20 načina kako dijete poticati, a ne kažnjavati

Mala djeca su: glasna, znatiželjna, neuredna, svojeglava, nestrpljiva, prepuna zahtjeva, kreativna, zaboravljiva, strašljiva, plačljiva, agresivna, prepuna energije... Sve te njihove osobine moramo za početak prihvatiti, a zatim sakupiti mnogo hrabrosti, mudrosti i strpljenja da ih usmjerimo u djetetov razvoj

1. SPRIJEČITE DOSAĐIVANJE
Primjer: Zaigrajte dijete nečim, dok čekate u redu na blagajni, u banci, itd.

2. OBJASNITE ZAŠTO NEŠTO NE MOŽE RADITI I ŠTO SMIJE RADITI i GDJE
Primjer: Ako dijete voli šarati po kućnim zidovima, objasnite mu zašto je to neprihvatljivo i omogućite mu prostor u kojem će moći nesmetano šarati (dovoljno dostupnog papira, dio zida na koji je pričvršćen papir i sl.).

3. RAZMISLITE O OSJEĆAJIMA “IZA” PONAŠANJA – Prepoznajte, prihvatite i osluškujte djetetove osjećaje. Primjer: Ako dijete udari mlađeg brata ili sestru, podržite ga da izrazi svoje negativne osjećaje na manje opasne načine.

4. PROMIJENITE OKRUŽENJE – Ponekad je lakše prilagoditi okolinu nego pokušavati promijeniti dijete. Primjer: Ako dijete ponavljano izvlači opasne predmete iz kuhinjskih elemenata, zaštitite elemente sigurnosnim bravama.

5. PRONAĐITE PRIHVATLJIVE ALTERNATIVE – Preusmjerite djetetovo ponašanje.
Primjer: Ako ne želite da dijete gradi svoj dvorac na sred dnevnog boravka, nemojte mu samo zabraniti gradnju - osigurajte mu prostor gdje se smije tako igrati.

6. POKAŽITE SVOJIM PRIMJEROM KAKO ŽELITE DA SE I DIJETE PONAŠA.
Primjer: Ako dijete poteže mačku za rep, pokažite mu kako je maziti. Nemojte se oslanjati isključivo na verbalne upute.

7. PONUDITE IZBOR, NEMOJTE NAREĐIVATI – Odlučivanje osnažuje dijete; naređivanje izaziva sukob snaga. Primjer: Umjesto da djetetu naredite da opere zube, probajte reći: “Želiš li zube oprati prije ili nakon oblačenja pidžame?”

8. PRAVITE MALE USTUPKE DJETETU
Primjer: “Danas ću pospremiti igračke umjesto tebe, kada si toliko umorna.”

9. OMOGUĆITE DJETETU VRIJEME PRIPREME
AKo očekujete društvo na večeri, recite djetetu unaprijed kakvo ponašanje od njega očekujete. Budite precizni. Igranje uloga pomoći će djetetu u rješavanju potencijalno teških situacija.

10. DOZVOLITE UČENJE NA POSLJEDICAMA (GDJE JE PRIKLADNO).
Ukoliko dijete redovito ignorira upozorenja o nastanku neke posljedice, dozvolite mu da nauči u praksi.

11. RAZGOVARAJTE O VLASTITIM OSJEĆAJIMA.
Objašnjavajte djetetu kako njegovo ponašanje utječe na vas.

12. REAGIRAJTE KADA JE POTREBNO
Primjer: Ako vaše dijete inzistira na pretrčavanju ulice, čvrsto ga uhvatite za ruku i objasnite opasnosti takvog ponašanja.

13. NOSITE DIJETE.
Na djecu koja se ponašaju loše i agresivno, nošenje ima pozitivan učinak. Nježno i podupirujuće nošenje agresivnog djeteta, pomoći će mu (najčešće) kanalizirati i pretočiti agresivnost u iscjeljujuće suze.

14. MAKNITE DIJETE IZ PROBLEMATIČNE SITUACIJE I OSTANITE S NJIM.
Iskoristite vrijeme za slušanje djeteta, izmjenu osjećaja, nošenje i rješavanje konflikta.

15. RADITE ZAJEDNO, BUDITE ZAIGRANI – Mnoge se konfliktne situacije mogu preokrenuti u igru. Primjer: “Izmjenjujmo se u pranju zuba - ja ću ih tebi oprati, a ti meni!”, “Zamislimo da smo patuljci i da čistimo kuću prije odlaska u rudnik.”

16. RASPRŠITE SITUACIJU SMIJEHOM – U napetoj situaciji, motivirajte dijete da izrazi svoj bijes/ljutnju kroz igru i zabavu. Primjer: Ako je dijete ljuto na vas, pozovite ga da svoj bijes izrazi kroz borbu jastucima. Odigrajte svoju ulogu dramatično se predajući. Smijeh pomaže oslobađanju od osjećaja straha i bespomoćnosti.

17. DOGOVARAJTE SE I PREGOVARAJTE – Dozvolite djetetu da redefinira pravila i ponekad promijeni pravilo “u svoju korist”. Primjer: Ako je vrijeme za polazak kući s igrališta, a dijete se predobro zabavlja i ne želi otići, dogovorite se koliko se još puta smije spustiti niz tobogan, koliko minuta igrati prije definitivnog polaska kući.

18. PRAKTICIRAJTE ZAJEDNIČKO RJEŠAVANJE KONFLIKATA – Raspravljajte o aktualnim konfliktima među djecom, jasno recite svoje potrebe i tražite njihovu pomoć u iznalaženju rješenja. Pravila odredite zajedno. Održavajte obiteljske sastanke.

19. PREISPITAJTE SVOJA OČEKIVANJA.
Mala djeca imaju intenzivne osjećaje i potrebe, prirodno su glasna, znatiželjna, neuredna, svojeglava, nestrpljiva, prepuna zahtjeva, kreativna, zaboravljiva, strašljiva, prepuna energije. Prihvatite ih takve!

20. KORISTITE RODITELJSKI “TIME-OUT”
Napustite prostoriju ili učinite što god je potrebno kako biste u slučaju da ste izgubili živce, povratili samokontrolu i sposobnost rasuđivanja.

Tekst: Roda.hr
Foto: Profimedia.hr

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Danas se obilježava Međunarodni dan roditelja! Otkrivamo 3 zlatna pravila uspješnih roditelja

Posljednjih nekoliko mjeseci biti roditelj bilo je još izazovnije!

Kako reći "ne" djetetu a da ono to čuje

Biti roditelj nije lako - na kraju krajeva, to nije predmet koji se uči u…

Diktator, popustljiv, neprisutan... koji ste vi tip roditelja?

Biti roditelj istovremeno je divno i zastrašujuće - divno zbog iskustava koja doživljavamo i proživljavamo…

mama rdai od kuće zbog koronavirusa i dijete koje je također doma, jer nema škole i vrtića

Budite dio velikog istraživanja o razvoju djece u digitalno doba u vrijeme pandemije koronavirusa

Istraživanje provodi Katedra za razvojnu psihologiju, Odsjek za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu