prelazak na tutu

5 koraka kako dijete naučiti na tutu

Ljeto je obično vrijeme kad nam je najzgodnije pokušati naučiti dijete na tutu. Kako postupati da dijete prirodno i bez puno poteškoća prihvati svoju novu tutu

Dopustite djetetu da, ako prepoznajete znakove, bude spremno odvojiti se od pelena te da vas vodi kroz svoj put privikavanja. U knjizi “Odvikavanje od pelena, Brazeltenov pristup”, svjetski poznati pedijatar Berry Brazelton tumači proces odvikavanja. Na svaki novi korak prelazi se kada dijete pokaže zanimanje.

1. Neka dijete bira
Dopustite djetetu da samo izabere kahlicu (ili nastavak za zahod, tj. pomoćnu dasku). Potrebna mu je kahlica na kojoj će sjediti na podu, njegova vlastita, koju može vući posvuda po kući ili je ponuditi omiljenoj lutki ili plišanoj životinji. Kažite mu: “Ovo je tvoje, a ovo za mamu i tatu. Ti imaš svoju kahlicu i jednog ćeš je dana upotrebljavati poput nas.”

2. Potrebno je malo se upoznati

Dopustite da dijete sjedi na kahlici u pelenama ako pokaže bilo kakvo zanimanje za novu kahlicu. Sjedenje na hladnoj kahlici može imati potpuno suprotan učinak, pa mu isprva dopustite da na njoj sjedi odjeveno, koliko god želi. Čitajte mu priču ili pjevajte zajedno.

3. Tuta ima svoju namjenu

Povedite ga u kupaonicu, skinite mu pelene i sadržaj pokušajte istresti u kahlicu. Možda će se opirati i govoriti: “Nemoj je zaprljati, to je moja kahlica”, pa ako to ne želi, povucite se. Ako, pak, nema ništa protiv, pokušajte nekoliko puta istresti sadržaj pelene u kahlicu kako biste mu pomogli da lakše shvati njezinu namjenu. Možda će vam čak i dati do znanja da je došlo vrijeme za odlazak na zahod.

4. Samo smireno

Ponudite djetetu da skine pelene i neka malo trčkara bez pelena. Zatim ga pitajte bi li željelo da mu pomognete samostalno “ići na kahlicu”. Ako je dijete to već učinilo i otišlo na kahlicu, koliko god uzbuđeni bili, nemojte to pokazivati.

5. Vrijeme učenja

Nabavite mu pojačane gaćice ili pelene-gaćice koje će samostalno skidati i odijevati. A ako se vaše dijete uistinu uspješno naviknulo na kahlicu, umjesto da se svaki dan oduševljavate time, prihvatite to na uobičajen način. Sada je vaše dijete na pravom putu!

Nezgode se događaju

Ako je vaše dijete naučilo odlaziti na kahlicu ili zahod, zacijelo ste ponosni i nitko sretniji od vas. No, nemojte se razočarati ako doživite poneku nezgodu. Upamtite da je vaše dijete katkada zaboravljivo, zaigrano te da može imati loše dane kao uostalom i svi mi.
Što smijete, a što ne smijete reći nakon “nezgode”:

DA!

“U redu je. Nezgode se događaju.” Ohrabrujte dijete govoreći mu da su “nezgode” posve normalne i prihvatljive i da se svima događaju.

NE!

“Rekla sam ti da se ne piški u gaće!” Takva rečenica neće pomoći vašem djetetu, a ni vama.

DA!

“Idemo počistiti. Jednog ćeš dana i ti ići na zahod.” Na taj ga način ohrabrujete da će se jednom uspjeti priviknuti na kahlicu. I to svako dijete zaista treba čuti, posebice nakon “nezgode”.

NE!

“Prevelik si da piškiš u gaćice.” No, kao što vidite, ono nije dovoljno veliko, a ova će ga rečenica samo posramiti i obeshrabriti.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o…

Odrastanje bez pelena

Ako je suditi prema nekim studijama, djeca su…

Problemčić s obavljanjem nužde

Poštovana, Imam djevojčicu od 2 godine. Skinuli smo…

odvikavanje od pelena

Kada i kako odvikavati dijete od pelena?

Prelazak na tutu jest veliki korak za dijete,…

Pročitajte i:

dijete se pomokrilo u krevet

Što napraviti kad dijete mokri u krevet

Dječje mokrenje u krevet visoko je na popisu stresnih situacija svakog roditelja

agresija kod djece

Agresija kod djece: kad se trebate zabrinuti?

Svi se slažu da je agresija kod djece u prvom redu stvar odgojnog stila roditelja…

maštovita djec ai zašto je mašta važna za život

Mašta je supermoć dostupna svima! A koje su još ključne osobine uspješne djece?

Ponekad je dovoljno samo par minuta da svijet okrenemo naglavačke! Dakako, maštajući, no ova osobina,…

povučeno dijete

Što kad se dijete povuče u sebe?

Socijalna distanca, koja je bila naša stvarnost proteklih mjeseci, ali i način života današnje djece,…