Vrlo je važno da se dijete od malena osjeća kao član obitelji u kojoj ima svoja prava, ali i obveze

Svi ukućani imaju prava i obaveze pa tako i dijete. Naravno, u skladu s njegovom dobi. Na taj način dijete se uči osjećaju odgovornosti. Stoga često ističite važnost doprinosa svakoga člana obitelji u situacijama kad je nešto dobro učinio. Neka mama pohvali tatu kako je lijepo usisao tepih i neka tata pohvali mamu kako je skuhala ukusan ručak, a neka oboje pohvale dijete koje je pomoglo mami u pripremi jela. U takvoj atmosferi svi će se osjećati dobro, zadovoljno sobom i vrijedno, a i objed će biti puno ugodniji.



Djeca uče oponašajući svoje roditelje. Zato ih uvijek potičite svojim dobrim primjerom


U poticanju djeteta također morate biti mudri, hvaliti ga kad to zaslužuje, ali i tješiti te dalje poticati kad nešto nije uspjelo. Promislite što želite postići kad dijete neuspješno pokušava odjenuti majicu. želite li mu se smijati, izrugivati se, vikati i reći mu da je mala nespretna beba ili mu pomoći i imati više strpljenja dok se samo ne odjene. Negativan odnos prema djetetovim pokušajima, ma koliko oni bili smiješni ili nespretni, vika ili izrugivanje dugoročno neće nikada imati pozitivan učinak. Dijete će se ispuniti otporom, odijevanje ili pospremanje igračaka pretvoriti u najveću muku ovoga svijeta, a zatim će i izgubiti volju da se toga ponovno primi jer zna da ćete ga na neki način posramiti. Pripazite! Možda ste već ušli u taj začarani krug!



Izrazito je važno i zahvaliti djetetu za pomoć koju vam je pružilo. Primjerice, kod pripreme jela dijete vam je pomoglo čistiti papriku. Pa to je izvrsno jer ste za to vrijeme vi ogulili luk!


Time učite dijete da treba pomagati drugome, da se posao tako brže napravi, ali ga učite i da je traženje pomoći od drugoga sasvim normalno i pokazujete mu kako se to radi.



Djetetov prkos


Vjerojatno ste kao roditelji najviše zbunjeni kad vam se dijete nakon već usvojene navike pospremanja igračaka odjednom usprotivi i ne želi ih pospremiti. Takav razvoj događaja vrlo je čest, a krenete li silom, nećete ništa postići. Tu ćete ponovno morati biti mudriji. Pokušajte s igrom! Sve je lakše obavljati kad obvezama oduzmemo ozbiljnost. Zato napravite plakat s tablicom, u retke stavite dane u tjednu, a u kolone aktivnosti koje dijete treba obaviti tijekom dana. Za svaki obavljeni posao, primjerice pospremanje kreveta ili pranje zubi, dijete ucrtava u tablicu zvjezdicu, a za 20 skupljenih zvjezdica na tjedan dijete za nagradu može pogledati jedan crtić. Naravno, ova nagrada vrijedi ako inače ograničavate gledanje televizije. Osmislite i druge načine aktiviranja djeteta za svakodnevne obveze kroz igru i ono će sigurno željeti sudjelovati.




Više o tome kako poticati dijete da se od malena osjeća kao član obitelji u kojoj ima svoja prava, ali i obveze, kako ga zainteresirati, a ne prisiljavati da izvrši obaveze, čitajte na:






Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock