Većina novorođenčadi razvija se posve normalno, a kod malenog broja dolazi do određenih poremećaja koji, ako ih se zanemari, mogu biti prilično opasni. Evo što pedijatar kaže kada se potrebno javiti liječniku - za naš portal pišu stručnjaci koji su surađivali na projektu Sretna beba.

Novorođenačko razdoblje traje prva četiri tjedna života i obilježeno je najvećim brojem i šarolikošću problema koji se mogu pojaviti. Najveći dio novorođenčadi razvija se normalno, uz uobičajenu roditeljsku brigu i njegu i bez ikakvih problema. Manji broj novorođenčadi (u Hrvatskoj oko posto) rađa se prije vremena (nedonoščad) i ima specifične zahtjeve ovisno o trajanju trudnoće. Od stanja koja najviše ugrožavaju novorođenče, a koja se mogu prepoznati u kućnim uvjetima, te zahtijevaju žuran odlazak liječniku valja spomenuti sljedeća:

  • Izraženija pospanost, odbijanje hrane ili povraćanje, povišena temperatura, opći loš izgled djeteta (sivkasta boja ili "marmorizacija" odnosno prošaranost kože), nadutost trbuha - glavni su znaci jače infekcije – valja se odmah javiti u bolnicu.
  • Prestanci disanja novorođenčeta koji traju duže od desetak–petnaest sekundi (apneje) mogu se javiti u nedonoščadi (ranije rođene djece), a u djece rođene na vrijeme mogu biti uzrokovani infekcijom nosa (rinitis) ili mozga (meningitis), pa u svakom slučaju zahtijevaju žuran dolazak u bolnicu. Kraća razdoblja prestanka disanja, do desetak sekundi, između kojih dijete diše nešto brže, predstavljaju varijantu koju zovemo periodično disanje.
  • Konvulzije (grčevi ruku ili nogu uz gubitak svijesti, u novorođenčadi mogu izgledati vrlo blago pa se i teže prepoznaju) i gubitak svijesti mogu biti uzrokovani krvarenjem u mozak, infekcijom, ili drugim uzrocima i zahtijevaju žuran dolazak u bolnicu. U djece do 4. godine života konvulzije su najčešće uzrokovane viokom temperaturom – febrilne konvulzije.
  • Pojava jače žutice u prvim danima života može biti opasna ukoliko koncentracija bilirubina (žutog pigmenta) naraste visoko pa počne prelaziti iz krvi u mozak i odlagati se u mozgu (kernikterus). To može dovesti do smrti ili trajnih oštećenja mozga sa mentalnim i motoričkim zaostajanjem.
  • Upala pupka – omfalitis: radi se o infekciji pupka koja može dovesti do opće infekcije djeteta, odnosno može postati životno ugrožavajuća. Prepoznaje se po crvenilu i otoku kože oko pupka, po gnojenju pupčane ranice i po zadahu. Omfalitis zahtijeva pregled liječnika i antibiotsko liječenje.

Treba se javiti u bolnicu gdje će se napraviti odgovarajuće pretrage, postaviti dijagnoza i započeti liječenje.