utjeha djeteta kod ozljede

6 načina kako utješiti dijete nakon nezgode

Nitko to ne radi tako dobro kao mama i tata, baka ili djed. Ovdje smo nabrojali klasike od kojih vam je možda pokoji i nepoznat te istaknuli dvije reakcije koje djeci nisu potrebne u trenutku nezgode, povrede, pada...

  • Otpuhati bol

"Dođi, ja ću otpuhati bol!", ovu rečenicu većina odraslih ima negdje u uhu i puhanje zaista i pomaže u smanjivanju boli. Pedijatri doduše ne savjetuju puhati u otvorene rane jer se slinom u ranu mogu prenijeti bakterije, no sigurno to nećete raditi prejako. Neke majke otvore prozor i svjež zrak odnese bol sa sobom.

  • Pjesmom otpratiti bol

Drugi klasik kod tješenja je pjevanje. Ne morate imati pretjeranog sluha niti zavidan repertoar. Važno je da zagrlite dijete, ljuljajte ga na krilu u ritmu i pjevušite ili mumljate vašu pjesmu.

  • Odvraćanje pažnje "Nismo li htjeli još pogledati onu macu što živi tamo iza zgrade!"

Odlična metoda koja djeluje osobito dobro kod male djece. Odvratite im pažnju nekim zanimljivim detaljem ili pričom.

  • Čarobni sprej ili flaster

Upravo suprotno od odvraćanja pažnje je briga oko rane, čak i one jako male. Zalijepit ćemo flaster s Jurićem ili Elsom, a prije toga ćemo špricnuti malo čarobnog spreja (antibakterijski sprej).

  • Ostati opušten i izbjeći dramu

Trenutak šoka poznaju svi roditelji. Samo što je dijete sjelo na biciklić bez pomoćnih kotača i evo pada. Dijete je često puta u većem šoku od samog iznenadnog pada, nego što osjeti bol. Iskusni roditelji će u tom trenutku reći:"Hoću li ti pomoći podići bicikl?". Često je već to dovoljno da sve opet bude u redu. A ako je bol ipak jaka, upotrijebit ćete neku od metoda utjehe.

  • U posebnim slučajevima - slatka utjeha

Ne nećete biti ti koji će za svaki plač djetetu ponuditi slatkiše jer znate da ionako jedu previše slatkog. Ali nekad je, kad iscrpite ostale metode, i to metoda utjehe koju morate upotrijebiti. Recimo veliki sladoled od čokolade. Njam, njam… kakva ono bol…

Kriva reakcija 1 - To uopće ne boli tako jako

Zamislite da se udarite i netko vam kaže kako to uopće ne boli toliko koliko vi to kukate. Što biste mu rekli? Izbjegnite ovu rečenice.

Kriva reakcija 2 - Dječaci ne plaču toliko

Mislite da to nitko danas više ne izgovara. Iznenadili biste se. Mnogima je ova rečenica duboko urezana u podsvijest i često je izgovorimo i prije no što promislimo. Ona nažalost vrlo često još uvijek izlazi iz usta baka i djedova, a to ispravite preuzimanjem kontrole.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…