Mame i tate, vrijeme je da pospremite svoje mobitele!

Danas više ne možemo zamisliti život bez mobitela. Koliko god pričali da je štetan, da zrači, da pruža „praznu“ zabavu, oduzima dragocjeno vrijeme, kreativnost, prijatelje, doživljaje... taj vlak više nećemo zaustaviti. Ipak odrasli imaju odgovornost za sliku koju o mobitelima šalju svojoj djeci. Ako stalno držite mobitel u ruci i grozničavo ga uzimate u svakoj slobodnoj prilici, možete li očekivati išta bolje od djeteta

Prekomjerno buljenje u televizore, tablete, mobitele i ine ekrane donosi višestruku štetu djeci, mladima, a na kraju i odraslima. Dakle, svima. Već i dojenčad pati od poremećaja prehrane i sna ako mama stalno čita mobitel. 70% vrtičke djece svakodnevno provodi po pola sata igrajući se na mobitelu, a posljedice toga mogu biti govorne poteškoće, poremećaji koncentracije, tjelesna hiperaktivnost, unutarnji nemir, agresivno ponašanje ili razvoj ovisnosti kod starije djece.

Ako ovi zabrinjavajući podaci nisu dovoljni, onda si bar postavite ovo pitanje: Želim li da moje dijete misli da mi je mobitel važniji od njega?

Kao odgovorne roditelje vas pozivamo da se kritički postavite prema sebi i promijenite vlastite navike. Evo nekoliko savjeta:

  • Uvijek imajte na umu da vas dijete promatra i vi ste mu najveći uzor. Ne možete od njega očekivati nešto što sami ne poštujete.
  • Odložite mobitel kad je dijete s vama. Čitanje vijesti, mailova ili zabavu na društvenim mrežama ostavite za navečer kad djeca odu na spavanje. Iskreno, vrlo rijetko na mobitelu piše nešto što baš taj trenutak morate pročitati.
  • Također ako ste na izletu ili na igralištu i u parku, pokušajte ne posezati za telefonom. To osim toga može biti i opasno jer se možete zaboraviti i odjednom shvatiti da djeteta nema.
  • Ako i podlegnete impulsu i zgrabite mobitel, zaustavite se i priupitajte se je li zaista važno to što trebate pročitati? Morate li upaliti mobitel kako bi se kratko opustili jer je dijete danas posebno naporno, to je ok. I dogovori spadaju u rubriku važno i hitno.
  • Izbjegavajte duge razgovore kad je dijete u blizini i kad već zovete recite mu koga zovete i zašto. Dopustite i djetetu da kaže koju riječ vašem mobitelskom sugovorniku. Sve će to skratiti razgovor.
  • Za djecu ima puno igrica i zabave na mobitelima pa ako se već moraju igrati igrajte se s njima. Važno je da komunicirate.
  • To što vrijedi za vas, vrijedi i za druge članove obitelji i goste pa ako je pravilo da za objedom i stolom nema mobitela, tada se i svi odrasli trebaju toga pridržavati.

ZAKLJUČAK: Odložite mobitel i dijete će vam sigurno na svoj način zahvaliti!

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Koliko mobitela, tableta ili televizora dnevno?

Obitelj koja danas planira svoj ljetni odmor ima…

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…