Kada se u obitelji rodi drugo dijete, pozornost roditelja usredotočena je na bebu, što starije dijete može doživjeti negativno i osjećati se zapostavljeno

Iako ste svojemu djetetu brižno i strpljivo objašnjavali “tko stanuje u maminu trbuhu” te kako će uskoro dobiti bracu ili seku, premda je vaše dijete aktivno sudjelovalo pri kupnji stvari za novorođenče ili slaganju robice te je mazno pričalo i pjevalo pjesmice bebi u trbuhu, a vi ste mu poklanjali onoliko pažnje koliko je bilo u vašoj moći, dolazak malog zamotuljka u zajednički dom ipak je izazvao negativne osjećaje kod starijeg djeteta. Pomirite se s tim da neka djeca prihvaćaju rođenje brata ili sestre bez problema, dok druga postanu ljuta, nezadovoljna i ljubomorna.




Povratak iz bolnice


Kada dolazite kući s bebom u naručju, nemojte zaboraviti kako starije dijete želi vidjeti vas, a ne novo dijete. Uđite sami, zagrlite ga, a bebu na trenutak prepustite tati ili drugom članu obitelji. Nastojte djetetu pokazati kako novorođenče doji, a ako ste i starije dijete dojili, pokušajte ga podsjetiti kako je to izgledalo ili mu pokažite fotografije na kojima je “mala beba”. Ostavite mu otvorenu mogućnost da se i ono, ako želi, može ponašati kao djetešce. Dajte mu da se okupa u maloj kadici, igra zvečkom, mazite ga i tapšajte. Iako vam to zvuči smiješno, djetetu će dati sigurnost da novorođenče ne dobiva ništa što i ono ne može dobiti.



Dijete traži pažnju


Ako vaše dijete, otkada je dobilo bracu ili seku, reagira ljutnjom, prkosom ili ljubomorom, vjerojatno samo želi komadić vaše pažnje. A najlakši način da zadobije pažnju jest da napravi neku nepodopštinu, primjerice, prolije sok, baca igračke ili gurne seku. I onda još dodatno privuče vašu pažnju kada vas naljuti. No, dijete osjeća da je prije bilo centar vašeg svijeta, a sada to, u njegovoj glavici, više nije.



Možda razmišlja i o tome da nije bilo dovoljno dobro pa je mama “nabavila sebi novu bebu”, a možda mu se jednostavno ne sviđaju sve promjene koje je novorođenče donijelo u kuću. Nemojte tražiti od djeteta da voli novorođenče. Ono to još nije u stanju. Možda će se pretvarati da ga voli, a u sebi će skrivati strah da ga više ne biste voljeli kada biste saznali što uistinu osjeća. Često se starija djeca, dok je majka zauzeta brigom oko bebe, vežu za očeve i u njima traže utjehu. To je dobar način da tata i dijete stvore svoj posebni, čvrsti odnos.





Bezuvjetna ljubav


Najbitnije je da vaše dijete zna da ga volite bez obzira na to što ono učinilo. Možda vam se to čini logično, no mnoga djeca to ne razumiju. Mazite se sa svojom djecom, ali stvorite i “posebno vrijeme” sa starijim djetetom bez brata ili sestre. Nemojte mu govoriti kako je ono sada “veliko”. Vjerojatna je i situacija da će vaše dijete pomisliti kako je zabavnije biti beba, zato mu govorite da je veliki kada mu je to logična prednost.



Primjerice, “velika djeca mogu jesti čokoladu, a bebe ne mogu”, “velika djeca mogu voziti bicikl”, “ti možeš kasnije ići spavati”… Nemojte mu govoriti “velika se djeca ne tuku, ne plaču, ili nemaju izljeve bijesa” jer bi to dijete moglo shvatiti na negativan način.



Kada dijete bude sigurno da vam je jedinstveno i da ga volite najviše na svijetu, njegovo “problematično” ponašanje vjerojatno će prestati. Bilo bi dobro porazgovarati s njime o pravilima ponašanja sada kada je nova beba u kući. Polako ga uključujte u razgovor oko “nebacanja igračaka” ili “dijeljenja stvari”, što će mu pomoći da što lakše shvati kako se pravila ponašanja primjenjuju i na njega, ali i na bebu i ostale članove obitelji.



Pričajte o osjećajima


Ako vaše dijete često zamahuje rukicom prema braci ili seki, pitajte ga kako se osjeća kada ima želju udariti ga. Možda vam opiše da ga boli trbuščić ili da mu se plače, stoga se nemojte iznenaditi. Umjesto toga pomozite mu da imenuje svoje osjećaje (ljubomoran, žalostan, povrijeđen, ljut) te ga potičite da ih postane svjestan prije nego što reagira fizičkom silom. Možete mu predložiti da upotrebljava određene fraze kada mu se javljaju negativni osjećaji.



Te su fraze poput tajnog koda koji ćete samo vas dvoje razumjeti kako biste ga udaljili od potencijalno opasne situacije. Ili mu kažite da je u redu da se hoće dugo maziti ako se osjeća ljubomorno. Ono mora postati svjesno da su njegovi osjećaji prihvatljivi, no i to da se mora naučiti nositi s njima. Jednom kada shvati da se ne ljutite kada vam kaže kakvi su mu osjećaji prema bebi, dijete će vam se otvoriti i reći vam kada se osjeća, primjerice, ljutito.



Bratska ljubav


Uz strpljenje i puno ljubavi za nekoliko ćete mjeseci doživjeti da se starije dijete prema mlađem ponaša zaštitnički, a bilo bi dobro da u tu fazu uđe dok dijete još ne počne puzati. Jer tada će mlađi brat ili seka starijem postati smetnja u pravome smislu te riječi. Ne više emocionalna, nego praktična jer je mlađe “smetalo” sada u mogućnosti “krasti” igračke starijem djetetu, prekidati ga u igri ili mu oteti keks iz ruke. Reakcije starijeg djeteta mogu biti dvojake: od smirenog prihvaćanja kako je mlađi brat ili seka luckast jer mu uzima igračku do bijesa i ljutnje jer ga je prekinuo u igri.



A kada se ljubomora stiša, a vaše starije dijete gotovo zaboravi da je ikada bilo jedinac, još ćete morati oprezno usklađivati njihove potrebe. No sve dok djeca budu emocionalno ovisila o vama, bit će ljubomore na obje strane. I to zato što vas moraju dijeliti. Stoga ne tjerajte djecu da se uzajamno prihvaćaju i druže. Prepustite njima izbor kako će se razvijati njihov odnos. Zacijelo će biti trenutaka kada se neće baš voljeti, no sigurni smo kako će vas vrlo skoro iznenaditi međusobnom ljubavlju i naklonošću.



Tekst: Iva Stilinović Grahovac


Foto: Thinkstock