Prevelike cipelice nisu dobre za zdrav razvoj stopala

Kupiti odgovarajuću cipelicu djetetu nije nimalo lak zadatak. To da ne smije biti premalena i tiskati svi znamo, ali čini se da i prevelike cipelice utječu na dječja stopala koja zbog toga postaju sve šira

“U istraživanju je sudjelovalo više od 20 000 dječjih stopala i rezultat nas je sve iznenadio. Kod djece se zadnjih godina jasno pokazao trend proširenja stopala u prosjeku jedan do dva milimetra u usporedbi s podacima iz 1996.”, rekao je Frank Mayer, direktor Instituta za Sportsku medicinu na Univerzitetu Potsdam iz Kölna.

Zašto dolazi do širenja stopala kod djece, znanstvenici još uvijek nisu do kraja razjasnili, no Frank Mayer isključuje veću pretilost kod djece kao razlog jer je i taj podatak uzet u obzir tijekom istraživanja.

Ipak istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate: više od 40% pregledane djece nosilo je prevelike cipelice.

Razlog zašto roditelji kupuju preveliku obuću djeci vjerojatno je štednja jer se smatra da je djeca ionako vrlo brzo prerastu.

No, isplati li se dugoročno takva štednja ako je poznata činjenica da su kosti stopala malenih vrlo gipke i mekane pa se u neodgovarajućoj obući lako deformiraju. Dodatan problem je i taj što se djeca, noseći neodgovarajuću obuću, često ne tuže na ikakvu nelagodu ili bol ni kod premalene, a ni prevelike cipelice. A jedne i druge mogu deformirati stopalo. Prema ovom istraživanju, u slučaju prevelikih cipelica stopalima nedostaje dovoljno čvrst oslonac pa se proširuju ne bi li ostvarila bolji kontakt s podlogom.

Pročitajte i:

Stručnjakinja otkriva: 'Ovo čine roditelji čija se djeca ne boje zubara i imaju zdrave zube!'

Zašto, čim izbije prvi zubić, treba otići stomatologu; koju četkicu koristiti, koje je područje najvažnije…

5 najčešćih problema mentalnog zdravlja djece! Na vrijeme uočite prve simptome!

Najčešće se govori o ADHD-u, no ni anksiozni poremećaji i depresija, kao i PTSP i…

tata čita priču djetetu

Zašto tate trebaju čitati djeci priče za laku noć?

Kad tata čita, više "radi" mašta, kažu najnovija istraživanja

Psiholozi otkrivaju 23 najčešće pogreške roditelja

Zajedničko vrijeme pred televizorom nije kvalitetno zajedničko vrijeme, a roditelj koji je u potpunosti podredio…