Trebamo li posjetiti ortodonta?

Pravilan razvoj čeljusti te pravilan zagriz dugoročno jamče zdravlje zubi

Položaj zubi u čeljusti uvjetovan je nizom čimbenika: genima, odnosom gornje i donje čeljusti, položajem jezika i obraza, silama koje nastaju prilikom žvakanja, rastom i razvojem.

Nažalost, velik broj djece ima problema s rastom zubi. To je katkad posljedica loše navike korištenja dude varalice nakon što zubići izbiju, sisanja palca i usnica, griženja noktiju, grickanja unutrašnje strane obraza ili nepravilnog položaja pri spavanju.

Neki zdravstveni problemi također utječu na položaj zubi, primjerice kronična upala krajnika zbog koje dijete teško diše. Disanje, gutanje i izgovaranje pojedinih glasova pritom je također otežano. Nepravilan zagriz estetski kvari crte lica, no još je veći problem što nepravilan položaj zubi olakšava njihovo pomicanje u čeljusti te ih čini osjetljivijima na vanjske utjecaje. Zubi u neutralnom, to jest pravilnom položaju, trpe najmanje opterećenje prilikom zagriza.

Kod nepravilno postavljenih zubi, uslijed neravnomjerno raspoređenih sila, može doći do njihova loma ili, u odrasloj dobi, do paradontoze (povlačenja zubnog mesa, pri čemu se ogoljuje vrat zuba).

Kada aparatić?

Prije se smatralo da se aparatić stavlja tek kad djetetu izrastu trajni zubi, no u praksi se pokazalo da je višestruko korisnije kad se aparatić upotrebljava ranije, dakle već na mliječnim zubima.

U današnje vrijeme djeci se nudi mekana i usitnjena hrana, pa se zubi i čeljust ne razvijaju dovoljno. Dolazi do zbijanja zubi, a neki čak ni ne izrastu, dok se oni koji su izbili češće kvare.

Zato se preporučuje djeci koja jedu već sve namirnice, davati hranu koja nije previše usitnjena kako bi je dijete moglo žvakati. Tako će se razvijati mišići usne šupljine i samo zubalo.

Poremećaji u rastu zubi vidljivi su već i kod prvih zubića, mada to ne mora uvijek značiti da se neće ispraviti tijekom rasta susjednih zubi. Ne oslanjajte se na vlastitu procjenu, ako posumnjate u pravilan položaj djetetovih zubića, pođite ortodontu na pregled.Uočite li da dijete škrguće zubima u snu, da diše na usta i da mu se zubi krivo preklapaju, obavezno se posavjetujte s ortodontom.

Nepravilno pomicanje čeljusti i nepravilno raspoređeni zubići mogu otežati disanje i stvoriti probleme u izgovoru. Usto se može poremetiti i probava, jer dijete ne može zubima pravilno sažvakati hranu.

Zubi se mogu ispravljati cijeloga života, no najbolje je za zdravlje zubi i čeljusti da se to učini već u djetinjstvu, Idealna dob za nošenje aparatića kod većine djece je razdoblje kad se mliječni zubi izmjenjuju s trajnima. između dvije faze intenzivnog rasta. Kao što smo već spomenuli, takvo što je moguće i mnogo ranije ako ortodont procijeni da je to nužno za pravilan razvoj zubala.

Pročitajte i:

agresija kod djece

Agresija kod djece: kad se trebate zabrinuti?

Svi se slažu da je agresija kod djece u prvom redu stvar odgojnog stila roditelja…

maštovita djec ai zašto je mašta važna za život

Mašta je supermoć dostupna svima! A koje su još ključne osobine uspješne djece?

Ponekad je dovoljno samo par minuta da svijet okrenemo naglavačke! Dakako, maštajući, no ova osobina,…

povučeno dijete

Što kad se dijete povuče u sebe?

Socijalna distanca, koja je bila naša stvarnost proteklih mjeseci, ali i način života današnje djece,…

kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

9 načina kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

Djeca neprestano "testiraju" vaše granice; pitanje je samo koliko ste spremni popuštati. I u najizazovnijim…