kći ljubi mamu prije odlaska na spavanje

Moje dijete neće u krevet! Ne brinite, umorne obitelji, ovim se može upravljati!

Donosimo 7 načina kako se boriti s regresijom spavanja

Baš kad roditelj pomisli da je beba uhvatila dobar ritam spavanja ili da ima sreću što njihova beba nije jedna od onih koja je zamijenila noć za dan, dogodi se - regresija spavanja. Da, nepisano je pravilo; baš kad pomislimo da je sve dobro ili da smo "na konju", kao da se, baš nama za inat, situacija iz temelja promijeni. Regresija spavanja nerijetko se događa u točnim mjesecima kako su vam knjige rekle da hoće, a najčešće tamo negdje kad beba navrši 18 mjeseci i prolazi kroz prvu i najveću fazu učenja i istraživanja vlastite neovisnosti. Tada je, osim noćnog buđenja, najveći problem – težak odlazak na spavanje.

Dok su se druge regresije spavanja, poput one koja se često događa između 8. i 10. mjeseca bebina života, često odnosile na fizički razvoj (puzanje, povlačenje u stajanje, krstarenje), regresija spavanja mališana u dobi od 18 mjeseci odnosi se na to da vaše dijete uči i testira granice kako bi se utvrdilo kako svijet stvarno funkcionira.

Ne brinite, umorne obitelji – i ovim se može upravljati. Trebat će neko vrijeme, bit će potrebna dosljednost i – kao i sve ostalo kod mališana – neizbježno će trebati puno strpljenja.

1. Vrijeme spavanja je ključno

Mnogi će roditelji pretpostaviti da, zašto što je njihovo dijete sada malo starije, vrijeme spavanja treba biti kasnije. To nije nužno tako; najvažnije je tempirati odlazak u krevet prije nego što nervoza krene, tj. prije nego što je dijete premoreno.

2. Razmislite o okruženju

Razni "ometači" u djetetovom okruženju mogu igrati ključnu ulogu u borbi s djecom oko odlaska na spavanje. Izbjegavajte nakupljanje gomile igračaka u dječjoj sobi, koje će odvraćati pažnju.  Osigurajte da je soba mračna, no ako dijete ima strah od mraka, poslužite se malom noćnom LED lampicom s prigušenim svjetlom.

3. Do treće godine u dječjem krevetiću

Stručnjaci preporučuju da djeca spavaju u dječjem krevetiću barem do 3. godine života i da prije tog vremena ne prelaze na veći krevet. Razlog tome povezan je s razinom razumijevanja vašeg djeteta koje u ovoj dobi neprestano ustaje iz kreveta, šeće i sl., a teško mu je objasniti da to ne treba činiti.

4. Bez ekrana prije spavanja

Nevjerojatan um vašeg mališana već radi brzinom od oko 100 milja u minuti, pa izbjegavajte bilo kakve ekrane barem 1,5 sata prije spavanja. Pored boja, likova iz crtića i svega ostalog na ekranu koji stimulira mozak vašeg djeteta, jaka svjetlost koja se emitira s ekrana inhibira proizvodnju melatonina, koji je prirodni hormon koji pomaže našem tijelu da zaspi kad je vrijeme za to.

5. Noćna rutina

Sjajno je imati rutinu prije spavanja! Ali, čak i najbolju rutinu trebat će malo dotjerati prije spavanja kad su u pitanju dojenčad. Uvijek najbolja i najkorisnija metoda uspavljivanja je - priča za laku noć. Dopustite svom mališanu da ima i neku moć odlučivanja. Neka, primjerice, odabere pidžamu koju će odjenuti, priču koju ćete mu pročitati i sl. No nemojte mu dati previše mogućnosti izbora. Primjerice, izbor priča ograničite na najviše dvije. Ako vaše dijete zna što može očekivati, a vi ne odstupite od toga, vjerojatno će smanjiti svoje negodovanje kad treba konačno ugasiti svjetlo te odustati od ponavljanja "Pliiiiiz, još jednu priču!’

6. Podrška tijekom spavanja

Djeca u ovoj dobi često doživljavaju novu razinu anksioznosti, zbog odvajanja, pa osim neizmjerne količine ljubavi, zagrljaja i poljubaca tijekom dana, nabavite djetetu plišanca ili neki drugi ugodan predmet s kojim će spavati. Većina preporuka sugerira da se u krevetiću ne nalazi ništa takve vrste prije navršene prve godine života, ali nakon tog razdoblja, djeci doista može biti za spavanje korisno nešto što će mu dati sigurnost i dodatnu udobnost tijekom spavanja.

7. Jednostavnost na djelu

Mališani brzo rastu i mijenjaju se. Do 18. mjeseca nauče po jednu novu riječ svaka dva sata; međutim, samo zato što razumiju riječi ne znači da ih mogu izgovoriti ili da ih njima možete urazumiti. To možete očekivati negdje oko treće godine. Svaka pažnja dobra je pažnja. Vašem će djetetu trebati granice, ali očekivanja moraju biti razumna, a jezik koji koristite za priopćavanje tih očekivanja mora biti vrlo jednostavan, ujednačen, miran…

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Koliko je sati sna potrebno vašem tinejdžeru?

Navike spavanja većine tinejdžera razikuju se od njihovih…

uspavljivanje bebe

VIDEO Tata otkrio tajnu za brže uspavljivanje bebe: 'Ovaj trik zaista djeluje!'

Svaki roditelj zna koliko iscrpljujuće može biti uspavljivanje…

Kako uspostaviti dobar ritam spavanja i hranjenja kod djece?

Imamo curicu staru 14 mjeseci. Kako nisam nastavila…

Opuštajući rituali za miran dječji san i vedar dan

Osim što ćemo vas upoznati s jednostavnim, a…

Pročitajte i:

Dora Fišter s djecom

Domaća glumica o razvodu i odgoju troje djece: 'Kad zanemariš ego, ostane samo ljubav!'

Glumica Dora Fišter, koju trenutačno gledamo u glazbenom showu Zvijezde pjevaju, za magazin Story po…

mama sluša online seminar dječji mozak objašnjen roditeljima

Na dječju inteligenciju se može utjecati! Vrijeme je da saznate kako!

Ne propustite 12. studenog edukativni online događaj "Dječji mozak objašnjen roditeljima" pod vodstvom Maje Jerčić,…

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

Ako često govorite djetetu "ne" i zbog toga ste oboje nervozni, ovo je za vas

Life coach Tanja Hrvatin Šimičić ima super i vrlo jednostavne savjete kako izaći na kraj…