ispadi bijesa

Kako reagirati na djetetove ispade bijesa?

O tome kako reagirati na ispade bijesa trogodišnjaka govori Nikolina Essert, prof. psihologije i stručna suradnica u poznatom telefonskom savjetovalištu za roditelje „Telefončić“ koji je roditeljima i svima onima koji skrbe od djeci na raspolaganju svaki dan od 7 do 22 sata.

Dijete od roditelja uči kako se ponašati u raznim situacijama, a pogotovo u situacijama koje dijete izrazito frustriraju: primjerice radije bi bilo s mamom i tatom doma ili završilo započetu igru nego krenulo u vrtić. Kad se žurite, a vaše dijete ne surađuje kako biste vi željeli, pogotovo kada kasnite na posao djetetu je potrebno pokazati smjernice. Djetetu je potreban roditelj koji će ga voditi i naučiti donositi odluke. Empatičko vodstvo upravo govori o tome da je potrebno djetetu pokazati kako da se nosi s emocijama. Onog trenutka kada primijetite da vas dijete nije poslušalo i da je frustrirano, stanite na loptu i pričekajte da se smiri. Kad primijeti da ste smireni i da ne držite propovijedi o tome kako se žurite i kako vam je dosta svega, zapravo uči kako se nositi s frustracijama. Kada je dijete smireno, jasno recite istinu, a to je da vi jednostavno želite stići na posao na vrijeme i da znate da se ono ne slaže s vama, ali da je to nešto o čemu vi odlučujete. Na taj ste način pokazali svoju autentičnost i dosljednost, ali ste i djetetu priznali da ne očekujete da se složi s vašom odlukom, ali da je to naprosto vaša odluka. Također ste ga naučili da je važno jasno dati do znanja do kojih ste osobnih granica spremni ići. To je djetetu korisno poslije u životu, pogotovo u pubertetu, kada je izloženo mnogim iskušenjima.

Istina je da mnogi roditelji ne mogu podnijeti frustracije svoga djeteta, no kroz frustraciju djeca uče i ona im je potreba. Ako štitimo djecu od frustracija, onemogućujemo im zdrav i prirodan razvoj.

Ljutnja je neugodan osjećaj koji je potreban za zdrav razvoj ljudskih emocija. Nošenje s ljutnjom nešto je drugo. Ako bacate predmete ili se derete kad ste ljutiti, niste najbolji primjer svom djetetu kad je ono ljutito. S druge strane, ako objasnite djetetu zbog čega ste ljutiti i kako se mislite riješiti vlastite ljutnje, onda ste svakako dobar primjer.

Vaše dijete baca predmete kad je ljutito?
Mislim da je u redu jasno mu reći da ne želite da baca kocke jer im to naprosto nije svrha. Roditelji često govore: "Nemoj bacati kocke!" A dijete to čuje kao: "Bacati kocke!" Bolje bi bilo reći: "Kocke su za slaganje." Ili: "Spusti kocku i reci što te ljuti." Tada ste koncentrirani na radnju djeteta koju dijete može promijeniti, a ne na etiketiranje djeteta kao dobrog, lošeg ili bijesnog.

Vjerujem da se katkad teško nositi s izazovima roditeljstva, no nije nemoguća misija. Kako raste vaše dijete, rastete i vi u ulozi roditelja. Vodite se mišlju kako je najbolje da ne radite umjesto djeteta, nego za dijete - i to tako da ga vlastitoj odgovornosti učite svojim primjerom. I naoružajte se strpljenjem i voljom jer velika je vjerojatnost da ćete i vi nešto naučiti od svojeg djeteta.

Telefončić - telefonsko savjetovalište

Telefončić možete nazvati svaki dan od 7 do 22 sata po cijeni uobičajenoj za poziv prema fiksnoj mreži. Na broju 01/48 50 555 očekuju vas stručnjaci s višegodišnjim iskustvom: psiholozi, logopedi, primalje, socijalni pedagozi…

Tekst: Unicef
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

dijete siše prst kao posljedica nekih stresnih događaja

Sisanje prsta, mokrenje u krevet, tantrumi... Povratak starim navikama zbog koronavirusa

Nerijetko je djeci ova regresija, ustvari, mehanizam kojim…

Vještina nošenja s neugodnim ponašanjem djece

Svaki roditelj, čak i prije nego što mu…

Kako postati sretan roditelj

Djeca vrlo često krše pravila koje im roditelji…

Besplatni webinar za roditelje djece koja ne vole surađivati

Ispadi bijesa, manjak dječje suradnje mogu se vrlo…

Pročitajte i:

Danas se obilježava Međunarodni dan roditelja! Otkrivamo 3 zlatna pravila uspješnih roditelja

Posljednjih nekoliko mjeseci biti roditelj bilo je još izazovnije!

Kako reći "ne" djetetu a da ono to čuje

Biti roditelj nije lako - na kraju krajeva, to nije predmet koji se uči u…

Diktator, popustljiv, neprisutan... koji ste vi tip roditelja?

Biti roditelj istovremeno je divno i zastrašujuće - divno zbog iskustava koja doživljavamo i proživljavamo…

mama rdai od kuće zbog koronavirusa i dijete koje je također doma, jer nema škole i vrtića

Budite dio velikog istraživanja o razvoju djece u digitalno doba u vrijeme pandemije koronavirusa

Istraživanje provodi Katedra za razvojnu psihologiju, Odsjek za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu