trik s gumicama za kosu

Često kao mama gubite živce? Isprobajte trik s gumicama za kosu

Ako ste mama koja često gubi živce odnosno točnije eksplodira zbog djece, vrijeme je da nešto poduzmete. Jer znate da djeca nisu kriva. Vaše reakcije su problem o kojem trebate razmišljati

Vozimo se u liftu iz kojeg žestoko odzvanja. Dok naša dvogodišnjakinja, iz samo njoj poznatog razloga, urla i valja se po podu lifta, njezin brat četverogodišnjak liže metalnu šipku od lifta i jednom nogom lupa sestru na podu. Muž i ja, ruku prepunih stvari i zimskih jakni, gledamo se izbezumljeno i zatim uglas upozoravamo, vičemo, pokušavamo curicu držati u zraku da cijelim svojim tijelom ne očisti prljavi pod, a sina grubo odvajamo od šipke, upozoravamo na bakterije i zabranjujemo da lupa sestru… ufffffff. Ovo je samo jedna crtica i čini mi se blaži primjer onoga s čim se trenutno svaki dan borimo.

Bezbroj je takvih situacija u danu i najgore je kad se zareda desetak malih nezgoda, padova, plakanja, svađa, udaraca, razbijanja, lupanja, bjesova… U jednom trenutku više nemate kapaciteta smiriti ili popraviti situaciju, već samo vičete, točnije, urlate.

Sigurna sam da vam je ovakva priča poznata. Posebice roditeljima dvoje djece s malom razlikom.

Najgore je što ste na kraju epizode vikanja ustvari nesretni zbog toga što se ne možete kontrolirati i djeci u miru reći što od njih očekujete i što trebaju drugačije napraviti. Osim toga znate da urlanje na djecu rijetko donosi trajan rezultat. Svakako vrlo rijetko adresira razloge zašto su djeca uopće doživjela ispad bijesa ili zašto su prkosila i sl.

Kako ostati cool? Uz trik s gumicama za kosu na zapešću!

Shauna Harvey, blogerica i majka četverogodišnjaka iz SAD-a poslužila se odličnom metodom, koju je osmislila Kelly Holmes, majka troje djece, a koja pomaže sačuvati mir u zahtjevnim situacijama s djecom. Shauna je na svom profilu na Facebooku napisala:

“Svako jutro nakon ustajanja na zapešće desne ruke stavim 5 gumica za kosu i nosim ih dok uvečer ne odem u krevet. 5 gumica za kosu ovdje su za trenutke kad izgubiš strpljenje ili kažeš nešto ružno svom djetetu. Svaki put kad to napraviš, uzmeš jednu gumicu s desne ruke i premjestiš ju na lijevu. Da bih ponovno vratila gumicu na desnu ruku, moram sa svojim djetetom napraviti 5 pozitivnih stvari (plesati, pjevati pjesmicu, čitati knjigu i sl.) ”

Shauna je odlučila koristiti gumice za kosu na ovaj način dok to ne postane njezina svakodnevna rutina, no pozitivni pomaci su se vidjeli vrlo brzo.

"Znala sam biti tako nevjerojatno ljuta da sam jednom udarila glavom o zid jer nisam mogla razumjeti zašto me moj četverogodišnjak nimalo ne poštuje i nikada ne sluša. Svakodnevno sam plakala. I danas sam dan završila sa svih pet gumica na desnoj ruci. Jako sam ponosna na sebe što sam poboljšala svoje strpljenje s njim."

Trik s gumicama za kosu brzo se proširio putem Facebooka i mnoge majke su potvrdile kako im je pomogao. Isprobajte ga i vi i birajte velike gumice koje vam neće ometati cirkulaciju.

Veselim se svakoj majci koja neće u krevet uvečer ići očajna ili u suzama. Mogla bih i ja isprobati ovaj trik.

Tekst: Ivona Šatrak
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…