu valja držati tako da dijete može pratiti sadržaj. Za manju djecu poželjne su slikovnice velikog formata kako bi slike bile dovoljno uočljive. Pojašnjenja i objašnjenja tijekom same priče mogu narušiti slijed i čaroliju priče.

Djeca često traže da im se bezbroj puta čita ista priča, to svakako treba činiti. Kad je priča pročitana ili ispričana valja potaknuti dijete na razgovor o njoj a moguće su i druge raznovrsne aktivnosti (prepričavanje, crtanje, igra lutkama i sl.). Te će aktivnosti pomoći da se priča "preradi", da dijete shvati zbivanja i angažira svoje osjećaje.

Osim slikovnica čitati valja sve druge dostupne materijale, dječije časopise, pisma, zapisane poruke ukućana, podsjetnike i sl. Čitati se mogu novinski naslovi, recepti za kuhanje, nazivi proizvoda koji se donose iz dućana, upute za rukovanje aparatima, upute na igračkama i sl. Upravo čitanje zajedno s djetetom, primjerice uputa na hrani koja se donosi iz prodavaonice (do kojeg datuma vrijedi ovaj jogurt, kako se priprema ovaj puding…), govori djetetu o smislu pisanog jezika i povezanosti sa svakodnevnim životom što bolje od bilo kojeg objašnjenja daje djetetu informaciju o važnosti čitanja.

Roditelj koji čita ili priča djetetu pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju, intelektualnom, socijalnom, emocionalnom, moralnom i estetskom, jer potiče:

  • razvoj percepcije, pažnje, koncentracije, pamćenja, sposobnosti zaključivanja kritičkog mišljenja, mašte, motivacije za pričanje i pisano izražavanje 
  • unapređuje djetetovu sposobnost slušanja 
  • potiče prepoznavanje i razumijevanje svojih i tuđih osjećaja 
  • pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i odraslog 
  • potiče kreativno mišljenje
  • pridonosi motivaciji za samostalno čitanje i uživanje u čitanju i knjizi, pomaže djetetu da zavoli knjige
  • omogućuje djetetu stjecanje znanja informacija,bogati se riječnik i razvijaju djetetovi raznoliki interesi
  • izgrađuje kriterije za prepoznavanje kvalitetne literature (estetski odgoj)

Tekst: Sanja Pavić, DV Cekin, Slavonski Brod
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

tata čita djetetu slikovnicu

Ako vaše dijete cijelo ljeto, a i dulje, nije pročitalo knjigu, ovo je za vas!

Suvremeni način života donosi mnoge izazove, laka i…

Igre za poticanje vještina pripovijedanja

Pripovijedanje nam otkriva djetetovu sposobnost da organizira rečenice…

Mama, hajdemo čitati slikovnicu!

Vrlo je važno odabrati kvalitetnu slikovnicu za dijete.…

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…