Ima li dijete pravo reći ‘NE’?

Kad dijete počne često koristiti riječi NE i ponaša se u skladu s njom, postajemo svjesni da malo slatko biće, naša mala beba, više nije samo mila, slatka i dražesna

Tvrdoglavost i neposluh, kao nove kategorije u vašem i djetetovu životu, pojavljuju se najčešće u dobi od 18 mjeseci do 3 godine, a proizlaze iz snažne, potpuno normalne, uobičajene i poželjne razvojne potrebe djeteta da stekne svoju prvu neovisnost u životu.

Radi se o razvojnoj fazi s glavnim lajtmotivom, “NE” i “NEĆU”, koju ćete morati izdržati i tijekom nje pomoći djetetu da se snađe u, za njega samog također, zahtjevnom razdoblju. Dijete će se često ponašati na neki negativan ili naočigled “nerazuman” i “zločest” način koji će vas nerijetko zbuniti, iziritirati pa čak dovesti i do ludila. Ipak, znajte, dijete iskušava svoju i našu snagu volje što mu otvara put prema neovisnosti, odnosno odvajanju od roditelja. Ono mora isto naučiti reći “NE” samo će tu riječ sada previše eksploatirati.

Pokažite djetetu u ovom razdoblju njegove dobre strane. Ono treba ljubav i pohvalu kako bi razvilo pozitivnu sliku o sebi, samopoštovanje i samopouzdanje te kako ne bi razvilo negativne obrasce ponašanja i doživljavanja.

Dajte djetetu do znanja da je njegovo pojedino ponašanje neprihvatljivo te umjesto: “Ti si zločest jer trčiš uokolo”, recite: “Ne sviđa mi se kad te moram hvatati da te obučem, a žurimo se u vrtić”. Pokušajte izbjeći sve generalne rečenice u kojima koristite fraze:”Ti nikad”, “Ti uvijek” te sve druge u kojima govorite negativno o djetetu: “Ti si budala”, “Ti si glup”, “Ti si uvijek neposlušan i zločest”. Takve rečenice će samo pojačati prkos i neposlušno ponašanje, konačno nisu ni istinite. Jer vaše dijete zna biti poslušno i dobro, zar ne?

Izbjegavajte stalno pričati o njegovom ponašanju i obraćati pozornost na “zločesto” ponašanje. Ne činite to ni pred njim niti pred drugima. To će dovesti do češćeg ponavljanja takvog ponašanja jer djetetu pokazujete da na njega obraćate veću pozornost kad je “zločesto”. Ne zaboravite postaviti odlučnu granicu ako se dijete ponaša na stvarno neprihvatljiv način jer jedino će tako uspjeti naučiti da za takvo ponašanje postoje i posljedice. Tada vi jasno recite “NE”.

Pročitajte i:

djeca bez ikakvog nadzora na internetu

'Otvorila je lažni profil i maltretiranje je krenulo...' Zabrinjavajuće brojke djece bez ikakvog nadzora na internetu!

Zašto je elektroničko nasilje još opasnije o "tradicionalnog", kako ga prepoznati, ali i kako roditelji…

kako izgraditi dobar odnos djece i roditelja

Stručnjakinja otkriva: 'Evo što je najvažnije kako biste izgradili dobar odnos s djetetom!'

Ne umanjujte važnost osjećaja i iskustava djeteta te respektirajte ono što je njemu važno, kaže…

Frano Ridjan

Frano Ridjan o odgoju sinova: 'To je bio šlag na kraju jedne sjajne godine!'

"Kad imate 6-mjesečnu bebu i 3-godišnjaka manje spavate, ali ja mogu reći da mi se…

Lana Kihas

'Prevelika popustljivost i pretjerana zaštita ključni su problemi modernog odgoja, no evo što je najvažnije shvatiti!'

Zašto roditelji još uvijek nisu skloni primjenjivati savjete stručnjaka o odgoju djece te jesmo li…