Odlazak na toliko željeni ljetni godišnji odmor često se pretvara u pravu noćnu moru. Poželjne morske destinacije postaju predmet žučnih obiteljskih rasprava rastrganih između ograničenog budžeta i želja pojedinaca. Ukoliko se dogovor postigne u razumnom roku, slijedi bjesomučno praćenje vremenske prognoze čiji sam i sama rob posljednjih dana. Svjesni nepredvidivosti vremena ipak podliježemo igri živaca u svakodnevnom izmjenjivanju simbola sunca, oblačića i kišnih kapi na raznoraznim internetskim stranicama koje kao da se nadmeću u podizanju već uzavrele atmosfere. To je triler prepun napetosti do samoga kraja.



Popise neophodno potrebnih stvari za odlazak na put bolje je i ne spominjati. Teško je i zamisliti toliku količinu uzrujavanja ukoliko otkrijemo da smo nešto zaboravili osobito uzevši u obzir činjenicu da su predstavnici gotovo svih nama znanih trgovačkih lanaca neizostavan dio morskog pejzaža.



Eventualno nezadovoljstvo smještajem, udaljenost plaže, hladovina i gužva sljedeće su teme na repertoaru ljetovanja. I dok pokušavamo ispraviti sve nepravilnosti koje smo uočili, godišnjem odmoru se bliži kraj, a triler se pretvara u sapunicu uvijek prepoznatljivog sadržaja. I tako neizbježno postajemo žrtve vlastite rutine koja predivan plavi mozaik pretvara u tek izblijedjele dijelove sjećanja.



U moru istih ili sličnih iskustava, pravo je osvježenje suočiti se sa rijetkim pojedincima koji u borbi za vlastitu egzistenciju i ne razmišljanju o broju dana provedenih na plaži već i mogućnost vikenda provedenog u krugu obitelji doživljavaju loto zgoditkom. Svijetli primjer za ovu endemičnu vrstu je moja draga poznanica koja sa lakoćom prihvaća činjenicu da možda zbog promjene posla neće biti u prilici lješkariti na morskome plavom žalu, ne pridajući tome posebnu važnost. Ta lakoća je zapanjujuće začinjena iskrenim osmjehom, sjajem u očima i srećom zbog novog radnog mjesta na određeno vrijeme uz skromnu plaću. Osoba je to vrijedna divljenja i promišljanja koja pruža potpuno novu dimenziju pogleda na vječito prisutno nezadovoljstvo u svim aspektima našeg života.



Zahvaljujući prilici da čujemo ili doživimo takvu jedinstvenu reakciju, zastanimo bar na tren i razdvojimo bitno od nebitnog dajući slobodu sebi i svojoj obitelji da istinski uživamo u našem zajedničkom odmoru.



Pogledajte ostale blogove Jasminke Horvat!