stol sa slatkišima

Što je na stolu, ponuđeno je!

Ako ne želite da se vaše dijete prerano upozna s nezdravim grickalicama, zašećerenim voćnim sokovima, gaziranim pićima, slatkišima i slično, ništa od toga ne kupujte i ne čuvajte u kući.

Djetetu je uvredljivo ako roditelji jedu ili piju nešto što ne daju njemu. Sjetite se svog djetinjstva i hrpe zabrana s izlikama: “To je samo za odrasle”. Baš utješno. Sve te grickalice i slatkiši zapravo su podjednako “štetni” i za odrasle, jedino je razlika što oni mogu odlučivati sami za sebe, a djeca ne. A dvostruka mjerila, bar što se tiče hrane i napitaka, ne bi trebalo biti teško izbjeći.

Ako si baš želite priuštiti nešto što ne smije dijete, učinite to kad ste na poslu ili bez djeteta u gradu ili dok spava. Ali budite sigurni da će vas jednom uhvatiti s prstima u pekmezu. S druge strane, ako se ne želite nikako žrtvovati, izaberite najmanje štetne varijante slatkiša koji se ne tope dugo u ustima i ograničite količine koje se smiju pojesti i vrijeme kad se jedu kako dijete ne bi izgubilo apetit za pravi obrok. I u svakom slučaju izbjegavajte bilo kakve slatkiše, začinjenu hranu prije djetetovog prvog rođendana, a još bolje izdržite bar do drugog.

Pravila za bake, djedove i goste
Jednom kad dijete naučite da uzima samo određenu vrstu hrane ili da treba tražiti vaše odobrenje prije nego pojede nešto što je dobilo na dar od nekog tko ne živi s vama, lakše će steći zdrave prehrambene navike i manje ćete problema imati općenito s prehranom. Ključna riječ je dosljednost. Ovo vrijedi za sve koji čuvaju vaše dijete ili mu dolaze u posjet.

Obroci pred televizorom
Također pripazite gdje jedete. Ako imate običaj povremeno jesti na kauču dnevnog boravka, ne možete očekivati da dijete onda isključivo jede za stolom. Možete odrediti da se glavni obroci jedu za stolom, a voćni međuobroci mogu i u dnevnom boravku, tj. negdje drugdje… Želite li da dijete ne gleda tv dok jede, ni vi nemojte činiti isto. U suprotnom svaka zabrana može rezultirati djetetovim revoltom i svađom. Pobrinite se da se ritual zajedničkog obroka odvija na istom mjestu, u ugodnoj atmosferi i nećete većinu vremena morati hvatati dijete po cijelom stanu s hranom na žlici.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Zavirite u maštoviti Muzej slatkiša

Sva sreća da se ovaj muzej ne nalazi…

Djeca i slatkiši: kada, kako i koliko?

Šareni bomboni, neodoljive čokoladice, zarazne grickalice… Sve te…

Šareni cupcake-ovi

Žuti, zeleni, plavi, ružičasti, tirkizni, ljubičasti ili snježno…

Pročitajte i:

Kako reći "ne" djetetu a da ono to čuje

Biti roditelj nije lako - na kraju krajeva, to nije predmet koji se uči u…

Diktator, popustljiv, neprisutan... koji ste vi tip roditelja?

Biti roditelj istovremeno je divno i zastrašujuće - divno zbog iskustava koja doživljavamo i proživljavamo…

mama rdai od kuće zbog koronavirusa i dijete koje je također doma, jer nema škole i vrtića

Budite dio velikog istraživanja o razvoju djece u digitalno doba u vrijeme pandemije koronavirusa

Istraživanje provodi Katedra za razvojnu psihologiju, Odsjek za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…