Nosi li vaša beba kvalitetnu odjeću i jede li prave kašice? Ugledni pedijatar sto puta je čuo ova pitanja…

Puno je kontradiktornosti kad je u pitanju briga o djeci, posebice kad je riječ o onoj najmlađoj, pa smo prave odgovore o njezi i prehrani potražili na najpouzdanijoj adresi – kod dr. Milivoja Jovančevića

Nema teme koja će potaknuti više rasprava od one koja se odnosi na djecu. Od njege kože, preko prehrane do odgojnih metoda… baš svatko ima svoje mišljenje i misli da je u pravu. Istodobno, trendovi se munjevito brzo mijenjaju, pa ono što je danas apsolutni hit, sutra više ne vrijedi. Roditelji su doslovno bombardirani informacijama, prečesto i kontradiktornim, pa smo razgovarali s uglednim pedijatrom Milivojem Jovančevićem, koji nam je otkrio na što sve trebamo obratiti pažnju kad je u pitanju njega, prehrana, ali i sve drugo čime izlažemo nježnu dječju kožu, uključujući i kvalitetan pamuk u kojeg ih odijevamo, gdje je Lupilu definitivno broj jedan.

dr. Milivoj Jovančević

‘Kada je riječ o održavanju higijene, temeljno sredstvo treba biti tekuća voda i kozmetički preperati namijenjeni njezi nježne dječje kože. Dakle, sapuni i šamponi ne bi trebali sadržavati konzervanse, umjetna bojila, mirise, alkohol i druge kemijske spojeve. U tome se doista nije lako snaći, stoga preparati renomiranih proizvođača koji imaju certifikat dermatološke neškodljivosti imaju prednost’, savjetuje dr. Jovančević, koji se posljednjih godina, između ostalog, najviše bavi problematikom debljine, slabokrvnosti i time kako nepovoljni čimbenici iz okoliša utječu na rast i razvoj djece.

Naime, osim medicinskog zdravlja (tjelesnog i duševnog), važan je sveobuhvatni (holistički) pristup, a tom konceptu preventivne pedijatrije, prehrana je uvijek najzanimljivija tema. Kad krenuti s dohranom, s kojim namirnicama prvo, što kad beba odbija neke namirnice…, stotine je nedoumica roditelja, no dr. Jovančević otkriva što je, ipak, najbitnije.

‘Kako za djecu, tako i za trudnice i dojilje, važno je da se koriste namirnice iz organske proizvodnje. Industrijski obrađenu hranu treba izbjegavati i dati prednost prirodnoj (ja kažem “zdravoj seoskoj”) hrani. Time se smanjuje rizik nepovoljnog djelovanja na vrlo burne i osjetljive procese ranog rasta i razvoja djeteta. Organske kašice se daju nakon navršenih 6 mjeseci, roditelji ih mogu sami prirediti pri čemu se čini da je najbolja termička obrada kuhanjem na pari. Gotove kašice su praktično rješenje u periodu prilagodbe na nove okuse i teksturu hrane, kada dijete pojede svega par žličica ili kasnije kada mogu poslužiti kao međuobrok ili kao glavni obrok u situacijama kada nema uvjeta za njihovu pripremu kod kuće. Gotove organske kašice, zahvaljujući posebnoj tehnologiji proizvodnje, ne sadrže konzervanse’, savjetuje dr. Jovančević, koji već dugo surađuje s Lidlom i dobro je proučio čitav Lupilu asortiman. Kaže kako je riječ je o proizvodima visoke kvalitete, koji konceptualno zadovoljavaju najviše standarde kvalitete, ali i brige za okoliš, što je važna tema, o kojoj se mora govoriti.

Sa svojim Lupilu asortimanom, koji uključuje udobne, brzoupijajuće i nježne pelene, dermatološki testirane proizvode za njegu, odjeću bez štetnih bojila i drugih sastojaka te veliki izbor organske hrane, Lidl je – sve uz najbolji omjer cijene i kvalitete! – najpoželjnije mjesto za obiteljsku kupnju.

*Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Svjetska stručnjakinja preporučila top igre koje razvijaju dječji mozak

Digitalne tehnologije, ali i činjenica da odrasli previše…

Stikeez_vizual

Stikeez Happy Home figurice u Lidlu: Neka party počne!

Šarena i razigrana Stikeez ekipa ponovno je stigla…

Pročitajte i:

kod zubara

Kada dijete odvesti po prvi put stomatologu i treba li uopće popravljati mliječne zubiće?

Mnogi roditelji začude se kad čuju da se i mlječni zubi trebaju popravljati, stoga dobrano…

klinka s tantrumom

'Moj klinac je stalno sa mnom, zna li se uopće sam igrati?': Najčešća pitanja koja roditelji postavljaju dječjem terapeutu

Bezrazložno vrištanje, plakanje, guranje prstića tamo gdje im nije mjesto, bez obzira na to koliko…

mama prica s bebom

6 zabavnih načina kako pomoći vašem mališanu da usvoji nove riječi

Vaš klinjo vjerojatno može izgovoriti nekoliko riječi, ali zato proizvodi mnogo različitih zvukova koji gotovo…

beba hoda

Vrijeme je za prve cipele! Na što treba paziti kod odabira?

Postoje neki veliki trenuci u životu svake bebe: početak dojenja, sjedenje, prelazak na krutu hranu,…