Vaša negativnost prema rupama na pločniku obrnuto je proporcionalna djetetovu oduševljenju. Osobito nakon što padne kiša. Pomoći ćemo vam da ih i sami zavolite i prepustite se zabavnom prskanju. Prvo što trebate znati jest da lokvice nisu neprijatelji zbog kojih morate smišljati način kako dijete odvući od njih ili kako poslije oprati djetetovu odjeću. Navučete li djetetu na noge dobre gumene čizmice i odjenete li mu topliju, tzv. “deri-peri” odjeću, sve će biti lakše.

Zašto su igre u lokvicama korisne?

Ukratko, igre s vodom potiču razvoj mašte, samostalnost, povećavaju samouvjerenost, a mogu čak imati i terapeutski učinak.

Ako ste pravilno zaštitili dijete što se obuće i odjeće tiče (gumene čizmice, nepromočive rukavice...), nema nikakve osobite opasnosti za djetetovo zdravlje. Naravno, određena ograničenja svakako treba postaviti. Na primjer, objasnite djetetu da ne prska druge prolaznike. No općenito, lokvice su djeci zanimljive i ne bi im trebalo zabranjivati da im se približavaju. Ionako znate da čim djetetu nešto posebno zabranjujete, to mu postaje još privlačnije. Tada će iskoristiti vašu prvu nepažnju da se potpuno zaprlja u njoj, pod svojim uvjetima. A ako se dijete pod vašim nadzorom mirno igra u vodi, izbjeći će neugodne posljedice kao što su mokre noge, neće ulaziti na mjesta koja su duboka i učit će biti oprezno. Izbjegavajući takvu vrstu igre, sve to ne može naučiti.

Što dijete uči iz lokvica?

  • Lokvica pruža mogućnost da se nešto izmisli, sagradi ili istraži, što potiče razvoj mašte i intelekta.
  • Igra s vodom može pomoći djetetu da se riješi nekih svojih frustracija, može imati ulogu psihoterapeuta (skakanje po lokvici i prskanje ili lupkanje grančicom). Lokvice su nesvakidašnja pojava, a time i prava mala pustolovina, a djeca jedva čekaju da u takvo što “uskoče”.
  • Kroz lokvicu se može protrčati, može ju se okružiti bez doticanja vode, može ju se preskakati ako nije prevelika. Može se usporediti s užitkom penjanja po drveću što predstavlja izazov i uzbuđenje. A usput se vježbaju i razne fizičke vještine i spretnost.
  • U lokvici se svašta može pronaći, npr. kamenčić ili grančica. Pravo je umijeće izvaditi ih pomoću neke druge grančice koja se nađe u blizini. Ili grabljicama za pijesak. Odraslima se to može činiti dosadno, no djeci je to zanimljivo gotovo kao izranjanje školjke iz morske dubine.
  • Po vodi može nešto ploviti: brodić od papira, listići svih vrsta. Može se proučavati smjer u kojem će ploviti, hoće li potonuti ako se namoči vodom, može li na sebi nositi još kakav kamenčić... a može se usmjeravati i običnim puhanjem i napraviti utrka. Dijete će već smisliti odličnu taktiku!
  • U kombinaciji s pijeskom, voda dobiva i nove mogućnosti. Ako je lokvica nastala u parkiću blizu pješčanika, uh, koja radost – kreće gradnja kula, puteljaka, kolača svih vrsta... A kad to dosadi, jednostavno se sve može pregaziti, sravniti sa zemljom, nokautirati, a to je pravi gušt. Napokon nešto što se može uništiti, a da mama ne viče na tebe ili te ne upozorava da paziš kako se time igraš. Nitko ne voli da ga stalno kontroliraju.
  • Djeci treba nešto što mogu i uništiti kako bi vidjeli posljedice tog čina. To je za malu djecu potreba i samo treba naći najbolji način da se ona iskaže. A lokvice su dušu dale za takvo što!

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock