Kada odlučite krenuti s privikavanjem na toalet ili tutu, počnite s velikom dozom humora i pozitivnim odnosom prema tome

Privikavanje na kahlicu može proći lakše:

    • Odaberite dan kada ćete krenuti s privikavanjem. Možda je idealan onaj kada nemate planova za boravak izvan kuće.
    • Prestanite upotrebljavati pelene (osim noću i za spavanje danju). Odjenite djetetu gaćice.
    • Smjestite tutu u kupaonicu ili stavite “malenu pomoćnu dasku” na zahod te potičite dijete da sjedi na njoj bez pelena.
    • Posjedajte dijete na tutu ili zahod u vrijeme kada mislite da će imati veliku nuždu ili kada vam daje signale. Neka sjedi na tuti onoliko puta koliko želi te ostanite s njim i pričajte mu o onome što se događa. Ako vaše dijete u danom trenutku i ne obavi nuždu, ipak ga pohvalite i recite mu da može ponovno pokušati poslije.
    • Neka u prehrani vašega djeteta bude mnogo vlakana (voća i povrća) kako bi ga potaknulo na nuždu.
    • Pet minuta je dovoljno za sjedenje na tuti ili zahodu. Možda je bolje da dijete ne sjedi predugo na tuti kako ne bi pomislilo da je zbog nečega kažnjeno.
    • Naučite dijete da se nakon zahoda peru ruke. To mu može biti zabavno kao dio rutine.
    • Eksperimentirajte što “pali” kod vašeg djeteta kada je u pitanju pohvala zbog “dobro obavljena posla”. Možda samo verbalno: “Kako uzbudljivo, pa ti si sad veliki dečko!” Ili, pak, nenadani izlet u park. Budite pozitivni i kada privikavanje na zahod nije uspješno.
    • Ako se vašem djetetu dogodi “nezgoda”, samo to počistite bez imalo buke.

Nezgode se događaju

Zacijelo ćete biti ponosni kada vaše dijete nauči odlaziti na zahod, no očekujte povremene “nezgode” i “promašaje”. Pokušajte razumjeti da taj proces uključuje i djetetove dobre kao i loše dane, zaboravljivost i zaigranost.

Ostanite mirni - Djeci se ne događaju nezgode zato što žele naljutiti roditelje. Nemojte ga obeshrabriti ili sramotiti. Pokušajte mu reći: “Ovaj si put zaboravio. Sljedeći ćeš put brže stići do zahoda.” Usporite - Podsjećajte dijete da se opusti i polako obavlja nuždu. Potpuno prazan mjehur može spriječiti male nezgode. Podsjećajte ga - Nezgode se događaju kada se djeca zaigraju i udubljena su u neku aktivnost te ih ona više zanima nego odlazak na zahod. Kako biste to izbjegli, isplanirajte redovite odlaske na zahod, primjerice ujutro, prije odlaska na put te prije spavanja. Promatrajte signale poput skvrčenih prstiju i držanja za genitalije.

Budite spremni- Ako se vašem djetetu nezgode često događaju, rublje od upijajućeg materijala najbolje je rješenje. Neka vam je rezervna odjeća uvijek pri ruci.

Tekst: Iva Stilinović Grahovac

Foto: Thinkstock