stopala bebe

Zdrava mala stopala

Sva se djeca rađaju s ravnim stopalima. Ne uzdigne li se svod stopala do djetetove šeste godine života, može se govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji treba ispraviti.

Iako se mnogi roditelji pomalo zabrinu kad se prvi put malo bolje zagledaju u stopala svojeg novorođenog djeteta, nema razloga za zabrinutost - sva se djeca rađaju s ravnim stopalima. Ravnim ih čine mekani masni jastučići ispod kojih se skriva još uvijek nerazvijena struktura kostiju, vezivnih tkiva i mišića. Razvoj čitavog sustava stopala, a posebice uzdizanje svoda događat će se vrlo intenzivno sljedećih godina, i to od trenutka kad dijete prohoda i počne opterećivati stopala pa sve do školske dobi. Ne uzdigne li se svod stopala do 5. ili 6. godine, tada ćemo moći govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji bi trebalo pokušati ispraviti konkretnim vježbicama ili ortopedskim ulošcima.

Ortopedski ulošci

Svi znamo da djeca s ravnim stopalima moraju nositi ortopedske uloške. No, dugogodišnja praksa ortopeda, a i novija istraživanja, sve više potvrđuju kako se problem s ravnim stopalima najčešće neće uspjeti riješiti samo ulošcima čak i ako ih dijete uporno nosi. Jedan od razloga jest to da prerano uvođenje uložaka u dječju cipelicu (prije treće godine) može negativno utjecati na potencijalno dobar razvoj stopala, kako smatraju ortopedi s Medicinskog fakulteta u Beču Martin Pfeiffer i njegovi kolege. Prerano korigiranje spuštenog svoda može pogoršati stanje jer se umjetnom potporom izvana sputava zdrav razvoj mišića, vezivnih tkiva i kostiju stopala. Uzdizanje svoda prirodan je proces koji se događa kroz opterećivanje niza mišića ne samo stopala nego i noge (cjevanice, lista, koljena), što sve počinje čim dijete prohoda. Kod određenog postotka mališana vezivna su tkiva, odnosno čitav sustav kostiju stopala prirodno elastičniji te time i pokretljiviji. Takva stopala vrlo lako popuštaju i gube pravilnu formu, no imaju i velik potencijal da se s vremenom sama pravilno razviju kroz zdravo opterećivanje (intenzivno igranje, vježbanje, bosonogo hodanje po prirodnim, neravnim podlogama, ciljane vježbice za stopala).

Budući da je u dobi od tri godine ravno stopalo često rezultat samo fleksibilnosti dječjeg stopala, najvažnije je uložiti trud u usmjereno vježbanje koje će ojačati stopalo i spriječiti mogućnost razvoja ravnoga stopala.

Ulošci imaju primjenu i korisni su kod djece iza pete godine te one djece kod koje je jasno izražen spušteni svod, što će moći utvrditi samo ortoped. Ortopedski uložak imat će tada ponajprije ulogu podupiranja kralježnice i čitavog lokomotornog sustava koji zbog poremećenih odnosa mogu patiti. Ulošci time smanjuju i razvoj budućih deformacija kostura nogu, kukova i kralježnice.

Vježbice i cipelice

Najbolji lijek za probleme s ravnim stopalima jesu redovite vježbice i aktivnost mišića stopala. Brigu o fizičkoj aktivnosti djeteta, poticanje na igru te sportove povoljne za razvoj stopala (gimnastika, ritmika, ples, borilačke vještine) trebali bi poticati roditelji. Nažalost, roditelji, a i djeca, vrlo brzo zaboravljaju na važnost vježbanja pa se problem dugoročno obično zanemari. Na taj su način manji izgledi da se stopala uopće isprave.
Za zdravlje stopala važno je pripaziti i na obuću koja može usmjeriti razvoj stopala. Prvi susret s cipelicama i šlapicama može se dogoditi tek kad dijete prohoda. No, i tada nastojte da dijete što više hoda boso te tako jača stopala. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje olakšajte mu tako da mu odjenete čarapice ili štramplice s gumenim pojačanjima na tabanima koja će spriječiti proklizavanje. Štramplice su u tom smislu vrlo praktične jer su tople, a dijete ih ne skida sa sebe kao što skida čarapice.

Kad je riječ o cipelicama, roditelji, naravno, djetetu žele kupiti one najbolje. U tom se smislu često nude cipelice s anatomskim ulošcima. No, takva ojačanja nisu potrebna malim stopalima jer sputavaju njihov prirodni razvoj. Najvažnije za zdravlje stopala jest poticati prirodno jačanje muskulature kroz aktivnost, kretanje, igru te vježbice, a za cipele je samo važno da su odgovarajućeg broja, da nigdje ne pritišću stopalo, da su od prirodnih materijala i savitljiva đona kako bi se stopalo u njima moglo slobodno pokretati.
Kako jačati muskulaturu djetetovih stopala?

 • potičite da dijete bosonogo što češće hoda po prirodnim podlogama (travnjak, šljunak, zemlja…)
 • potičite dijete na sportske aktivnosti
 • spriječite razvoj pretilosti
 • vježbajte djetetovu ravnotežu (hodanje po užetu, gredi…)
 • neka dijete vježba hvatanje sitnih predmeta raznog oblika nožnim prstićima
 • jedna od korisnih vježbi je hod na prstima, na petama, po vanjskoj strani stopala

Preventivne i korekcijske vježbe za jačanje stopala

 • Dijete sjedi na stolcu. Stopala su na podu. Zamolite dijete da palcem lijeve noge dotakne koljeno desne noge te spušta lijevu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Zamijenite nogu. Vježbu ponovite po 5 puta sa svakom nogom.
 • Posjednite dijete na stolac, a na pod postavite razne predmete: sitne loptice, igračke, valjke, lego kockice. Djetetov je zadatak uhvatiti predmete nožnim prstićima i prinijeti ih sebi te uzeti u ruku.
 • Igrajte se igre “Noć-dan”, no igru upotpunite s dva zadatka. Svaki put kad je potrebno čučnuti, treba pripaziti da se pete ne odižu od podloge, a kad treba ostati u zraku, valja se podignuti na prste.
 • Neka dijete održava ravnotežu stojeći na većoj ili manjoj lopti. Čitavo ga vrijeme pridržavajte i pazite da se ne ozlijedi.
 • Kad se svlačite uvečer prije spavanja, predložite djetetu da prstićima lijeve noge skine čarapicu s desne noge. Tako neka skine i drugu čarapicu.
 • Dijete sjedi na stolcu. Jednim stopalom čvrsto stoji na podlozi, a drugim valja lopticu nekoliko minuta. Bilo bi dobro da loptica ima izbočenja koja će masirati stopalo.
 • Dijete sjedi na stolcu. Zadatak je između staviti loptu, medeka ili neku drugu igračku te je odići od podloge i kratko zadržati u zraku.

Tekst: Ivona Šatrak
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

dječja stopala

VIDEO: vježbe za spuštena stopala

Čak 80% djece vrtićke dobi ima spušteno stopalo,…

razvoj stopala kod djece i korekcija ravnog stopala

Sva se djeca rađaju s ravnim stopalima

Uzdizanje svoda prirodan je proces koji se događa…

Hoda li moje dijete pravilno?

Neodoljivi su nam naši klinci kada počnu činiti…

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…