Odlazak na plažu trebao bi predstavljati ugodan doživljaj prepun boja, mirisa i zvukova. Daleko je to od istine kada na oku moraš imati neobuzdane klince avanturističkog duha, željne igre i glave preplavljene ludim istraživačkim idejama.



U istu kategoriju ulaze i popratni sadržaji koji su neizostavni dio folklora svakog odlaska na plažu sa našim mališanima. Tu je cijeli splet raznoraznih pokrivala za glavu, šarenih ručnika i rezervnih dijelova odjeće i obuće naguranih u torbu gotovo nevjerojatnih dimenzija ili nepravilno razbacanih u više, obvezno, plastičnih vrećica s kojih vrište reklame poznatih nam trgovaca prehrambenih artikala.



Sadržaj prtljage upotpunjavaju raznorazne pomade isključivo faktora 50 koje nam dugo vremena ostaju u sjećanju ako ne zbog kvalitete, a onda svakako zbog cijena koje svake godine sudjeluju u kreiranju sve većeg budžeta potrebnog za toliko željeni morski užitak. Kolorit pojačavaju pomagači malih plivača u obliku „šlaufa“, leptirića za plivanje i čamčića čineći spektar likova iz svijeta crtića pojačan sa cijelom vojskom manje ili više vjernih kopija različitih pripadnika životinjskog svijeta.


I naravno, da ne zaboravim, a što je gotovo nemoguće, spomenuti najvažniju kariku ovog kolopleta, neizostavnu i nasušno potrebnu hrpu hrane skrivenu u zdjelicama, obučenu u aluminijske folije i veselu ambalažu kao i sokove u egzotičnim tetrapak rezervoarima ili u zdravstveno nepoželjnim plastičnim bocama.
Sve u svemu, prava ciganska čerga i po bojama i po sadržaju, a nažalost i po osjećaju za nered i nekulturu. Nakon završetka takvog logorovanja gotovo je mučno gledati sliku plaže prekrivene ostacima obiteljske zabave u kojima uživaju samo galebovi halapljivo proždirući sve što im se nađe pod kljunom. Spektakl odvratnosti pojačava se jačanjem vjetra koji poput ludog slikara odbačenim i zaboravljenim ostacima oslikava morsku površinu.



Ostaje samo neugodan i nezaboravan doživljaj bojišnice pregažene ispunjavanjem vlastitih užitaka bez imalo osjećaja za očuvanje ljepote prirode. Možda bismo se ponekad odlazeći s plaže mogli bar jednom osvrnuti iza sebe.







Pogledajte ostale blogove Jasminke Horvat!