Što se događa u oku kad smo kratkovidni, dalekovidni ili imamo astigmatizam? Kako leće ispravljaju refrakcijske greške oka? Koje su mogućnosti preventive?

Kratkovidnost (Myopia – Miopija)










Kraktovidnost je refrakcijska greška u kojoj slika predmeta pada (fokusira se) ispred mrežnice. Razlikujemo nekoliko tipova kratkovidnosti, od kojih su najznačajnije:




Osna (aksijalna) – gdje su rožnica i leća normalni, ali je povećana duljina očne jabučice, tako da je oko nešto veće nego normalno oko.




  • Lomna (refrakcijska) – tu je oko normalne veličine, ali pojačana zakrivljenost rožnice ili leće.




  • Da bismo ispravili takvu grešku, pred oko stavljamo leću rastresaču (divergentnu) određene jakosti potrebne da se slika predmeta fokusira na mrežnici. Kratkovidnost je vrlo česta i procjenjuje se da više od 26% stanovnika zapadne Europe ima neki od oblika kratkovidnosti. Posebno se učestalost povezuje sa sve češćim radom na blizinu čitanjem, radom za računalima i sl. Kratkovidnost možemo korigirati odgovarajućim naočalama, kontaktnim lećama ili refraktivnom kirurgijom (operacijama skidanja dioptrije). Zbog vrlo česte aksijalne kratkovidnosti kod koje su stanjeni očni slojevi (mrežnica, žilnica, bjeloočnica), česte su periferne degenerativne promjene koje mogu biti rizične za nastanak vrlo ozbiljnih komplikacija. Zbog toga Poliklinika Bilić Vision uvijek savjetuje pregled očne periferije kod kratkovidnih bolesnika.








    Dalekovidnost (Hypermetropia – Hipermetropija)










    Dalekovidnost je refrakcijska greška kod koje slika predmeta pada (fokusira se) iza mrežnice. Za korekciju dalekovidnosti koristimo leću sabiraču (konvergentnu leću).


    Posebno je važno prepoznati dalekovidnost kod djece predškolskog uzrasta (2-4 godine). Naime kod dalekovidnosti manje greške “oči same ispravljaju” povećanjem akomodacije (prilagodba leće za gledanje na blizinu), ali taj isti mehanizam dovodi i do pojačane konvergencije (oči gledaju u križ – kao kad gledamo u vrh vlastitog nosa) što nakon određenog vremena može uzrokovati škiljavost (strabizam). Još teža komplikacija koja može nastati je razvoj slabovidnosti koja se vrlo teško liječi.


    Preporučujemo svim roditeljima koji imaju neku refrakcijsku grešku (nose naočale ili leće) i sve ostale koji sumnjaju da im dijete slabije vidi da dođu čim ranije na pregled. Ranim otkrivanjem refrakcijskih grešaka mogu se uspješno liječiti i u potpunosti ukloniti sve eventualne štetne posljedice.


    Poseban oblik dalekovindosti je tzv. staračka dalekovidnost (prezbiopija) koja nastaje kod većine osoba iza 40. godine života kao posljedica smanjenja elastičnosti očne leće i smanjenja širine akomodacije, što zahtijeva dodatnu korekciju za blizinu (adiciju). To je kod većine “zdravih” najbolja prilika da se napravi kompletan pregled oka i na vrijeme otkriju potencijalno opasna patološka stanja (glaukom, dijabetička retinopatija, makularna degeneracija i ostalo).


    Ovdje izdvajamo iznimni značaj preventivnog djelovanja i važnosti OCT pregleda u ranom otkrivanju glaukoma. Dozvolite sebi kompletni preventivni pregled oka i sačuvajte svoj vid za duboku starost!






    Astigmatizam (Astigmatismus)










    Astigmatizam je refrakcijska greška koja nastaje zbog nejednake zakrivljenosti vertikalnog i horizontalnog meridijana rožnice (rožnični astigmatizam) odnosno leće (lećni astigmatizam).



    Refrakcijski elementi oka (rožnica i leća) nemaju uvijek pravilnu sfernu zakrivljenost (poput kugle/lopte), već više ili manje elipsodino izobličenu (poput jajeta/rugby lopte), zbog čega se slika predmeta nejednako lomi u vertikalnom i horizontalnom meridijanu. Tako umjesto jednog žarišta nastaju dvije fokalne linije ili fokale koje mogu padati na različite načine ispred ili iza mrežnice što stvara neoštru i iskrivljenu sliku.



    Postoji više različitih tipova astigmatizma:




    • jednostavni dalekovidni (jedan glavni meridijan je uredan a drugi dalekovidan)




    • jednostavni kraktkovidni (jedan glavni meridijan je uredan a drugi je kratkovidan)




    • oženi dalekovidni (oba glavna meridijana su dalekovidna u različitom stupnju)




    • složeni kratkovidni (oba glavna meridijana su kraktkovidna u različitom stupnju)




    • mješani astigamtizam (jedan glavni merdijan je dalekovidan a drugi kratkovidan)




    Razlikujemo regularni astigmatizam gdje su različiti meridijani zakrivljenosti postavljeni na 180° i iregularni astigmatizam koji odstupa od te vrijednosti.
    Za korekciju astigmatizma koristimo cilindrična (torična) naočalna stakla ili kontaktne leće. Isto tako moguća je laserska korekcija astigmatizma Excimer laserom LASIK metodom.


    Astigmatizam često nastaje i kao posljedica slabe operativne tehnike nakon operacije sive mrene naročito kod ekstrakapsularne ekstakcije leće zbog širokog operativnog reza. Stoga se uvijek kad je to moguće preporučje suvremena metoda fakoemulzifikacije leće.


    Tekst: Poliklinika za oftalmologiju i ortopediju Bilić Vision
    Foto
    : Thinkstock