Zdravi razvoj dječjih stopala

Sva se djeca rađaju s ravnim stopalima. Ne uzdigne li se svod stopala do djetetove četvrte ili pete godine života, može se govoriti o ravnom stopalu kao problemu

Iako se mnogi roditelji pomalo zabrinu kad se prvi put malo bolje zagledaju u stopala svojeg novorođenog djeteta, nema razloga za zabrinutost – sva se djeca rađaju s ravnim stopalima. Ravnim ih čine mekani masni jastučići ispod kojih se skriva još uvijek nerazvijena struktura kostiju, vezivnih tkiva i mišića. Razvoj čitavog sustava stopala, a posebice uzdizanje svoda događat će se vrlo intenzivno sljedećih godina, i to od trenutka kad dijete prohoda i počne opterećivati stopala pa sve do školske dobi.

“Ne uzdigne li se svod stopala do 4. ili 5. godine, tada ćemo moći govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji bi trebalo pokušati ispraviti konkretnim vježbicama ili ortopedskim ulošcima”, smatraju u Poliklinici za oftalmologiju i ortopediju Bilić Vision.

Ortopedski ulošci

Svi znamo da djeca s ravnim stopalima moraju nositi ortopedske uloške. No, dugogodišnja praksa ortopeda, a i novija istraživanja, sve više potvrđuju kako se problem s ravnim stopalima najčešće neće uspjeti riješiti samo ulošcima čak i ako ih dijete uporno nosi. Jedan od razloga jest to da prerano uvođenje uložaka u dječju cipelicu (prije treće godine) može negativno utjecati na potencijalno dobar razvoj stopala, kako smatraju ortopedi s Medicinskog fakulteta u Beču Martin Pfeiffer i njegovi kolege.

Prerano korigiranje spuštenog svoda može pogoršati stanje jer se umjetnom potporom izvana sputava zdrav razvoj mišića, vezivnih tkiva i kostiju stopala. Uzdizanje svoda prirodan je proces koji se događa kroz opterećivanje niza mišića ne samo stopala nego i noge (cjevanice, lista, koljena), što sve počinje čim dijete prohoda. Kod određenog postotka mališana vezivna su tkiva, odnosno čitav sustav kostiju stopala prirodno elastičniji te time i pokretljiviji. Takva stopala vrlo lako popuštaju i gube pravilnu formu, no imaju i velik potencijal da se s vremenom sama pravilno razviju kroz zdravo opterećivanje (intenzivno igranje, vježbanje, bosonogo hodanje po prirodnim, neravnim podlogama, ciljane vježbice za stopala).

Budući da je u dobi od tri godine ravno stopalo često rezultat samo fleksibilnosti dječjeg stopala, najvažnije je uložiti trud u usmjereno vježbanje koje će ojačati stopalo i spriječiti mogućnost razvoja ravnoga stopala.

Kako jačati muskulaturu djetetovih stopala?

 • potičite da dijete bosonogo što češće hoda po prirodnim podlogama (travnjak, šljunak, zemlja…)

 • potičite dijete na sportske aktivnosti

 • spriječite razvoj pretilosti

 • vježbajte djetetovu ravnotežu (hodanje po užetu, gredi…)

 • neka dijete vježba hvatanje sitnih predmeta raznog oblika nožnim prstićima

 • jedna od korisnih vježbi je hod na prstima, na petama, po vanjskoj strani stopala

Uloga ortopedskih uložaka

“Ulošci imaju primjenu i korisni su kod djece starije od 4 godine te one djece kod koje je jasno izražen spušteni svod, što će moći utvrditi samo stručan ortoped“, smatraju u Poliklinici za oftalmologiju i ortopediju Bilić Vision. Ortopedski uložak imat će tada ponajprije ulogu podupiranja kralježnice i čitavog lokomotornog sustava koji zbog poremećenih odnosa mogu patiti. Ulošci time smanjuju i razvoj budućih deformacija kostura nogu, kukova i kralježnice.

Vježbice i cipelice

Najbolji lijek za probleme s ravnim stopalima jesu redovite vježbice i aktivnost mišića stopala. Brigu o fizičkoj aktivnosti djeteta, poticanje na igru te sportove povoljne za razvoj stopala (gimnastika, ritmika, ples, borilačke vještine) trebali bi poticati roditelji. Nažalost, roditelji, a i djeca, vrlo brzo zaboravljaju na važnost vježbanja pa se problem dugoročno obično zanemari. Na taj su način manji izgledi da se stopala uopće isprave.

Za zdravlje stopala važno je pripaziti i na obuću koja može usmjeriti razvoj stopala. Prvi susret s cipelicama i šlapicama može se dogoditi tek kad dijete prohoda. No, i tada nastojte da dijete što više hoda boso te tako jača stopala. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje olakšajte mu tako da mu odjenete čarapice ili štramplice s gumenim pojačanjima na tabanima koja će spriječiti proklizavanje. Štramplice su u tom smislu vrlo praktične jer su tople, a dijete ih ne skida sa sebe kao što skida čarapice.

Primjeri preventivnih i korekcijskih vježbica za jačanje stopala kod djece

 • Dijete sjedi na stolcu. Stopala su na podu. Zamolite dijete da palcem lijeve noge dotakne koljeno desne noge te spušta lijevu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Zamijenite nogu. Vježbu ponovite po 5 puta sa svakom nogom.

 • Posjednite dijete na stolac, a na pod postavite razne predmete: sitne loptice, igračke, valjke, lego kockice. Djetetov je zadatak uhvatiti predmete nožnim prstićima i prinijeti ih sebi te uzeti u ruku.

 • Igrajte se igre “Noć-dan”, no igru upotpunite s dva zadatka. Svaki put kad je potrebno čučnuti, treba pripaziti da se pete ne odižu od podloge, a kad treba ostati u zraku, valja se podignuti na prste.

 • Neka dijete održava ravnotežu stojeći na većoj ili manjoj lopti. Čitavo ga vrijeme pridržavajte i pazite da se ne ozlijedi.

 • Kad se svlačite uvečer prije spavanja, predložite djetetu da prstićima lijeve noge skine čarapicu s desne noge. Tako neka skine i drugu čarapicu.

 • Dijete sjedi na stolcu. Jednim stopalom čvrsto stoji na podlozi, a drugim valja lopticu nekoliko minuta. Bilo bi dobro da loptica ima izbočenja koja će masirati stopalo.

 • Dijete sjedi na stolcu. Zadatak je između staviti loptu, medeka ili neku drugu igračku te je odići od podloge i kratko zadržati u zraku.

Tekst: Ivona Šatrak, Poliklinika za oftalmologiju i ortopediju BILIĆ VISION

Foto: Thinkstock, arhiv Poliklinike BILIĆ VISION

Pročitajte i:

vježbanje nakon trudnoće za ravan trbuh i čvrste mišiće zdjeličnog dna

VIDEO: kako ojačati trbušne i aktivirati mišiće zdjeličnog dna u istom treningu?

Mag kineziologije Lana Novota snimila je odličan video: razgibat ćete se, a istodobno se, osim…

Vježbe i video za uspješno dojenje bez bolova u leđima

Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota, za Roditelje.hr svaki…

Kako ostati u kondiciji nakon ljeta

Kako svaka žena može ostati u kondiciji tijekom jeseni i zime, savjetuje Sunčana Seletković, autorica…

Brzo i jednostavno mršavljenje nakon trudnoće - realnost ili utopija?

Sunčana Seletković, autorica priručnika “15 minuta dnevno do vitkog tijela”, fitness entuzijastica i nutricionistica, za…