Dobra dadilja zlata vrijedi

Ona će svo svoje vrijeme i pažnju usmjeriti na vaše dijete, ali je i sposobna za to? Hoće li izvršavati svoje obaveze kad ostane sama s djetetom… Mnogo je pitanja kad morate odabrati dadilju

Pronaći dobru dadilju mnoge mame baca u očaj. Jer dobra dadilja treba biti: dobra, pažljiva prema djetetu, sposobna, spretna, normalna i zdrava osoba, vrijedna, poštena, moralna…. ovaj popis se ponešto razlikuje od mame do mame, no sve se na kraju svodi na to da mama mora imati povjerenja u osobu i vjerovati da je upravo ona sposobna čuvati njezino dijete. Zato ćemo pokušati olakšati vam izbor i ukazati na određene važne momente pri odabiru dadilje.

Prednosti +

Najveća prednost ovog načina čuvanja jest ta što dijete ostaje u svom domu, spava u svom krevetiću i igra se sa svojim igračkama te što se poštuju sve rutine koje je dijete izgradilo s roditeljima. Nije se prisiljeno prilagoditi vrtićkom rasporedu. Velika prednost za roditelje koji si mogu priuštiti dadilju jest i to što se ne moraju organizirati tko će, kako i kada voziti dijete u vrtić i pokupiti ga, pa su im odlasci na posao bitno manje stresni. Dijete se ne mora buditi i spremati, može ostati spavati u svom krevetu, vrijeme čuvanja može se prilagoditi vašem rasporedu, a ako se dijete i razboli – dadilja ga može nastaviti čuvati ako mu nije nužna majčina blizina.

Golema je prednost i ta što su djeca koju čuvaju dadilje rjeđe bolesna jer su manje izložena virusima i bakterijama koji haraju u vrtićima. S druge strane, djeca se nisu prisiljena natjecati s drugom djecom za pažnju teta, pa često brže napreduju i izrastaju u samouvjereniju djecu.

Nedostaci –

Teško je pronaći dobru dadilju u koju imate potpuno povjerenje. Činjenica je da pri izboru dadilje roditelji moraju biti jako oprezni jer ona dijete uglavnom čuva bez nadzora. To mora biti kvalificirana, sigurna i zdrava osoba kojoj možete vjerovati. Osim toga, ako imate sreće i pronađete adekvatnu dadilju za svoje dijete, može vam se dogoditi da bude spriječena čuvati dijete neko vrijeme ili iz bilo kojeg razloga odluči dati otkaz, pa ćete biti primorani brzo naći zamjenu.

Još jedan nedostatak unajmljivanja dadilje jest društveni život djeteta te slabije razvijanje socijalnih vještina. Vrtić i mala škola djeci omogućuju svakodnevni kontakt s vršnjacima, provode se programi i aktivnosti prilagođeni njihovoj dobi, osigurani su materijali za igru… Zato s dadiljom obvezno morate dogovoriti dnevne ili sportske aktivnosti djeteta koje uključuju druženja s drugom djecom (odlaske u park, igraonicu, na sport) te joj osigurati edukativne materijale za igru s djetetom kako razvoj vašeg mališana ne bi ispaštao.

Naravno, tu je i cijena čuvanja, koja je višestruko veća od cijene vrtića i koju si rijetki mogu priuštiti.

O tome kako upoznati dadilju i kako što lakše provesti proces odabira dadilje, više OVDJE!

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Ako često govorite djetetu "ne" i zbog toga ste oboje nervozni, ovo je za vas

Life coach Tanja Hrvatin Šimičić ima super i vrlo jednostavne savjete kako izaći na kraj…

Jelena Veljača

Jelena Veljača poručila hejterima: 'To je moje dijete, ne vaše'

Malena Lena ima četiri godine i još uvijek ima dudu varalicu

sretno i empatično dijete

Sad znamo zašto su danska djeca najsretnija! Ključna je jedna stvar u školi!

Naš obrazovni sustav postavljen je tako da se u prvom planu vrednuje znanje, no jesu…

6 stvari koje bi roditelji trebali raditi drugačije

Kako reagirate na proliveno mlijeko, tjerate li dijete u sobu kad se ne ponaša lijepo,…