tata i djeca

U čemu su to tate bolji od mama?

Neupitno je da se način na koji majke i očevi pristupaju roditeljstvu uvelike razlikuje i da djeca to itekako prepoznaju. Što to tate rade toliko šarmantno da im djeca ne mogu odoljeti?

Ponekad nam se, pogotovo kada smo iscrpljeni, čini da su metode nas mama ispravnije i da bi se i očevi trebali isto tako ponašati. No i njihov pristup odgoju, koji se nama ponekad čini u najmanju ruku nezreo ili šašav, potreban je i ispravan. Riječ je samo o dva različita stila roditeljstva koji se nadopunjuju. Evo što tate rade kako to samo tate znaju.

Puštaju djecu da riskiraju

Zamislite igralište sa zelenom ogradom i mnoštvom dječjih penjalica, tobogana, ljuljački. No vaš sin ili kći uporno se pokušavaju popeti na ogradu. Mnoge će se mame zapitati, čak i čuditi, zašto ide baš tamo. Tate će im jednostavno odgovoriti da djeca istražuju i idu na ogradu iz jednostavnog razloga: zato što je tu, pred nosom. Neka se penju.
Jednako vrijedi za penjane po stolcima, kaučima, toboganima. Očevi će malo više kredita dati svojim mališanima i pustiti ih da osjete balans prije nego što ih pridrže i pomognu im. Majkama, pak, njihova instinktivna zaštitnička priroda ponekad ne dopušta da se opuste. Možda bi se mame ponekad trebale zapitati je li to što njihovo dijete pokušava zaista tako opasno ili one to jednostavno ne mogu gledati.

tata i djeca

Vjeruju više sebi nego stručnjacima

Žene će više od muškaraca tražiti, pratiti i držati se savjeta stručnjaka. Muškarci će više vjerovati sebi. Ako žena od partnera zatraži da radi po nekom novom principu, njega će zanimati što to nije dobro u načinu na koji on rješava stvari. Naime, poznato je da većina muškaraca u prometu neće tražiti upute, dok žene ne oklijevaju pitati. Kada to prevedemo na roditeljski jezik, jasno je zašto muškarci ne traže tako često savjet. Osim toga, majke svoje vještine često uspoređuju s vještinama drugih, češće nego očevi.
Postoje sigurno određene situacije kada trebate savjet stručnjaka, no isto tako puno puta jednostavno trebate vjerovati svojem roditeljskom instinktu.

300X600px

Ignoriraju detalje

Kada muškarci odijevaju klince, ne opterećuju se toliko pitanjem koji komadi odgovaraju i stilski se nadopunjuju, a koji ne. Možda se uopće neće zamarati time. Neće možda toliko često upozoravati dijete da pere ruke, jer ipak treba steći neki imunitet, neće im smetati malo čokolade oko usta ili malo dulje šiškice. Ne opterećujući se detaljima, tate lakše plove roditeljskim vodama.

tata i djeca

Ponašaju se poput djece

Glupiranje s djecom tatama nekako više ide od ruke. Oni se češće zaigraju poput razdraganih klinaca, pjevaju u nepostojeći mikrofon, izvode smiješni hod i proizvode čudne zvukove koji djeci mame osmijeh na lice. Očevi nisu toliko opterećeni skuhanim ručkom, uključivanjem perilice, pripremanjem garderobe i puno lakše i brže se opuštaju i igraju s djecom.

tata i djeca

Ne skaču na prvi dječji plač

Ako se vaše dijete u parku rasplače ili počne vikati dok se igra kod kuće, vrlo je vjerojatno da ćete vi prvi pohitati vidjeti što se dogodilo. Tate su po tom pitanju malo smireniji i, kad se uvjere da se djetetu ništa strašno nije dogodilo, dat će mu priliku da se umiri. Slika brižne mame koja na prvi plač podiže dijete i tješi ga malo je vjerojatniji scenarij od onog koji uključuje oca. Oni svojim mališanima pružaju mogućnost da se sami smire i utješe. I to je u redu.

tata i djeca

Ne brinu se toliko za održavanje rutine

Ako očevi gotovo cijeli dan rade i kući dolaze tek navečer, bit će malo fleksibilniji kada je pridržavanje rutine u pitanju. To je u redu. Naime, iako djeca trebaju određenu sigurnost, i za njih je dobro da se naviknu na promjene i da budu fleksibilna. Upravo tu dimenziju pružaju im očevi. Osim toga, ne prave buku oko zahtjeva poput tuširanja, pranja zubića. Oni će radije te radnje okrenuti na šalu nego li strogo inzistirati na vremenu za kupanje. Mame mnogo češće stvari shvaćaju ozbiljno i dosljedno.

otvorna 640x380

Tekst: časopis Moje dijete
Foto: Thinkstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

6 mudrosti kojima nas uče milenijalci

Milenijalcima, osobama rođenim između ranih 1980-ih i 2000-ih,…

Rodina radionica za buduće tate

Dragi tate, ovo je nešto samo za vas.…

Djeca, spavanje i zablude

Kada se govori o spavanju beba i djece…

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…