loše navike

Kako se riješiti loših navika?

Događa se da dijete kovrča pramen kose, trese nogama, meškolji na stolcu, kopa nos i slično. Ako primijetite da se neka od tih navika redovito ponavlja, trebate se zapitati o čemu je zapravo riječ. Dijete možda treba utjehu ili pokušava pridobiti pozornost roditelja.

Palac tješitelj

Već u maminu trbuhu beba katkad siše svoj palac. To je važan pokazatelj da se razvija i usavršava svoje pokrete. Novorođenče od 3 mjeseca trebalo bi moći približiti ruku do usta jer to dokazuje pravilan razvoj koordinacije. Ako dijete stavlja prst u usta ili čak cijelu šačicu, to može značiti da je gladno, da nije dovoljno zadovoljen njegov refleks za sisanjem, da mu je dosadno ili je uznemireno. Već nakon navršene prve godine mnoga djeca više nemaju potrebu za sisanjem palca, dok druga to čine do treće godine.

Ako i nakon treće godine nastavlja s tom navikom ili tek započinje s njom, tada je to štetna navika i treba otkriti zašto to radi i što mu zapravo treba. S obzirom na to da sisanje palca može poremetiti zdrav zagriz, zbog čega će neki roditelji radije posegnuti za anatomski oblikovanim dudama varalicama, nego pustiti dijete da siše palac.

Što učiniti?

Pogrešno je na silu pokušati spriječiti lošu naviku i kažnjavati dijete. Takve metode samo pogoršavaju situaciju. Potrebno je objasniti uzrok i ukloniti ga.

 • Stvorite s djetetom odnos pun povjerenja. Na vrijeme uočite što ga zabrinjava, plaši i pomozite mu da se smiri (budite nježni prema njemu, milujte ga, tješite ga kad zatreba, razgovarajte s njim, ljuljajte ga, pjevajte mu, pohvalite ga kad zasluži).
 • Odredite jasne granice onoga što se smije i ne smije raditi. Zabrana ne treba biti puno, ali se moraju poštivati.
 • Djetetov život treba biti ispunjen raznolikim aktivnostima, igrom, ali opet umjereno, kako ne bi došlo do preopterećnosti. Nakon bržih aktivnosti nađite mirniju. Potaknite dijete da se druži i razgovara s drugom djecom.
 • Kontrolirajte djetetovo gledanje televizije. Do sedme godine u potpunosti zabranite nasilne filmove, agresivne crtiće i sve što nije primjereno djetetovoj dobi. I ne čitajte mu stravične priče prije spavanja. Pratite kako dijete reagira na određene priče i izaberite one koje mu više odgovaraju.

Vrijeme za ‘manikuru’

Navika grizenja noktića uglavnom govori o duševnoj ili emocionalnoj preopterećenosti i tjeskobi. Mališana može uznemiriti ako se vršnjaci ne žele s njim igrati u grupnim igrama. Može biti nesretan ako roditelji imaju prevelike zahtjeve zbog kojih mu čak prijeti kazna ako ih ne ispuni. Osim toga, povećava mogućnost unosa bakterija i virusa preko nečistih ruku, baš kao što je slučaj sa sisanjem palca.

Što učiniti?

 • Ne grdite dijete zato što grize nokte!
 • Povećajte svoju pozornost prema mališanu, češće s njim razgovarajte, više ga grlite i ljubite.
 • Pokušajte analizirati što nije dobro u vašem odnosu s djetetom. Možda opterećujete dijete sa svojim problemima. Izbacite iz upotrebe rečenice tipa: “Zbog tebe nisam mogla to i to…”.
 • Smanjite djetetovo intelektualno opterećenje. – Ni u kom slučaju ne premazujte djetetove prste, npr. senfom i ne prekrivajte ih, to će još više pojačati nervozu.
 • Ako i sami grizete nokte (ili kožicu oko nokta), neka vas ne čudi djetetovo ponašanje. Ono samo oponaša vaš obrazac ponašanja vjerujući da je ispravan.
 • Redovito njegujte dječje noktiće odgovarajućim priborom i pazite da nokti ne narastu dulji.

Rudnik u nosu

Kopanje nosa nije samo ružna, već i štetna navika. No ta navika nije vezana samo uz djecu. Pretpostavlja se da oko 90 posto odraslih čine isto, jedino što paze da ih nitko ne vidi. Djeca katkad iščupaju nosne dlačice koje im pomažu u filtriranju prljavštine iz zraka koji udišu. Može doći i do krvarenja ili nadraživanja nosne sluznice. Krvarenje uglavnom uzrokuje prevelika suhoća sluznice, zbog koje dijete osjeća nadraženost i svrbež u nosu. Najbolji način da se zaustavi nadraženost u nosu jest da se pobrinete da zrak u stanu ne bude suh. Nabavite ovlaživač zraka ili na nekoliko mjesta u stanu postavite posude s vodom. Učite dijete da se za svaki podražaj vezan uz unutrašnjost nosa koristi maramicom i imajte papirnate maramice uvijek u blizini. Katkad je dovoljno samo to kako bi se dijete riješilo iritacije u nosu. To je i higijenski i društveno prihvatljivije. Zdrave navike najbolje se razvijaju u djetinjstvu, ali pripazite da i svojim primjerom motivirate dijete na korištenje maramice.

Zaustavljanje daha

Ovo je jedna od neugodnijih dječjih navika koja doslovno može izluditi roditelje. Naime, kako bi privukla pozornost roditelja ili postigla određeni cilj, neka djeca pribjegavaju manipulacijskoj metodi zadržavanja daha dok ne poplave, a najgore je što to mogu činiti već i šestomjesečne bebe. Dijete započne plakati, zatim zadržava dah sve dok ne poprimi plavičastu boju ili se onesvijesti. Takav zastrašujuć prizor vjerojatno ćete dugo pamtiti, no ako liječnik isključi bolest, takvo što bi se moglo ponoviti. Srećom, svjesno zadržavanje daha je bezopasno jer ljudi imaju obrambeni mehanizam koji sprečava gušenje.

Što učiniti?

 • Uočite li takvo ponašanje, morat ćete postupiti suprotno od njegova očekivanja i ignorirati dijete. Jednostavno nastavite raditi svoj posao ili se udaljite od djeteta. Budite strpljivi i hrabri i ne pokazujte nikakve emocije.
 • Ne kažnjavajte dijete. Smireno objasnite da bi vam puno draže bilo da vam kaže što želi (ako je već progovorilo).

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

agresija kod djece

Agresija kod djece: kad se trebate zabrinuti?

Svi se slažu da je agresija kod djece u prvom redu stvar odgojnog stila roditelja…

maštovita djec ai zašto je mašta važna za život

Mašta je supermoć dostupna svima! A koje su još ključne osobine uspješne djece?

Ponekad je dovoljno samo par minuta da svijet okrenemo naglavačke! Dakako, maštajući, no ova osobina,…

povučeno dijete

Što kad se dijete povuče u sebe?

Socijalna distanca, koja je bila naša stvarnost proteklih mjeseci, ali i način života današnje djece,…

kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

9 načina kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

Djeca neprestano "testiraju" vaše granice; pitanje je samo koliko ste spremni popuštati. I u najizazovnijim…