mama prica s bebom

6 zabavnih načina kako pomoći vašem mališanu da usvoji nove riječi

Vaš klinjo vjerojatno može izgovoriti nekoliko riječi, ali zato proizvodi mnogo različitih zvukova koji gotovo zvuče kao riječi. Pomognite svome djetetu da nauči više riječi kroz svakodnevne i zabavne aktivnosti

Svladavanje govora uzbudljiva je faza razvoja vašeg klinca, a počinje još od rođenja. Prvi zvukovi koje proizvodi kao beba i grimase lica kojim ih ukrašava također je vid govora. Želite li pomoći svom djetetu da usvoji nove riječi? Evo nekoliko zabavnih načina kako komunicirati, a u isto vrijeme uvesti nove riječi i njihova značenja u dječji rječnik.

1. Zajedno čitajte!
Zajedno s djetetom čitajte slikovnicu, to je super način da izgradi svoj rječnik i proširi razumijevanje. Ako uz to glumite ili proizvodite smiješne glasove, dajete svakom liku osobnost različitim tonalitetom i naglaskom, bit će još zabavnije.

Osim čitanja, možete samo pokazivati slike i objašnjavati pojmove, možete potaknuti dijete da samo slaže rečenice postavljajući pitanja: 'Tko je to? Što radi? Što ima na glavi?' Ili, vi možete početi rečenicu i dopustiti djetetu da je završi. 'Lana se probudila i oprala… (zube)'igra na podu2. Igrajte se na podu!
Spustite se na djetetovu razinu. Doslovno. U dobi kad svladavju govor, djeca se najviše vole igrati na podu. Pa zašto se ne biste pridružili svome djetetu. Neka ono bude vođa igre, prepustite mu inicijativu. Možda vaše dijete želi da se na traktoru vozi krava, a ne ljudska figurica. Dok se igrate, postavljajte mu pitanja i razgovarajte, imenujte svaku igračku, dopustite djetetu da je opiše.

3. Opisujte što vidite!
Kada ste s djetetom u šetnji ili idete u kupovinu, imenujte što oboje vidite. 'Ovo je drvo', potom napravite stanku pa postavite djetetu pitanje: 'Što je ono tamo?' Pustite ga da odgovori. Naglas opisujte i imenujte stvari koje vidite kad dođete u trgovinu, naravno, one koje su djetetu bliske i poznate. U izgovorenim rečenicama dodajte pojmove za koje ste sigurni da ih dijete još nije usvojilo pa ih ponovite kroz nekoliko primjera.

4. Ponudite djetetu različite mogućnosti!
Umjesto da djetetu servirate piće koje znate da će sigurno uzeti, pitajte ga: 'Želiš li mlijeko ili vodu? Dijete će odgovoriti pokazujući prstom ili izgovarajući riječ. Ako samo pokaže prstom, onda imenujte piće koje želi i sačekajte njegovo kimanje glavom ili pokušaj da ponovi riječ za vama.

5. Dajte mu priliku da odgovori!
Kada razgovarate sa svojim klincem, dajte mu vremena da odgovori na koji god način zna. Kada vaše dijete shvati da ima vašu punu pozornost i da očekujete njegov angažman, potrudit će se odgovoriti na bilo koji način, gestom ili koristeći riječi.

6. Napravite nešto neobično!
Priliku da dijete komunicira možete otvoriti i čineći nešto što nije uobičajeno za vas, ili ako namjerno napravite nešto pogrešno. Na primjer, dijete spremate na kupanje i, umjesto da ga stavite u punu kadicu, stavite ga u praznu pa čekajte njegovu reakciju. Vjerojatno će vam iskomunicirati da nešto nije u redu. Ili mu ponudite pahuljice bez mlijeka i čekajte da samo traži mlijeko.

Tekst: S. M.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

razvoj govora

Razvoj govora do 2. godine: Glas po glas, slog po slog, i došli smo do rečenice!

Slušaju, obrađuju informacije pa reproduciraju... Od plača, kao…

Znate li zašto je važno početi čitati bebi dok je još u trbuhu?

Jeste li znali da je poželjno čitati bebi…

blizanačke trudnoće

Ovo moraju znati roditelji blizanaca

Blizanci su skloniji jezičnim i govornim poremećajima. Na…

Pročitajte i:

Nosi li vaša beba kvalitetnu odjeću i jede li prave kašice? Ugledni pedijatar sto puta je čuo ova pitanja...

Puno je kontradiktornosti kad je u pitanju briga o djeci, posebice kad je riječ o…

kod zubara

Kada dijete odvesti po prvi put stomatologu i treba li uopće popravljati mliječne zubiće?

Mnogi roditelji začude se kad čuju da se i mlječni zubi trebaju popravljati, stoga dobrano…

klinka s tantrumom

'Moj klinac je stalno sa mnom, zna li se uopće sam igrati?': Najčešća pitanja koja roditelji postavljaju dječjem terapeutu

Bezrazložno vrištanje, plakanje, guranje prstića tamo gdje im nije mjesto, bez obzira na to koliko…

beba hoda

Vrijeme je za prve cipele! Na što treba paziti kod odabira?

Postoje neki veliki trenuci u životu svake bebe: početak dojenja, sjedenje, prelazak na krutu hranu,…