Kilogrami u trudnoći i nakon poroda

Postoji razdoblje života kada dobiveni kilogrami nisu toliko stresni za žene, a to je tijekom trudnoće

Dobivanje na masi jedan je od preduvjeta da se plod dobro razvija. No to što su energetske potrebe veće tijekom trudnoće, ne znači da trudnica tijekom 9 mjeseci treba "jesti za dvoje". Njene su potrebe uvećane za svega 300 kcal/dan.

Danas je većina trudnica svjesna da povećane dnevne potrebe ne bi trebalo zadovoljavati konzumacijom tzv. "praznih kalorija" (npr. čokoladom) već iz nutritivno visokovrijednih namirnica.

Tako bi dobivanje na masi tijekom prva 3 mjeseca trebalo biti 1-2 kg, a nakon toga 1-2 kg svakog mjeseca. Taj ukupni dobitak ovisi i o težini majke prije same trudnoće.

Kilogrami nakon poroda
Samim porodom majka će izgubiti dio nakupljenih kilograma (beba, plodna voda, posteljica), a gubitak preostalih nastavit će se u periodu dojenja. Naime, dojenje je najbolje kako za bebu tako i za majku, iz nekoliko razloga. Osim što osigurava hranu i rast, te pomaže razvoj imuniteta kod bebe, dojenje pomaže i majci kod gubitka kilograma zaostalih nakon trudnoće.

Majke koje doje dnevno "proizvedu" oko 750 ml mlijeka za što im je potrebno dodatnih 500 kcal/dan, u odnosu na majke koje ne doje.
Najbolji način za osiguranje dovoljne količine energije i nutrijenata, tijekom razdoblja dojenja, je zdrava i dobro izbalansirana prehrana koja uključuje 3 glavna obroka i 2 međuobroka i sastoji se od voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica i proteina, te je ograničena na unosu masti.

Hrana koju konzumira dojilja ne samo da mora zadovoljavati njene nutritivne potrebe, koje su veće tijekom postnatalnog razdoblja, nego joj omogućuje i proizvodnju mlijeka. Majka koja se ne hrani pravilno i dalje može zadovoljavati potrebe djeteta na hranjivim tvarima koje ono dobiva iz mlijeka, ali to će biti na štetu zdravlja majke.

Zdrava prosječna dojilja dnevno bi trebala unositi 2 šalice voća, 3 šalice povrća, 250 g žitarica, 3 šalice mlijeka i mliječnih proizvoda i oko 150 gr proteina (meso i riba).

Vrlo je važno da dojilja unosi i dovoljnu količinu tekućine. To se prije svega odnosi na vodu, jer sokovi sadrže veliku količinu šećera što će samo povećati tjelesnu masu majke i sabotirati njene napore da izgubi nakupljenu masu tijekom trudnoće.

Tempo gubitka kilograma
U razdoblju dojenja neke će majke gubiti na težini brže, a neke sporije. Najbolji način za smanjenje energetskog unosa jest smanjivanje količine unesenih "dodataka" koje dojilja konzumira. Pod "dodatke" prvenstveno mislim na dodatan šećer i masnoće u hrani (npr. sokovi, keksi, čokolade, zaslađene žitarice, slatkiši, slani krekeri, zašećereni voćni jogurti, punomasno mlijeko, masni sirevi, pržena hrana, suhomesnati proizvodi…)

Osim samog dojenja i smanjenja energetskog unosa svakako je potrebno da dojilja uključi i barem 30 min. fizičke aktivnosti dnevno, što će pomoći majci da izgubi neželjene nakupine masnog tkiva. Preporučuju se aerobne aktivnosti kao što su brzi hod, plivanje, orbitrek, aerobik i sl.

 


 

Dojenjem, pravilnom izbalansiranom prehranom i tjelesnom aktivnošću dojilja bi postupno trebala gubiti oko 2 kg mjesečno. Veći gubitak na masi se ne preporuča jer se tijekom samog procesa mršavljenja mobiliziraju masne stanice u kojima su pohranjene štetne tvari metabolizma, te prilikom mobilizacije masne stanice oni dospijevaju u majčino mlijeko.

 

Tekst: Romana Seitz, nutricionistica Beauty Medical Center Murad hotela Sheraton
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Trudna sam. Koliko se smijem udebljati?

Nekad prije vrijedilo je sljedeće pravilo: između 9…

skidsnje kilograma nakon porođaja

Otopite kilograme nakon porođaja

Bebica je stigla, a osim što se brinete…

vježbanje prema figuri

Vježbe za mame prema tipu građe

Jako dobro znamo zašto je vježbanje dobro, ali…

Izgubiti kilograme nakon porođaja

Sve se žene udebljaju u trudnoći, no nekima…

Pročitajte i:

antonia i beba

Antonia Jelić: Mama koja pomaže trudnicama i mamama da postanu FIT!

Antonia nije samo mlada mama, ona je i fitnes trenerica, i to ona koja je…

Nataša Janjić Medančić

Glumica iskreno o kilogramima, vježbanju nakon poroda i obiteljskoj idili

Glumica Nataša Janjić Medančić, dva mjeseca nakon rođenja kćeri Kaje, počela je vježbati. No kako…

Eva Longoria

Rodila u 43. i izgleda super! Eva Longoria otkrila tajnu vitke linije

Uspjela je skinuti 20 kilograma nakupljenih u trudnoći!

besplatno vježbanje za mame

Evo gdje možete vježbati besplatno, na otvorenom i pod stručnim vodstvom!

Požurite, jer se za besplatno vježbanje možete prijaviti do 10. rujna!