„Creatable World“ kolekcija

Lutke bez spolnog identiteta: Nova kolekcija lutkica neutralnog izgleda

Poznati brand za dječje igračke lansirao je novu kolekciju lutkica bez spolne određenosti...

"Čvrsto smo uvjereni da je došlo vrijeme da napravimo kolekciju lutkica za djecu koja je bez pravila i stereotipa.", izjavila je Mattelova direktorica Kim Culmone opisujući novu kolekciju.

Kako objašnjava, stručnjaci Mattela su 18 mjeseci u suradnji sa psiholozima, stručnjacima koji se bave spolnim identitetom te 250 obitelji proučavali ideju ove kolekcije i došli do zaključka da djeca sama traže neutralne lutkice.

"Naše istraživanje je pokazalo da djeca ne žele unaprijed određene spolne stereotipe. Ova kolekcija daje djeci prostor da se slobodno otvore u igri i stoga ju djeca i dobro prihvaćaju.", kaže Culmone.

Djeca mogu birati između šest različitih setova u kojima se nalaze perike za dugu i kratku ili kovrčavu, ravnu ili valovitu kosu, odjeća i dodatni accessoires za kombiniranje i igranje. Same lutkice dolaze u različitim varijantama boje kože te su neutralnog izgleda.

„Creatable World“ kolekcija

Iako stručnjaci sve češće izriču kritike na račun snažno spolno određenih lutkica (primjerice Barbika) koje su prepune stereotipa i nimalo nalik stvarnim djevojkama ili djevojčicama, bit će roditelja koji će imati problem prihvatiti ovakvu ideju: "Neki roditelji bi se mogli osjećati nelagodno jer bi ovakva lutkica mogla potaknuti dijete na raspravu o spolovima i spolnom identitetu, što je svakako pitanje odluke i stava svake pojedine obitelji", smatra Culmone. Ipak iz branda ističu da je "Creatable World" kolekcija namijenjena za igru i nema namjeru povlačiti bilo kakva društvena ili politička pitanja.

Izvor: nytimes.com
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Izračunajte koliko će dijete biti visoko kad odraste

Značajnu ulogu u procesu regulacije rasta imaju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda i,…

Druga godina života: osamostaljivanje

Sam jedi kašicu žlicom, sam obuci cipele - ''Učini sam!'' jest geslo u drugoj godini…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…