pronaći dadilju

10 pitanja koja trebate postaviti potencijalnoj dadilji

Pronaći dobru dadilju vrlo je teško. Majka se pritom prije svega mora uvjeriti da će osoba biti sposobna čuvati dijete i da je dijete sigurno u njezinim rukama

Postavite dadilji ova pitanja. Ona će vam pomoći da procijenite koliko potencijalna dadilja ima iskustva, odgovara li vama i vašoj obitelji kao osoba.

1. Svaki roditelj zna da je dovoljno nekoliko sekundi nepažnje da dijete odmota 10 rola toaletnog papira ili išara čitavi zid bojicama. Saznajte zato, između redaka, koliko dadilja voli provoditi vrijeme na mobitelu i koliko će time biti slabije fokusirana na dijete.

2. Nije naodmet ako dadilja zna osnove prve pomoći te kako se ponašati s djetetom u slučaju nekih naglih i nepredvidivih situacija. Svakako je pozitivno ako ima dugogodišnje iskustvo s čuvanjem djece te može prepoznati znakove hitnosti. Kako biste bili mirni i uvjereni da je dijete sigurno u njezinim rukama provjerite zna li dadilja sve brojeve telefona koje u slučaju hitnosti treba nazvati.

3. Ne isključujte važnost osobnosti dadilje. Saznajte trči li maraton, skače li s padobranom ili se inače u životu bavi nekim drugim ekstremnim aktivnostima. Ti detalji o njezinim hobijima će vam pomoći da shvatite je li ona odgovarajuća osoba za vašu odgoj vašeg djeteta.

4. Pitajte dadilju jednostavno, kako bi se ponašala i što bi učinila u situaciji koja je vama bitna. Primjerice vaše dijete je problematično kad je hrana u pitanju ili je problem kad treba obaviti nuždu jer se dijete privikava na pelene. Ovo pitanje će vam puno reći kako se dadilja inače snalazi u tim situacijama.

5. Svaka dadilja treba znati osnove: brisanje nakon nužde od sprijeda prema nazad, pranje ruku, nikada ne ostaviti dijete na stolu za previjanje bez nadzora. Zna li dadilja sve ovo, bit ćete sigurni u njezinu stručnost, ozbiljnost i higijenske navike.

6. Ako vam je to bitno, saznajte ima li dadilja vozačku dozvolu te zna li vezati dijete u autosjedalicu. Što općenito misli o vezanju u vožnji te je li imala nesreće. Kako će se ponašati ako dijete ima tantrume u autu?

7. Pitajte kakve igre se zna igrati s djecom? Hoće li dijete izlaziti van na igranje, hoće li igre biti edukativne, energične, hoće li se dijete moći istrčati? Sve su to važna pitanja ako želite pronaći idealnu osobu za čuvanje djeteta.

8. Važno je znati i kako će se dadilja ponijeti ako je dijete naposlušno. Kako reagira i kakvu ulogu preuzima u takvim trenucima? Ponaša li se kao majka ili kao odgojiteljica? Kakav joj je stav o fizičkom kažnjavanju djece.

9. Neka vam dadilja opiše najgori slučaj koji je imala s djetetom koje je čuvala. Razgovarajući o tome saznat ćete jesu li “živahna” djeca zločesta ili cijeni djetetovu osobnost.

10. Saznajte puši li. To vam možda može predstavljati problem posebice ako nemate balkon. No, i ako ga imate kako će pušiti i čuvati dijete?

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Mama se vraća na posao, počinje ludilo

Ako posao uopće ima, u nekom trenutku mama…

plač bebe

5 velikih prepreka koje svaka mlada majka mora svladati

U trenutku kad izađete iz rodilišta, sjednete u…

Pročitajte i:

Danas se obilježava Međunarodni dan roditelja! Otkrivamo 3 zlatna pravila uspješnih roditelja

Posljednjih nekoliko mjeseci biti roditelj bilo je još izazovnije!

Kako reći "ne" djetetu a da ono to čuje

Biti roditelj nije lako - na kraju krajeva, to nije predmet koji se uči u…

Diktator, popustljiv, neprisutan... koji ste vi tip roditelja?

Biti roditelj istovremeno je divno i zastrašujuće - divno zbog iskustava koja doživljavamo i proživljavamo…

mama rdai od kuće zbog koronavirusa i dijete koje je također doma, jer nema škole i vrtića

Budite dio velikog istraživanja o razvoju djece u digitalno doba u vrijeme pandemije koronavirusa

Istraživanje provodi Katedra za razvojnu psihologiju, Odsjek za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu