Prvo ljetovanje bez roditelja

Mnogi roditelji, koji imaju mogućnosti za to, razmišljaju da pošalju dijete s bakom i djedom na more. Kako ispravno postupiti?

Kada dijete pustiti na prvo samostalno ljetovanje?

Općenito je vrlo teško odrediti kada je dobro da dijete prvi put ljetuje s drugima, bilo da su to baka i djed ili je riječ o ljetovanju s vrtićem. Veoma su važne individualne osobine djeteta te dotadašnji poticaji roditelja za osamostaljivanje mališana. Ako roditelj ne pušta dijete od dvije ili tri godine na tobogan jer se boji da bi moglo pasti, tada odvajanje od roditelja s tri i pol godine nije poželjno. Općenito gledano, da bi dijete bilo samo na ljetovanju bez roditelja, važno je sljedeće:

  • Samostalnost u hranjenju, odijevanju, higijeni pruža djetetu osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja koji će mu poslužiti da se osjeća dobro i dok je daleko od roditelja.
  • Važno je da se dijete osjeća ugodno s odraslom osobom s kojom boravi te da ima osjećaj kako će se ta osoba pobrinuti za nj, odnosno da će mu u stresnim trenucima pružiti osjećaj podrške i utjehe (s tim da se stresni trenuci odnose na bilo kakav emotivni disbalans ili općenito neravnotežu u organizmu, dakle, od običnog pada do kakve ozbiljnije situacije).
  • Jasno izražavanje vlastitih potreba omogućuje djetetu da se samo pobrine za sebe, primjerice da može jasno izreći kada je gladno. To mu olakšava snalaženje u novoj sredini. Ujedno je važno da je dijete svjesno potreba i želja druge djece i osoba oko sebe.
  • Otvorenost i znatiželja za nova iskustva i okolinu te spremnost na odvajanje od roditelja omogućavaju djetetu da, iako uz pojačani strah od gubitka roditelja u tom periodu, može profitirati od prvog dužeg odvajanja od roditelja, uvježbati određene vještine i razviti još veću sigurnost u sebe.
  • Spremnost na kooperativnost, izraženija usmjerenost na vršnjake i lakše podnošenje neuspjeha također su osobine koje su korisne za dijete prilikom dužeg odvajanja od roditelja.

…Više o ovoj temi pročitajte u kolovoškom broju časopisa Moje dijete, 2012.

Napisale Jelena Vrsaljko, psihoterapeutkinja, trenerica komunikacijskih vještina;
Tatjana Gjurković, dipl. psihologinja, certificirana terapeutkinja igrom
www.centarproventus.hr

Pročitajte i:

Psiholozi otkrivaju 23 najčešće pogreške roditelja

Zajedničko vrijeme pred televizorom nije kvalitetno zajedničko vrijeme, a roditelj koji je u potpunosti podredio…

dijete koje se pretjerano oslanja na roditelja

Živite li život svoje djece? Što sve moraju znati helikopter-roditelji?

Termin helikopter-roditelji populariziran je početkom 2000-ih, a odnosi se na roditelje koji u stopu prate…

Meghan otkrila kakav je Harry tata

Svoj život drže u strogoj tajnosti, no bivša vojvotkinja od Sussexa ipak nije odoljela pohvaliti…

3 načina kako se bez kazni i vike nositi s nepoželjnim ponašanjem djeteta

Disciplinirati znači podučiti, kaže Glorija Peranić, naša kolumnistica i prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne…