prelazak iz pelena na tutu

5 pogrešaka koje treba izbjeći kod prelaska iz pelena na tutu

Prelazak iz pelena na tutu je proces koji se katkad malo odulji i zato roditelji trebaju imati mnogo strpljenja. Povremeno se stvari i zakompliciraju. Koje pogreške je dobro unaprijed izbjeći?

Ne krenuti prerano

Svako dijete usvaja potrebne vještine za kontrolu nužde postupno i u svom ritmu. Zato ne možemo govoriti o "pravom" trenutku za tutu. Većina roditelja ipak zaključi da je njihovo dijete emocionalno i fizički spremno na taj korak sa oko dvije odnosno dvije i pol godine. Dogodi se, međutim, da neka djeca priču s tutom i ostavljanjem pelena uspijevaju svladati tek sa četiri godine. Krenete li prerano, dijete to neće moći svladati i prelazak na tutu bi mogao potrajati dulje, no inače. Postoji još razloga zašto ne počinjati prerano s prelaskom na tutu što vam mogu pokazati određeni znakovi djetetova odbijanja.

Odaberite pravi trenutak

Dobro promislite prije no što ćete krenuti. Šanse za uspjeh ovise o pravom trenutku odnosno svakako je potrebno izbjeći one nepovoljne kao što su rođenje brata ili sestrice, stresan radni tjedan, preseljenje, prelazak u novi vrtić… Za malene je svakodnevna rutina temelj za osjećaj stabilnosti. Promijene li se nešto u njihovoj rutini odmah se zbune, izgube kompas, što može dovesti i do povratka u prethodnu infantilniju fazu. Stoga pričekajte da se normalizira situacija u vašem domu i da se sve ponovno odvija uobičajenim tijekom i tek tada krenite.

Ne vršite pritisak na dijete

Najgora pogreška kod prelaska na tutu jest vršiti pritisak na dijete. Ako dijete ne pokazuje nikakav interes, ni vi ne biste trebali siliti. Moguće je da dijete nije još spremno, a nervoza koju će zbog vašeg pritiska osjetiti može negativno utjecati na njegov mjehur. Nerijetko ova situacija dovede do potiskivanja poriva za mokrenjem te zatvora. Zato dopustite djetetu da odredi tempo. Pomozite mu pomoću priča i prigodnih slikovnica.

Nemojte sebi stvarati pritisak

Ne dopustite si da vas savjeti sa strane izbace s vašeg puta. Komentari kao:"Prije su djeca puno prije prelazila iz pelena na tutu!", ignorirajte svejedno koliko često ih čujete od baka, susjeda ili poznanika. Metode su se tijekom posljednjih 50 godina promijenile, moga pravila koja su vrijedila nekad danas više ne vrijede, zastarijela su ili kriva. Ako vam prijateljica ili rođaka ispriča kako je njezino dijete skinulo pelene s godinu i pol, vi se samo sjetite da trebate slijediti svoj instinkt.

Nemojte kažnjavati dijete

Ni u kojem slučaju nemojte kažnjavati dijete jer se popiškilo u gaćice. Vikanje i ljutnja nisu konstruktivni ni poticajni, već dapače, kontraproduktivni. Dijete će to napraviti još mnogo puta, a vaša negativna reakcija može samo spriječiti da dijete išta nauči. U strahu da se opet ne izazove vašu negativnu reakciju potpuno će se pomutiti proces i dijete će nazadovati.
Kad mu se dogodi, bez obzira na frustraciju koju možda osjećate, presvucite dijete u miru i bez reakcija. Također pripazite da od svog djeteta, a ni sebe ne očekujete previše jer će cijeli proces samo potrajati duže.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o…

Odrastanje bez pelena

Ako je suditi prema nekim studijama, djeca su…

Problemčić s obavljanjem nužde

Poštovana, Imam djevojčicu od 2 godine. Skinuli smo…

odvikavanje od pelena

Kada i kako odvikavati dijete od pelena?

Prelazak na tutu jest veliki korak za dijete,…

Pročitajte i:

dijete se pomokrilo u krevet

Što napraviti kad dijete mokri u krevet

Dječje mokrenje u krevet visoko je na popisu stresnih situacija svakog roditelja

agresija kod djece

Agresija kod djece: kad se trebate zabrinuti?

Svi se slažu da je agresija kod djece u prvom redu stvar odgojnog stila roditelja…

maštovita djec ai zašto je mašta važna za život

Mašta je supermoć dostupna svima! A koje su još ključne osobine uspješne djece?

Ponekad je dovoljno samo par minuta da svijet okrenemo naglavačke! Dakako, maštajući, no ova osobina,…

povučeno dijete

Što kad se dijete povuče u sebe?

Socijalna distanca, koja je bila naša stvarnost proteklih mjeseci, ali i način života današnje djece,…