Djeca s AD(H)D-om reagiraju prije nego što promisle i to je čest izvor njihovih poteškoća u socijalnim odnosima

Djeca s AD(H)D-om vođena su sadašnjim trenutkom, ne razmišljaju o posljedicama ponašanja. Važno im je samo osloboditi se trenutačne tenzije, a budućnost im nije ni na kraj pameti.


Ona se, nakon štete, osjećaju loše zbog nevolja koje su izazvala, nije im to bila namjera, samo su bila brzopleta i nepromišljena. Ta djeca nisu zločesta ili agresivna po prirodi, nemaju lošu namjeru, nego jednostavno ne povezuju akciju s posljedicama koje iz nje proizlaze. To je bitna razlika.


Strogo kažnjavanje takve djece neće pomoći u smanjenju njihove impulzivnosti, nego će negativno utjecati na njihovo samopoštovanje, što može dovesti do stvarnih poremećaja ponašanja. Njihove emocije nadvladavaju razum, što im daje emotivni žar u obavljanju aktivnosti koji, ovisno o aktivnosti o kojoj je riječ, dobiva pozitivan ili negativan predznak. Sklona su pretjeranom reagiranju koje se njima ne čini pretjeranim s obzirom na intenzitet emocija koje osjećaju.


Ako se kod njih uspije razviti upornost i izvjesno strpljenje, “nedostatak” se može pretvoriti u veliku prednost, ona se zahvaljujući toj osobini mogu “pogurati” naprijed, ne obazirući se na prepreke, analiziranja, zbrajanja…





O glavnim odlikama djece s AD(H)D-om više čitajte na sljedećim naslovima:



Što je to AD(H)D?



Smetnje usmjeravanja i duljeg zadržavanja pažnje



Rastresenost, lutajući um kod djece s ADHD-om



Hiperaktivnost je pretjerana aktivnost neprimjerena situaciji



ADD (poremećaj deficita pažnje) bez hiperaktivnosti imaju kreativni sanjari



Poteškoće djece s AD(H)D-om



Kako se trebaju postaviti roditelji djece s ADHD-om



Česte prateće osobine djece s ADHD-om



Tekst: Ana Božac, prof. psihologije, master art-terapije, www.anabozac.com


Foto: Thinkstock