Zašto djeca ne vole jesti povrće i kako im pomoći da ga zavole?

Mali organizam u razvoju traži zdravu i raznovrsnu prehranu. Djeca, međutim, često vrlo rano postaju izbirljiva i najčešće čim upoznaju meso, prženu hranu i slatkiše, počinju odbijati povrće koje nije tako slatko niti sadržava masnoće za koje je poznato da su najprimamljivije našim okusnim pupoljcima.


Odbijanje povrća u prehrani je, međutim, povezano i sa stavovima i navikama samih roditelja prema prehrani te pogreškama u postupanju s djetetom tijekom hranjenja. Uz nekoliko malih, ali korisnih savjeta, u prehrani vašeg djeteta može se naći više povrća:



  • Volite, kuhajte i pripremajte povrće za čitavu obitelj. Tako dijete u obiteljskoj atmosferi slobodno i spontano prihvaća zdrave prehrambene navike.



  • Kuhajte raznovrsno, osmišljavajte nove načine pripremanja povrća što će biti zanimljivo djetetu. Ukrasite djetetovu hranu. Izrezujte zvjezdice od mrkvice, graškom napravite oči i usta na pire krumpiru ili odresku, ukrasite salatu cvjetićem od rajčice. Pritom ne pretjerujte s ukrašavanjem jela jer tanjur nikako ne bi smio postati poligon za igru.



  • Ne prisiljavajte dijete da pojede kuhanu brokulu ako ne želi, radije sklonite tanjur i pripremite je ponovno na neki drugi način za nekoliko tjedana. Budite ustrajni i ne ucjenjujte dijete.



  • Ako treba, u jela sakrijte povrće. U pire krumpir umiksajte brokulu ili cvjetaču, u mesne gulaše narežite mrkvicu, luk, papriku i rajčicu. U juhe naribajte mrkvicu, skuhajte grah, grašak, i po potrebi sve izmiksajte u gustu juhu. To možete napraviti i s mesnim umacima pa se komadići povrća neće vidjeti. U sendviče stavite malo ribane mrkvice ili list salate. Povrće koje dijete voli dajte u većoj količini, a ono drugo dobro sakrijte.



  • Budite pozitivan primjer djetetu. Povremeno uzmite sirovu mrkvicu i grickajte je s uživanjem. Pritom ne obraćajte pozornost na dijete niti ga nudite. Isto napravite s jabukom ili nekom drugom namirnicom. Ne pretjerujte u doživljaju i ne glumite da vam je fino jer bi dijete moglo nanjušiti prevaru. No, ako primijetite i zrnce interesa za vašom mrkvicom, diskretno je ponudite.




Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock