Pripremite starije dijete na dolazak bebe

Ponovno ste trudni i razmišljate kako starijem djetetu objaviti tu vijest. Evo nekoliko savjeta…

Da bi vaš plan pripreme djeteta na dolazak prinove uspio, za početak dogovorite s ukućanima i rodbinom da ne spominju bebu koja stiže prije no što to sami objavite djetetu. Pokušajte u to vrijeme djetetu pružati puno ljubavi kako biste ublažili osjećaj da mu stiže konkurencija odnosno osjećaj ljubomore. Taj osjećaj će kod neke djece biti izrazito jako izražen, a kod druge pak manje. Zato promotrite svoje dijete i po potrebi budite pažljiviji kako bi dijete lakše postupno prihvatilo nove okolnosti koje ga očekuju.

Kako pripremiti dijete na dolazak bebe?

 • Neka se vaše dijete osjeća posebno zbog novosti u obitelji: “Ti ćeš dobiti brata ili seku, ti ćeš postati stariji braco…”
 • Pomozite djetetu da što bolje razumije kad će se dijete roditi – najavite hoće li to biti poslije nečijeg rođendana ili primjerice poslije određenog blagdana.
 • Pokažite djetetu što više primjera kako izgledaju male bebe kako bi shvatilo tko to zapravo stiže.
 • Darujte djetetu lutku kako bi se njome moglo igrati i izraziti svoje osjećaje. Ako mislite da se vašem sinu možda lutka neće svidjeti, nabavite plišanca s mladunčetom i na primjeru životinja objasnite kako se treba odnositi prema bebi koja raste u trbuhu.
 • Nabavite slikovnice koje govore upravo o toj temi i strpljivo odgovarajte na pitanja koja vam dijete postavlja, a vi ga pitajte što o svemu tome misli…
 • Uključite dijete u biranje imena kao i u ostale pripreme u kojima može sudjelovati poput bojenja sobe.
 • Ako planirate djetetu kupiti novi krevetić kako bi beba dobila ovaj njegov, maknite ga iz djetetove sobe na neko vrijeme, a zatim vratite kad se beba rodi, kako vaše starije dijete ne bi mislilo da se radi o njegovu krevetiću.
 • Razgovarajte o tome kako se bebe ponašaju kad se rode i što se s njima radi. U suprotnom će možda biti pomalo razočarano bebinim čestim plakanjem.
 • Pokažite mu male bebe koje su u šetnji ili ga odvedite prijateljici koja ima bebu, naravno ako to dijete želi.
 • Nemojte govoriti djetetu kako će se napokon imati s kime igrati. To se neće dogoditi onom brzinom kojom bi to vaše starije dijete očekivalo i moglo bi se neugodno iznenaditi.
 • Potičite dijete da razgovara s bebom u trbuhu i pjeva joj pjesmice koje je naučilo. To će olakšati budući kontakt s bebom.
 • Napravite dobar plan tko će se brinuti za vaše dijete dok ste u rodilištu i nekoliko tjedana prije predviđenog termina dogovarajte taj plan s djetetom kako bi se naviknulo na spoznaju da vas neće biti nekoliko dana.
 • Neka vam dijete pomogne spakirati sve potrebne stvari za rodilište i ne zaboravite pritom spremiti i djetetovu fotografiju. Neka vidi koliko vam je stalo do njega.
 • Izbjegavajte uvoditi velike promjene u životu svog djeteta tijekom posljednjih dva do tri mjeseca trudnoće. Ako se baš morate seliti iz stana dobro na to pripremite dijete već unaprijed.
 • Ponavljajte djetetu kako ga volite koliko je god puta potrebno jer djeca to žele često čuti.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…