odgoj

Uspješan odgoj samo uz dogovor

Uspješan odgoj može se ostvariti samo uz dogovor roditelja i svih ostalih članova obitelji. Kako to ostvariti, a da se međusobno ne posvađate?

Za početak je važno da svi ukućani, uključujući i starijeg brata ili sestru, dogovore smjernice odgoja u kojima moraju svi biti složni. U odgoju ne smije biti odstupanja! Dakle, ako se dogovorite da se dijete ne smije igrati na ulici jer se bojite prometa, svi se toga trebaju pridržavati. Uvijek će se naći jedna osoba u kućanstvu kojoj neće smetati pošarani zid ili razbijena čaša, no ta osoba riskira jednog dana da dijete počne zlorabiti njezino srtpljenje i dobrotu, a tada će doći do vrlo ružnih situacija i sukoba.

Pokušajte na odgoj gledati kao na odgovoran posao
Tata je strog i autoritativan, a mama popustljiva i nježna? Zbog svojih karakternih osobina jedno i drugo može pretjerati u odgojinim mjerama ili pak naginjati popustljivosti. Pokušajte na odgoj gledati kao na odgovoran posao: ne smijete dopustiti vašim stavovima i emocijama da utječu na odgojne mjere. Dakle, ako se vaš supružnik razljuti na dijete, vi ne smijete biti na djetetovoj strani i braniti ga. Svaki djetetov pokušaj da vas kupi suzama i tužakanjem morate zaustaviti potporom svojem supružniku unatoč tome što vam je djeteta žao.

Ako tata zabrani uzimanje slatkiša prije ručka, ne smijete popustiti djetetu jer će ono tek tada postati uvjereno da tata nije u pravu jer nailazi na odobravanje odrasle osobe koja valjda “zna” što se smije, a što ne. Druga je opasnost što osobu koja je prema njemu popustljiva nikada neće shvaćati ozbiljno čak i kada se ona pokuša postaviti kao stroga.

Kad smo složni u odgoju i dosljedno provodimo pravila, tada…

  • Dijete nije zbunjeno različitim uputama i stoga brže i lakše usvaja pravila i zabrane. Djetetov sustav vrijednosti bit će čvrsto izgrađen, a u obitelji neće dolaziti do sukoba.
  • Trudimo se uvijek postupati na isti način, poštujemo zabrane i objašnjavamo djetetu zašto mu je nešto zabranjeno. Zabrana mora imati smisao, a ne smije biti mjera zabave. Pravila ponašanja u obitelji poštuju svi njezini članovi.
  • Nećemo odgojiti malog diktatora koji emocionalnim ucjenama i scenama manipulira svima u obitelj.
  • Ne dopuštamo bakama i djedovima da potkopavaju naš autoritet svojim stavovima koji su različiti od naših. Čuvanje djeteta nije nimalo lako. Priznajte im to, no dajte im i do znanja da je odgoj djeteta na prvom mjestu, a njihov ego je sporedan.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

dijete koje se pretjerano oslanja na roditelja

Živite li život svoje djece? Što sve moraju znati helikopter-roditelji?

Termin helikopter-roditelji populariziran je početkom 2000-ih, a odnosi se na roditelje koji u stopu prate…

Meghan otkrila kakav je Harry tata

Svoj život drže u strogoj tajnosti, no bivša vojvotkinja od Sussexa ipak nije odoljela pohvaliti…

3 načina kako se bez kazni i vike nositi s nepoželjnim ponašanjem djeteta

Disciplinirati znači podučiti, kaže Glorija Peranić, naša kolumnistica i prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne…

zašto djeca udaraju i ponašaju se agresivno?

Zašto djeca udaraju?

Pet je bioloških i razvojnih karakteristika koje doprinose agresivnom ponašanju djece. Kako ih prepoznati i…