S malim djetetom na prekooceanska putovanja?

Sve je više ljudi koje privlače putovanja u daleke zemlje. Pobrinete li se za nekoliko važnih stvari, bez problema možete otići na takvo putovanje

Vaši ciljevi iz snova su Afrika, Azija, Australija ili Amerika? Većina roditelja želi na takvo putovanje povesti svoju malu djecu. Međutim, često nisu sigurni mogu li preuzeti takvu odgovornost. Na prvi pogled relativno je malo razloga protiv takvog putovanja:

S malim djetetom se može putovati relativno povoljno. Za djecu do dvije godine plaća se tek 10 posto cijene avionskog leta. Pri smještaju je također moguće dobiti velike popuste u cijeni. Prve dvije, tri godine života su djeca vrlo prilagodljiva. Da bi se ona dobro osjećala, prvenstveno su im potrebni njihovi roditelji. U kasnijoj starosnoj dobi je kontakt s vršnjacima veoma važan. Putovanja s malom djecom su pogodna jer niste vezani za školske praznike, nego putujete kad je financijski i klimatski za to najpogodnije vrijeme.

Djetetove potrebe i zdravlje su na prvom mjestu

Oni koji su se odlučili na putovanje sa malim djetetom trebali bi u svakom slučaju obratiti pažnju na njegove potrebe. Potrebno je vremena da se dijete navikne na novu okolinu. Vrijeme odmora, obroka i spavanja su veoma važni, kao i vrijeme za maženje i igranje koje mora biti uključeno u cijeli program. Nije preporučljivo s djetetom ići na prvo veliko putovanje na kojem već sami niste bili. U tom slučaju ste nervozni i nesigurni i tu napetost prenosite na dijete.

Oduševljeni globetroteri vode svoje dijete već vrlo rano na putovanja, kako bi se na njih privikla. Dječji liječnici su relativno kritični prema tom roditeljskom oduševljenju, kad su daleka putovanja u pitanju. Roditelji koji sa sobom vode svoju malu djecu moraju biti svjesni rizika koje takvo putovanje sa sobom nosi:

Putovanja su za djecu uvijek naporna a pogotovo u daleke zemlje: dugi let, čekanja u masi stranih ljudi, promjena okoline, prehrane, klime i vremenskih zona. Sve su to čimbenici koji mogu poremetiti djetetovu ravnotežu pa nerijetko reagiraju poremećajima spavanja na duži vremenski period.

Radi napora slabi i obrambeni mehanizam, djeca su osjetljivija na bolesti. Na dalekim putovanjima najčešće dolazi do crijevno-želučanih bolesti. Većinom su uzročnici virusi, salmonele kao i crvi te amebe koji su ipak izuzetak. Budući da mala djeca puno pužu po podu i sve čega se dohvate stavljaju u usta, posebno su izložena klicama na koje Evropljani nisu imuni. Kod takvih oboljenja, djeca vrlo brzo gube vodu i sol iz organizma, što je jedna vrlo kritična situacija. Roditelji lako potcijene potrebu djeteta za tekućinom. Elektrolitični preparat koji se može kupiti u apoteci: poboljšat će ravnotežu tekućine i minerala izgubljenih radi proljeva. Doduše, u konačnici je to samo prva pomoć u toj situaciji i nije nadomjestak za posjet lijčniku.

Oprez – malarija

Toplina i ultraljubičaste zrake su rizik za kožu beba jer je ona vrlo nježna i jednu desetinu tanja nego u odrasla čovjeka. Osim toga, stanice se brže dijele u mladim godinama. I najmanja opeklina od sunca predstavlja za malu bebu opeklinu koja može biti popraćena temperaturom. Između ostalog, izraelske i australske studije pokazuju da je opasnost od dobivanja raka kože uzrokovana opeklinama u djetinjstvu, znatno povećana. Što su bliže ekvatoru, roditelji tim više moraju štititi djecu od sunca. Po mogućnosti dijete treba biti u hladu, namazati ga sredstvom s visokim zaštitnim faktorom, te mu staviti šešir i obući majicu. Također treba paziti da je dijete dobilo puno tekućine. Djetetu je potrebno i puno odmora, naročito oko podnevnih sati.

Prije dalekog putovanja je potrebna detaljna zdravstvena preventiva. Najkasnije šest tjedana prije putovanja bi trebalo s liječnikom prekontrolirati jesu li obavljena sva potrebna cijepljenja. Generalno vrijedi da dijete koje nije cijepljeno na sve dječje bolesti ne treba povesti sa sobom na daleko putovanje. Važno je znati da cjepiva ne štite od svih zdravstvenih rizika koji se mogu pojaviti.

Liječnici za tropske bolesti upozoravaju na to da se često umanjuje ozbiljnost malarije kao bolesti. Naime, infekcija se ne može spriječiti niti profilaksom protiv malarije, a niti stalnim spavanjem ispod mreže protiv komaraca i nošenjem odjeće dugih rukava. Oboli li dijete od tropske malarije, njegov je život u ozbiljnoj opasnosti. Krvna zrnca napadnuta tom bolešću se rastvaraju, pada količina kisika u krvi, puls se povisuje. Krvotok djeteta je izrazitoopeterećen. Dakle, najbolje je izbjegavati zemlje u kojima vlada malarija.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

mama prica s bebom

6 zabavnih načina kako pomoći vašem mališanu da usvoji nove riječi

Vaš klinjo vjerojatno može izgovoriti nekoliko riječi, ali zato proizvodi mnogo različitih zvukova koji gotovo…

beba hoda

Vrijeme je za prve cipele! Na što treba paziti kod odabira?

Postoje neki veliki trenuci u životu svake bebe: početak dojenja, sjedenje, prelazak na krutu hranu,…

beba s tješilicom

Djeca i igračke-tješilice: "Ne dam svog medu! On je moj prijatelj!"

Roditelji, sjećate li se lika iz crtića "Snoopie"? Glavni lik Charlie Brown imao je prijatelja…

dječak i kućica za lutke

Torbice, češljići, ogrlice... Potaknite svoje sinove na igru i s takvim igračkama!

Doznajte koje sve dobrobiti na razvoj djece ima afirmativan odgoj u kojem nema podjele na…