dijete s poteškoćama u razvoju

Alarmantno otkriće! Tek nešto više od 10% djece s teškoćama u razvoju dobije potrebnu pomoć

Unatoč tome što je rana intervencija ključna, mnoga djeca s poteškoćama u razvoju nisu uključena u programe koji su im potrebni, a među brojnim razlozima je i - vjerovali ili ne - stigma povezana s teškoćama. Oko 24 tisuće djece u Hrvatskoj mlađe od pet godina trebalo bi pomoć, a dobije ju njih 2914!

Za djecu s razvojnim teškoćama ključno je da imaju podršku stručnjaka od najranije dobi. Podrška koju dobiju na vrijeme za njih znači razliku između prilike da razviju svoj puni potencijal i budu aktivni članovi društva i života na margini. Unatoč tome, pokazuju to rezultati UNICEF-ove prve ‘Analize usluga rane intervencije u Hrvatskoj’, čak 45% obitelji djece s poteškoćama ne uključuje se u programe rane intervencije radi stigme povezane s teškoćama/invaliditetom, za njih čak 85% usluge rane intervencije predaleko su od njihovih domova i, najvažnije, samo jedno od osam djece kojoj je rana intervencija potrebna, i dobiva tu uslugu. Procjenjuje se da više od 24 tisuće djece u Hrvatskoj, u dobi od pet godina, trebaju neki od oblika stručne pomoći.

“Perinatalna oštećenja mozga nisu progresivna, a proces maturacije i plastičnosti uz ranu primjenu terapijskih postupaka omogućuje njegov funkcionalni oporavak. Zato je vrlo važno prepoznavanje i uključivanje te djece u program rane dijagnostike, rane intervencije i habilitacije ovisno o odstupanju (u fizioterapiju, radnu terapiju, logoterapiju, terapiju senzoričke integracije, psihološku terapiju…) u svrhu smanjenja rizika od nastanka invaliditeta. Prve su godine života od iznimnog značaja za razvoj svakog djeteta, a posebno rani razvoj i rana intervencija kod rizične djece, bez obzira da li se radilo o biološkim čimbenicima kao što su perinatalna oštećenja mozga ili rijetke bolest ili o socijalnim rizicima”, rekao je prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva, napominjući kako je ovo UNICEF-ovo istraživanje od iznimne važnosti, jer nam daje uvid u sadašnje stanje te smjernice za izgradnju sustava rane intervencije.

Trenutačna dostupnost programa rane intervencije pokazuje da postoje geografske nejednakosti i značajnu potrebu za širenjem usluga.

“U Hrvatskoj imamo veliku prednost u visoko kvalificiranim, iskusnim stručnjacima za ranu intervenciju. Ipak, usluge rane intervencije nedostupne su mnogim djevojčicama i dječacima s teškoćama u razvoju. Ta djeca nemaju odgovarajuće prilike za daljnji razvoj svojih sposobnosti i za sudjelovanje u svakodnevnom životu, ne mogu svojim roditeljima reći kako se osjećaju, igrati se s prijateljima, pohađati vrtić ili školu, graditi svoju budućnost. Zajedno to možemo promijeniti. Djeca trebaju pravovremenu podršku i visoko kvalitetne usluge rane intervencije koje će odgovoriti na njihove specifične potrebe. UNICEF je tu i podržat ćemo sve napore u tom smjeru, kako niti jedno dijete ne bi ostalo zaboravljeno", kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević podsjetila je kako Konvencija o pravima djeteta naglašava pravo djeteta s teškoćama u razvoju na ranu podršku te da je prioritet države osigurati im jednake mogućnosti sudjelovanja u odgoju i obrazovanju te životu u zajednici kao i svakoj drugoj djeci.

Fotografije: press i Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…