Dosadile su vam naočale ili kontaktne leće i voljeli biste kad bi postojalo trajno rješenje za vaš problem? Ono postoji! Radi se o korekciji dioptrije laserom.

Samo sretnici savršenog vida znaju kako je lagodan život bez brige o naočalama, lećama, tekućinama za leće, modelima naočala, troškovima nabavke istih pomagala i dodatne opreme... Ako ste jedan o onih koji ozbiljno razmišljaju kako se približiti tom idealu, baviti se sportom, svojim hobijima i poslom bez prepreka ili jednostavno želite bolje vidjeti, riješiti se iritacija, crvenila, alergija ili upala očiju tada se uputite na pregled oftalmologu. On vam može ponuditi trajno riješenje za vaše poteškoće s vidom.



Saznajte više o laserskoj korekciji dioptrije


Imate li nedoumice o kakvoj se metodi radi, kako izgleda operacija, kakvi su rezultati operacije, boli li operacija... na sva ta najčešće postavljana pitanja odgovore nam je dala dr.sc. Nadežda Bilić dr.med. ravnateljica Poliklinike za oftalmologiju i ortopediju BILIĆ VISION u Zagrebu!






* Jesam li dobar kandidat za skidanje dioptrije?



Poteškoće s kratkovidnosti do -10,0 dioptrije, dalekovidnosti do +5,0 dioptrije te problem astigmatizma do 4,0 dioptrije mogu se uspješno korigirati laserskim metodama. Prije toga potreban je detaljan oftalmološki prijeoperacijski pregled da bi se ustanovilo postoje li sa strane oka neke kontraindikacije za skidanje dioptrije. Važno je naglasiti da će osobe iznad 40. godine života nakon laserskog skidanja dioptrije dobro vidjeti na daljinu, dok će za čitanje morati nositi naočale kao i svi njihovi vršnjaci.




* Koliko laserskih metoda postoji?



Postoje dvije osnovne metode laserske operacije. PRK (Photorefractive keratectomy) i LASIK (Laser in situ keratomileusis). Trenutno se u svijetu pretežno radi Lasik metoda. Studije su pokazale da su nakon Lasik-metode pacijenti zadovoljniji nego nakon Prk-metode (manja postoperativna bol i brži oporavak vida). Nakon Lasik-a vid se već praktički sutradan vraća na normalu, dok je za oporavak vidne oštrine nakon Prk-metode ponekad potrebno i do mjesec dana. Naravno da takav oporavak teče postepeno, pa pacijent već prvi dan postiže od 30-50% željene vidne oštrine.


Također je dokazano da pacijenti nakon Lasik-a češće postižu 100%- tnu vidnu oštrinu te da su nepravilnosti u zakrivljenosti rožnice manje. Raspon dioptrija koje se mogu operirati LASIK metodom kreće se za kratkovidnost do –10,0 za dalekovidnost do +5,0 dioptrija, a astigmatizam do 4,0 dioptrije. Ponekad se novim femto second laserima može ukloniti i do -12,0 Dptr ako je rožnica dovoljno debela (iznad 550 mikrometara).




* Tko nije dobar kandidat za lasersku korekciju dioptrije?



Apsolutna kontraindikacija je bolest keratokonus kod kojega je rožnica tanka i deformirana, pa bi daljnje stanjivanje rožnice prilikom laserskog skidanja dioptrije dovelo do mogućih komplikacija. Ostale kontraindikacije su: autoimune bolesti vezivnog tkiva, trudnoća, dojenje, nestabilna dioptrija u razdoblju od godine dana, dob ispod 16/17 godina života jer je to vrijeme kada se dioptrija otprilike ustabili, itd.




* Što uključuje prijeoperacijski pregled?



Pregled u našoj Poliklinici za oftalmologiju i ortopediju BILIĆ VISION uključuje:



  • određivanje vidne oštrine subjektivno i uz pomoć kompjutera



  • precizno mjerenje očnog tlaka



  • pregled prednjeg i stražnjeg očnog segmenta na biomikroskopu



  • kompjuteriziranu korneotopografiju (grafički prikaz vanjske i unutarnje površine rožnice) pahimetriju (mjerenje debljine rožnice ultrazvukom),



  • automatsku kompjutersku refraktometriju u midrijazi (kod širokih zjenica).




* Koliko traje pregled?



Pregled traje između 30 i 40 minuta te se pacijentu odmah može reći je li pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Metodu kojom će se laserski skidati dioptrija preporučuje liječnik nakon obavljenog pregleda. Od iznimne su važnosti realna očekivanja pacijenta. Cilj refraktivne kirurške procedure je postizanje idealne vidne oštrine, tj. 1,0. Kod malog broja pacijenata moguće je da se ne postigne idealna vidna oštrina, no u pravilu i u tim slučajevima dovoljna je za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu bez naočala ili kontaktnih leća.


Nosioci polutvrdih kontaktnih leća trebali bi prije pregleda skinuti leće 2-3 tjedna ranije. Nosioci mekih kontaktnih leća trebaju biti bez leća barem tjedan dana.






* Je li korekcija vida laserom sigurna?



Svaka kirurška procedura nosi određene minimalne rizike. Ozbiljnije komplikacije nakon LASIK-a i PRK-a su iznimno rijetke. Brojne kliničke studije pokazale su da su komplikacije nakon Lasik-a ispod 1%. One su u pravilu prolaznog karaktera. Najčešće je izražena suhoća oka, zablješćivanje te krugovi oko svjetla. Ovakve smetnje u pravilu nestaju nakon nekoliko tjedana do mjeseci. Ne postoji zabilježeni slučaj gubitka vida zbog Lasik-operacije.


Operacije rožnice u svrhu korekcije refraktivnih grešaka izvode se već više od 30 godina. Lasersko skidanje dioptrije kakvo mi danas izvodimo u našoj Poliklinici provodi se od 1990. godine. Razlika je u tome što su laseri koje mi danas koristimo puno moderniji i precizniji.







* Boli li operacija i koliko traje?



Jedna od najvećih zabluda je da su operacije oka bolne. Procedura je u cijelosti bezbolna i obavlja se pod kapljičnom anestezijom, a zahvat za oba oka traje oko 30 minuta. Kapljična anestezija je izuzetno učinkovita, pod istom takvom anestezijom obavlja se i operacija sive mrene.




* Je li potrebno bolovanje nakon LASIK-operacije?



Nakon Lasik-a pacijenti odlaze raditi već nakon 1 do 2 dana, dok je nakon Prk-a oporavak nešto duži.




* Trajnost rezultata nakon operacije?



Osim kod visokih dioptrija, postignuti rezultati su uglavnom trajni. Pojavom staračke dalekovidnosti (iznad 40. godine života) javit će se potreba za nošenjem naočala za čitanje. Osobe iznad 40. mogu se odlučiti za monovision koji u cijelosti ili djelomično odstranjuje potrebu za naočalama za rad na blizinu.


Sve navedene komplikacije su izrazito rijetke, a suhoća oka prolazi unutar šest mjeseci.


Kod 99% pacijenata ne dolazi do vraćanja dioptrije.




* Koliko košta lasersko skidanje dioptrije i koliko se isplati?



Cijena laserskog skidanja dioptrije drastično je pala. U našoj Poliklinici za oftalmologiju i ortopediju BILIĆ VISION također postoji i mogućnost mjesečne otplate na rate, tako da se cijena može usporediti s mjesečnim izdavanjima za kontaktne leće, otopine i naočale. Štoviše, lasersko skidanje dioptrije je jednokratan postupak, dok su novčana izdvajanja za naočale i leće konstantna.










Tekst: Dr.sc. Nadežda Bilić dr.med., Poliklinika za oftalmologiju i ortopediju BILIĆ VISION u Zagrebu i Roditelji.hr


Foto: arhiv Poliklinike BILIĆ VISION