Kako odabrati dadilju?

Prije nego što se upustite u potragu za dadiljom, odlučite kakvu osobu tražite, što vam je bitno i koje kvalitete dadilja vašeg djeteta mora imati.

Želite li mladu osobu koja će se s vašim djetetom i igrati ili više vjerujete starijim ženama zbog njihova iskustva? Dajte prednost diplomiranim odgojiteljima jer su to najprofesionalnije osobe za odgoj zdrave djece. Ako ne možete osigurati odgojitelja, probajte odabrati osobu koja je tijekom svog obrazovanja imala stručne kontakte s djecom (učitelji, treneri, profesori). Ako vam obrazovanje nije jako važno, birajte osobu koja je već odgojila svoje dijete ili unuče. Tražite preporuke bivših poslodavaca koje, naravno, obvezno morate osobno provjeriti.

Dobro se pripremite za razgovor s potencijalnim dadiljama i pitanja stavite na papir. Neka to budu pitanja na koja teže možete dobiti automatski odgovor, pa umjesto da dadilju pitate voli li djecu, na što će sigurno automatski odgovoriti potvrdno, pitajte o prethodnim iskustvima, očekivanjima i odnosu prema djeci. Tako ćete mnogo više saznati o osobi koju intervjuirate. Razgovarajte kao što biste razgovarali s kandidatima za bilo koji drugi posao, s time da je ovaj dodatno odgovoran i ozbiljan. Imate pravo biti izravni, otvoreni i pitati sve što želite.

Upoznajte dadilju

Nakon što obavite formalnosti, odvojite vrijeme za bolje upoznavanje dadilje, njezine prošlosti, navika, metoda odgoja, njezine obitelji, razine higijene – a sve to možete saznati u neformalnim druženjima uz kavu u gradu, u njezinu ili vašem domu. Nakon što donesete odluku o zapošljavanju, počnite s prilagodbom djeteta na novu osobu. Veoma je važno da cijelo vrijeme budete uz svoje dijete i novu dadilju postupno uključujete u njegov život. Poštujte dječje mišljenje jer nas čak i male bebe osmijehom i plačem upozoravaju sviđa li im se neka strana osoba ili ne.

Saslušajte i mišljenje partnera ili ostalih ukućana jer je više glava uvijek pametnije. S dadiljom prođite uobičajeni način presvlačenja, uspavljivanja i hranjenja vašeg djeteta te je uputite u sve njegove rituale. Dadilja mora znati koja je djetetova omiljena igračka, u kojem položaju najradije spava te što smije jesti i piti, a što ne.

Poštovanje roditeljskih pravila

Općenito, od dadilje možete očekivati da u potpunosti poštuje vaša pravila. Iako vam se to možda čini samorazumljivim, naglasite dadilji da nikako ne odobravate, primjerice, vožnju bez autosjedalice, ostavljanje djeteta bez nadzora ili kažnjavanje “po guzi”. Recite joj sve svoje želje i potrebe vezane uz odgoj, prehranu i njegu djeteta te ciljeve obrazovanja. Upoznajte je sa svojom obitelji, domom, susjedstvom (pokažite joj najbliži parkić, trgovinu, apoteku…), napišite joj važne kontakte, izgradite međusobno povjerenje – i to prije nego što počne samostalno raditi s vašim djetetom. Uzmite u obzir da je za upoznavanje djeteta i dadilje potrebno najmanje dva tjedna, pa tomu prilagodite i svoj povratak na posao.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Danas se obilježava Međunarodni dan roditelja! Otkrivamo 3 zlatna pravila uspješnih roditelja

Posljednjih nekoliko mjeseci biti roditelj bilo je još izazovnije!

Kako reći "ne" djetetu a da ono to čuje

Biti roditelj nije lako - na kraju krajeva, to nije predmet koji se uči u…

Diktator, popustljiv, neprisutan... koji ste vi tip roditelja?

Biti roditelj istovremeno je divno i zastrašujuće - divno zbog iskustava koja doživljavamo i proživljavamo…

mama rdai od kuće zbog koronavirusa i dijete koje je također doma, jer nema škole i vrtića

Budite dio velikog istraživanja o razvoju djece u digitalno doba u vrijeme pandemije koronavirusa

Istraživanje provodi Katedra za razvojnu psihologiju, Odsjek za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu