Ne možete djetetu dati previše osjećaja sigurnosti i povezanosti

Što o zajedničkom spavanju s djecom misli danska autorica, psihoterapeutica i edukatorica Iben Sandahl?

Nedavno smo imali priliku opet razgovarati s danskom autoricom Iben Sandahl na promociji njezine nove knjige Igra na danski način (Egmont). Naravno da nismo propustili priliku da se s njom povežemo i doznamo i mišljenja o nekim stvarima oko kojih se često govori, ali s potpuno različitih stajališta. Jedno od toga je zajedničko spavanje s djecom.

Pitajući Iben Sandahl za mišljenje o tome shvatili smo u čemu je razlika između njezinog načina razmišljanja u odnosu na one koji na ovu temu imaju drugačije viđenje. U povjerenju u djetetov prirodni tempo odvajanja od roditelja, ili sazrijevanja ili bilo čega vezanog uz odrastanje. Ispada da mi odrasli mislimo da dijete ništa ne zna, nema u sebi prirodne resurse koji ga vode prema tome da s vremenom od bebice koja ovisi gotovo u potpunosti o roditeljima počne puzati pa hodati, brbljati pa govoriti, pa imati sve veće sposobnosti motoričke i intelektualne. Ili možda mislimo da je djetetovo odvajanje potrebno napraviti kad mi mislimo da je vrijeme, ne uzimajući u obzir djetetovu osobnost? Iben smatra da djetetu ne možete dati PREVIŠE sigurnosti i povezanosti. Djeca predškolskog uzrasta su još mala i trebaju blizinu roditelja i ako žele spavati s jednim ili oba roditelja, to je u redu. Jednom kad budu spremna, počet će spavati odvojeno i tada im to treba omogućiti. Njezina su djeca sada tinejdžeri i spavaju zasebno, ali ako imaju noćne more, znaju da uvijek mogu doći mami u krevet. To se ne događa često, ali je važno da znaju da imaju tu mogućnost. Dobiti zaštitu kad je traže.
Dakle, slušajte svoje instinkte i potrebe svoje djece, omogućite im da imaju svoje krevete, no nemojte raditi paniku ako ga koriste uglavnom za igru. Doći će vrijeme kad će željeti biti isključivo sami u svojoj sobi i još će vam braniti da u nju ulazite :)

Tekst: I.T.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Odgoj djece u Japanu: Razmaziti i voljeti nije isto

Iz Zemlje Izlazećeg Sunca dolazi glas da Japanci…

Kako komunicirati s djecom novog doba?

Konferencija Mliječni zub - odgajati znanjem i srcem…

Ježić od češera i plastelina kao sjajni pomagač za prilagodbu na jaslice

Donosimo priču o tome kako je jedna dvogodišnja…

Pročitajte i:

Psiholozi otkrivaju 23 najčešće pogreške roditelja

Zajedničko vrijeme pred televizorom nije kvalitetno zajedničko vrijeme, a roditelj koji je u potpunosti podredio…

dijete koje se pretjerano oslanja na roditelja

Živite li život svoje djece? Što sve moraju znati helikopter-roditelji?

Termin helikopter-roditelji populariziran je početkom 2000-ih, a odnosi se na roditelje koji u stopu prate…

Meghan otkrila kakav je Harry tata

Svoj život drže u strogoj tajnosti, no bivša vojvotkinja od Sussexa ipak nije odoljela pohvaliti…

3 načina kako se bez kazni i vike nositi s nepoželjnim ponašanjem djeteta

Disciplinirati znači podučiti, kaže Glorija Peranić, naša kolumnistica i prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne…