Jeste li znali da u nedostatku zanimljivijih gradskih tračeva poznatih ljudi, žrtva paparazzi snimki može postati i obična majka koja doji u kafiću u središtu grada... Upravo to se za Božić prošle godine dogodilo našoj kolumnistici Ani.

Nekoliko dana prije Božića nalazim se s prijateljicom u centru grada kako bi izmijenile „čašicu razgovora“ i božićne poklone. Ulazak u zadimljene kafiće ne dolazi u obzir jer je Grgur s nama, pa sjedamo na prvu terasu s dobrim grijalicama. Nakon kratke kavice odjurimo svaka svojim putem kako bi obavile sve što još moramo prije blagdana.


To popodne zvoni mi telefon i ta ista prijateljica kroz smijeh me pita znam li da smo moja beba i ja postali „žrtve“ paparazza i da su na jednom hrvatskom portalu objavili fotografiju nas u trenutku dojenja. Ne mogu vjerovati! Palim brzo Internet i vidim da se ne radi o jednoj fotografiji nego o čitavoj fotogaleriji i popratnom tekstu uz naslov „Javno dojenje u mondenom Buldogu“. Dakle svašta! U nedostatku bolje vijesti radnja stara koliko i samo čovječanstvo može postati vijest. Ali kada malo bolje razmislim drago mi je da smo nekome bili inspiracija i da se o dojenju piše. Stvarno ne shvaćam zašto je dojenje u javnosti još uvijek takav tabu. Mnogi dekoltei ovo ljeto otkrivat će više nego se vidi prilikom dojenja, ljubljenje po ulicama odavno je postalo normalno, oko konzumiranja alkohola i pušenja u javnosti i pred djecom također se rijetko piše. Što to nije u redu s ovom civilizacijom kad nam je postalo normalno gledati filmove pune seksa i nasilja, ali mnogi se zacrvene i skreću pogled kada naiđu na majku koja doji svoju bebu?!


Možda se jednostavno radi o tome da smo se u 21. stoljeću udaljili od svega prirodnog i iskonskog. Međutim, svijest ljudi se polako mijenja: raste popularnost organske hrane, tradicionalne medicine i ruralnog turizma. Pa valjda će jednog dana naše društvo i dojenje opet doživljavati kao ono što ono zaista jest: najprirodniji način hranjenja i zbližavanja majke i djeteta.