Mnogi roditelji, koji imaju mogućnosti za to, razmišljaju da pošalju dijete s bakom i djedom na more. Kako ispravno postupiti?

Kada dijete pustiti na prvo samostalno ljetovanje?


Općenito je vrlo teško odrediti kada je dobro da dijete prvi put ljetuje s drugima, bilo da su to baka i djed ili je riječ o ljetovanju s vrtićem. Veoma su važne individualne osobine djeteta te dotadašnji poticaji roditelja za osamostaljivanje mališana. Ako roditelj ne pušta dijete od dvije ili tri godine na tobogan jer se boji da bi moglo pasti, tada odvajanje od roditelja s tri i pol godine nije poželjno. Općenito gledano, da bi dijete bilo samo na ljetovanju bez roditelja, važno je sljedeće:




  • Samostalnost u hranjenju, odijevanju, higijeni pruža djetetu osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja koji će mu poslužiti da se osjeća dobro i dok je daleko od roditelja.



  • Važno je da se dijete osjeća ugodno s odraslom osobom s kojom boravi te da ima osjećaj kako će se ta osoba pobrinuti za nj, odnosno da će mu u stresnim trenucima pružiti osjećaj podrške i utjehe (s tim da se stresni trenuci odnose na bilo kakav emotivni disbalans ili općenito neravnotežu u organizmu, dakle, od običnog pada do kakve ozbiljnije situacije).



  • Jasno izražavanje vlastitih potreba omogućuje djetetu da se samo pobrine za sebe, primjerice da može jasno izreći kada je gladno. To mu olakšava snalaženje u novoj sredini. Ujedno je važno da je dijete svjesno potreba i želja druge djece i osoba oko sebe.



  • Otvorenost i znatiželja za nova iskustva i okolinu te spremnost na odvajanje od roditelja omogućavaju djetetu da, iako uz pojačani strah od gubitka roditelja u tom periodu, može profitirati od prvog dužeg odvajanja od roditelja, uvježbati određene vještine i razviti još veću sigurnost u sebe.



  • Spremnost na kooperativnost, izraženija usmjerenost na vršnjake i lakše podnošenje neuspjeha također su osobine koje su korisne za dijete prilikom dužeg odvajanja od roditelja.



...Više o ovoj temi pročitajte u kolovoškom broju časopisa Moje dijete, 2012.



Napisale Jelena Vrsaljko, psihoterapeutkinja, trenerica komunikacijskih vještina;
Tatjana Gjurković, dipl. psihologinja, certificirana terapeutkinja igrom
www.centarproventus.hr